Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Olajozott munka

2010.04.28. 15:12 :: SFblog

A hatóságok határoztak arról, hogy mi volna a leggyorsabb és leghatékonyabb megoldás a  Mexikói-öbölben az olajszivárgás megszüntetésére: robotok. Döntésük elsődleges célja, hogy megakadályozzák a környezeti katasztrófát.

  Az olajkút szivárgásának helyét szombaton találták meg és azonnal elkezdték helyrehozni a károkat. A távvezérlésű robotok, amiket erre a feladatra használnak, jelenleg is 5,000 láb (1550 km) mélyen vannak, és azon dolgoznak, hogy körbekerítsék a szivárgó kutat, és ezáltal megakadályozzák, hogy továbbra is napi 42.000 gallon (azaz több mint 150.000 liter) olaj kerüljön a vízbe. A robotok feladata jelenleg az, hogy egy robbanást előidézve beindítsanak egy szelepet, amely lezárhatja az olajkutat. A művelet vasárnap reggel kezdődött és minimum 24-36 órát vesz igénybe, azonban a parti őrség szóvivője azt mondta, hogy mivel nagyon komoly műveletről van szó, a másik opció az, hogy az olajat összegyűjtik egy tartályba és azt a felszínre juttatják, ez azonban hetekbe, sőt akár hónapokba is telhet.

 A Mexikói-öböl felszínén egy 128 kilométer hosszú és 77 kilométer széles, 9856 négyzetkilométeres olajfolt alakult ki (ez kicsit nagyobb, mint Pest és Nógrád megye együttes területe), és már három ámbrás cetet láttak a környéken, amelyek veszélyeztetett faj képvislőiként túl értékesek ahhoz, hogy az olaj áldozatává váljanak. Az Exxon Valdez tankhajóból 1989-ben 11 millió gallon (azaz csaknem 42 millió liter) olaj ömlött a tengerbe Alaszka partjainál, ha nem sikerül időben megfékezni a szivárgást, itt is hasonló eredményre számíthatunk.

NewYorkTimes

Kapcsolódó cikk: Az amerikai történelem legnagyobb olajfoltja alakulhat ki a Mexikói-öbölben

 

Szólj hozzá!

Címkék: tudomány

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr141959306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása