Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Szentek és a science-fiction

2010.05.04. 15:07 :: SFblog

Attól a pillanattól kezdve, hogy belevetettünk magunkat Joseph Campbell The Hero with a Thousand Faces ("Az ezerarcú hős") című könyvébe, bármerre nézünk is, jobb-rosszabb fikcionális karakterek helyett, ilyen-olyan módon konstruált sablonokat, ún. monomítoszokat fogunk találni. Persze vitatkozhatnánk arról, hogy a kreativitásban tetten érhető sematizmus vajon a kultúra történeti jellegéből adódik-e vagy csupán arról van szó, hogy a már kész művek interpretációja során az ember természetéből adódóan kategorizál és struktúrát teremt. Mindez a lényegen nem változtat: kellő odafigyeléssel olyan párhuzamokat fedezhetünk fel a kultúra egymástól távol eső szférái között, amelyek sokak számára meglepőek, sőt akár meghökkentőek lehetnek. Paul Thies, a worldswithoutend.com szerkesztője listában gyűjtötte össze az egymással igen nagy hasonlóságot mutató keresztény szentek és science-fiction filmek szereplőinek történeteit.


10. Jeanne d’Arc – Jeanne drámai életútja során az egyszerű és látszólag jelentéktelen parasztlányból neves harcossá és vezetővé válik, akit végül máglyán égetnek el a hite miatt.
Filmes megfelelője: Ellen Ripley (Sigourney Weaver), Alien 3 - A végső megoldás: Halál (1992) – Ellen az egyszerű és látszólag jelentéktelen űrfuvarosból egy csapat katona vezetőjévé válik, aki önként veti bele magát egy lángoló kohóba.

 


9. Szent György – Katona és pap, aki leginkább arról a legendás hőstettéről híres, amely során végzett a tóban lakozó sárkánnyal, ami a közeli falut tizedelte.
Filmes megfelelője: Luke Skywalker (Mark Hammil) Star Wars: A Jedi visszatér (1983) – Pilóta és Jedi, akinek egyik legfigyelemreméltóbb hőstette az volt, amikor végzett a Jabba palotája alatti halálveremben élő Rancorral.

 


8. Assisi Szent Ferenc – Az egykori katona, aki az egyszerűbb élet kedvéért minden világi javáról lemond; a természet és az állatok védőszentje.
Filmes megfelelője: Jake Sully (Sam Worthington) Avatar (2009) – Az egykori katona, aki átváltozása után lemond korábbi életéről, s végül becsülni kezdi a természetet és az élővilágot.

 


7. Keresztelő Szent János – Küzdelem és viszály idején is erős és bátor spirituális vezető tudott maradni; utat mutatott a messiás Jézusnak, s ő keresztelte meg a Jordán vizében.
Filmes megfelelője: Morpheus (Laurence Fishburne) Mátrix (1999) – Küzdelem és viszály idején is erős és bátor spirituális vezető tudott maradni, utat mutatott Neonak, a kiválasztottnak, s ő vezette be a Mátrix rejtélyébe azzal, hogy felkínálta neki az igazság piros piruláját.


6. Porres-i Szent Márton – Egy nemes és egy volt rabszolga gyermeke, Szent Márton édesanyja és húga mellett nőtt fel. Kiváló tanuló volt, aki sok esetben tanárain is túltett, s aki végül gyógyító csodatevővé és az elnyomottak bajnokává vált.
Filmes megfelelője: Paul Atreides (Kyle Maclachlan) Dűne (1984) – Egy nemes és ágyasának törvénytelen gyermeke, aki édesanyja és húga mellett érett férfivá. Kiváló tanuló volt, aki túltett tanárain, s az elnyomott fremenek csodatevő bajnokává vált.


5. Molokai Szent Damien – Karanténba zárt leprások között dolgozott, míg végül maga is áldozatul esett a fertőzésnek.
Filmes megfelelője: Wikus van de Merwe (Sharlto Copley) District 9 (2009) – Karanténba zárt idegen menekültek között dolgozott, míg végül áldozatul nem esett egy idegen eredetű fertőzésnek.

 

 


4. Szent Borbála – Pogány apja addig hajszolta, míg végül átadta őt a római hatóságoknak, ám Borbála még ekkor sem árulta el keresztény társait.
Filmes megfelelője: Leia Hercegnő (Carrie Fisher) Star Wars: Egy új remény (1977) – Sith apja addig üldözte, míg végül át nem adta a birodalmi hatóságoknak, ám Leia nem árulta el lázadó társait.

 


3. Vianney Szent János – Alacsony sorból származó férfi, aki iránt feljebbvalói nem sok reményt tápláltak, ezért egy félreeső kis parókia igazgatásával bízták meg, amit végül egymaga tisztította meg a kicsapongástól és az erkölcstelenségtől.
Filmes megfelelője: Marshall O’Niel (Sean Connery) Gyilkos bolygó (1981) Alacsony sorból származó férfi, aki iránt feljebbvalói nem sok reményt tápláltak, ezért egy félreeső bányászati állomás igazgatásával bízták meg, amit O’Niel egymaga tisztít meg a szervezett bűnözéstől.


2. Szent Pál – Nagy evangélista és egyházi misszionárius, aki nagy utat járt be azért, hogy vezeklésre szólítsa fel az embereket a bűn iránti megszállottságuk és romlottságuk miatt.
Filmes megfelelője: Klaatu (Michael Rennie) Amikor megállt a Föld (1951) Nagy misszionárius a csillagokból, aki nagy utat járt be azért, hogy vezeklésre szólítsa fel az embereket nukleáris fegyverek iránti megszállottságuk és romlottságuk miatt.


1. Szent József – Kezdetben kelletlenül fogadja a hírt, végül mégis beleegyezik, hogy védelmezze Máriát és gyermekét. Fáradságos utazáson mennek keresztül, amely során a Szent Szűz életet ad a csodagyermeknek, az emberiség utolsó reményének. Férj, feleség és gyermek végül Egyiptomba menekül az üldöztetés elöl.
Filmes megfelelője: Theo Faron (Clive Owen) Az ember gyermeke (2006) – Theo, akit először volt szeretője, Julian, próbálja rávenni arra, hogy juttassa ki a lányt (Kee-t) a biztonsági zár alá vont Britanniából, kezdetben tartózkodik, ám amikor rájön arra, hogy a lány terhes, beleegyezik, hogy védelmezze Kee-t és leendő gyermekét. Fáradságos utazáson mennek keresztül, amely során Kee életet ad a csodagyermeknek, az emberiség utolsó reményének. Theo, Kee és kisbabájának a tenger felé kell menekülnie az állandó veszélyt jelentő menekülttáborból.

worldswithoutend
 

Bob

28 komment

Címkék: film

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr911971337

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Caravallo · http://nimfoman.blog.hu 2010.05.04. 19:59:37

Bocs, de ez egy hülyeség. Erőltetett.

cro 2010.05.04. 20:05:11

Biztos nem én leszek az egyetlen, aki beleköt abba, miszerint Skywalker-nek messze nem az említett nüansz volt a legfigyelemreméltóbb tette.

2010.05.04. 20:27:54

Tudok találni kapcsolatot egysejtűek és tehenek között ha nagyon akarok. Írni azért nem fogok róla mert azt gondolom nem igazán érdekli az embereket, hogy mibe mit tudok belemagyarázni.

Cekkeres Mammer 2010.05.04. 20:30:03

A lista egyetlen mondata sem stimmel. Pedig az alapgondolat, hogy a középkori szentek és a mai filmsztárok kulturálisan ugyanazt a szerepet töltik be, ordas közhely.

vacsad · http://indafoto.hu/vacsad/collections 2010.05.04. 20:32:45

Luke tényleg sántít, de a többi nagyon ott van :)

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.05.04. 20:37:26

Van egy-két erőltetett párhuzam benne, de a Szent János - Morpheus párosítás ül.

SFblog · http://sf.blog.hu 2010.05.04. 20:44:26

@cro: Nyilvánvaló, hogy Luke több archetípus ötvözete, ráadásul több emblematikus tett is kapcsolódik az alakjához (Györgyéhez is, de a sárkány levágása maradt meg leginkább a köztudatban), de én azért nem vitatnám el a 'Jabba-palotája' felvonástól a középkori jelleget (nekem is csupán ezért állt össze a sárkány-rancor párhuzam).

@droctor: Szerintem mindenki el tudja dönteni, hogy mi is érdekli valójában. Láthatóan te is ide jutottál valahogyan és kommenteltél. Persze ha te másként "magyaráznál bele", akkor rajta, ne tartsd vissza :)

@Cekkeres Mammer: A lista nem a mi szerzeményünk. Azért nyugodtan oszd meg a kifogásaidat.

Thresher 2010.05.04. 20:45:43

És akkor Jézus volt az Alien, mert mindkettő egy emberből jött ki egy sötét helyen, és egyiket se lehetett kinyirni? Lol.

Mózes meg nyilván Douglas Quaud (Total Recall), hiszen mindketten megtalálták az új hazájukat.

viccnek jó, de komolyan venni baromság, hiszen bárki tud több párhuzamot felvenni...Ahogy a fenti példákból is látszik.

SFblog · http://sf.blog.hu 2010.05.04. 20:56:28

@Thresher: Nem állítom, hogy a lista egyes pontjai mentesek lennének a durva sarkításoktól, de azért lásd be, hogy a monomitikus állomásokon túl azért a karakterek attribútumaimban is kell lennie némi hasonlóságnak a párhuzamba állíthatósághoz. Egy Alien nagyon is megölhető, s a szörny állandó visszatérése nem mágikus, hanem inkább biológiai okokra vezethető vissza. A Quaid-Mózes párhuzamod amúgy nem is rossz.

Az érdeklődőknek amúgy érdemes egy pillantást vetniük Campbell "hős-elméletére".

en.wikipedia.org/wiki/Monomyth

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2010.05.04. 20:58:24

a scifi már így is elég mélyen van, nem kéne még lejjebb húzni a győzike szintre

Thresher 2010.05.04. 21:07:43

@Galaktika01: Én meg azt mondom, hogy ennyi szent meg sci-fi hős közt statisztikailag is kell egyezésnek lennie. Tudod, ez olyan, amikor a piritósban Jézust látják... Valaki szerint csoda, más szerint meg a sok amorf forma után egy valamihez hasonlító is kijöhet.

De nézd meg hányszor hasonlították össze a Star Warst a Gyűrűk Urával, és ezeket a Harry Potter-rel. Ha hasonlóságot akarsz látni, fogsz is.

Melleseg Tesz-Vesz Város karakterei is összehasonlíthatók egy Star Wars-éval, csak képzelő erő kell hozzá.

TonyCaviar 2010.05.04. 21:16:10

Nagyon elegem van ezekből a külföldi oldalakról lerántott mondvacsinált listákból. Mondjuk akár egyet is kifejteni talán érdekes lett volna. Ennyi együtt egy-egy mondatban felületes és lehangoló. És mi van az igazi sci-fi szentekkel? Pl. a gibsoni Szent Olgával?

SFblog · http://sf.blog.hu 2010.05.04. 21:20:21

@Thresher: Én azért egy pirítógép esetében nem vélem felfedezni azt fajta az intencionalitást, ami egy science-fiction (vagy úgy általában bármilyen) film elkészítéséhez szükségeltetik :) Ne értsd félre, LEHET hogy a lista készítője csupán vaktában lövöldözött, de én például Lucas esetében simán el tudom képzelni, hogy az egész Rancor-jelenet amolyan variáció volt a György-mitologémára. Az egész Star Wars széria tele van allegorikus utalásokkal, ahogyan a Mátrix-filmek is. Az ember gyermekének keresztény szimbolizmusa pedig már szinte kiüti az ember szemét, nekem legalábbis a film szimpla premisszája is a bibliai Mária és József történetét idézte.

SFblog · http://sf.blog.hu 2010.05.04. 21:34:40

@TonyCaviar: A lista éppen egy olyan cikk apropóján készült, ami a vallás és a tudományos-fantasztikus irodalom kapcsolatával foglalkozik(Robert R. Chase: First Things on Science & Religion in Sci-Fi). Sajnos a kérdéses cikk online már nem elérhető, pontosabban elő kell fizetni az elolvasásához a www.firstthings.com-on. A lista (szerintem) csupán a közérthetőség kedvéért élt filmes példákkal. William Gibson például nem vonz minden sci-fi rajongót, mivel a szerző inkább a cyberpunk területén alkotott a klasszikus értelemben vett science-fiction helyett.

Goompah 2010.05.04. 21:48:08

"Joseph Campbell The Hero with a Thousand Faces ("A hős ezer arccal") című könyvébe"

Csak nekem nem tetszik ez a címfordítás? "Az ezerarcú hős" kissé magyarosabb lenne. Rágondolni is rossz, hogy Hawthorne The House of the Seven Gables c. könyvét ez a fordító "A ház a hét orommal" címmel fordította volna le. :/

SFblog · http://sf.blog.hu 2010.05.04. 21:56:28

@Goompah: Igazad van, javítottuk. Bár sajnos a könyv még nem jelent meg magyarul, így nincs hivatalos cím egyelőre. :(

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2010.05.04. 21:56:44

A Luke-féle hülyeségen én is rögtön fennakadtam. De a többi sem vigasztalt.

Galaktika01, horoszkópot is szoktál írni a Blikkbe? A tehetséged szemlátomást megvan hozzá.

tollaszerge (törölt) 2010.05.04. 23:04:42

Hát némelyik elég erőltetett. Nem kell párhuzamot keresni ott, ahol nincs.

Viszont természetesen van olyan scifi is, amelyikben szerepelnek szerzetesek és (hagyományos, katolikus értelemben vett) szentek: A Canticle for Leibowitz. Nem is rossz, bár nekem jobban bejön a space opera :-)

Goompah 2010.05.04. 23:25:28

@Galaktika01: Bocsánat, ha tudom, hogy nem hivatásos fordító adta azt a címet, akkor tapintatosabban fogalmazok.

hillcut 2010.05.04. 23:35:55

ha az említett szerkesztő mesélne az elméletéről egy pszichológusnak, akkor minden bizonnyal egy tartalmas beszélgetés venné kezdetét.

Terézágyú 2010.05.05. 07:48:35

Májusi Galaktika van már? :)

Groix · http://index.hu 2010.05.05. 07:51:13

Assisi Szent Ferenc megtérés előtti életének nem a katonaság a fő jellegzetessége, hanem az, hogy gazdag kereskedőcsaládban nevelkelkedett, és rá is ilyen karrier várt volna. Valóban elment katonáskodni is, de ez akkoriban hozzátartozott a fiatalkori kalandokhoz. Ráadásul a katonaidejének jelentős részét fogságban töltötte.

Keresztelő Szent János szerinted miféle "küzdelem és viszály idején" volt erős és bátor spirituális vezető? Arról pedig végképp nincs szó a Bibliában, hogy "utat mutatott a messiás Jézusnak".

Jonas-R 2010.05.05. 08:03:24

szerintem inkabb sogyurmazzal.

KennyOMG · http://etkt.blog.hu 2010.05.05. 08:04:15

Kurva jó, hogy amikor az Index címlapra kikerül valami, akkor boldog-boldogtalan behányja a sok szarságát kommentbe, akár ért hozzá, akár nem, akár érdekli a téma, akár nem.

Hurrá!

ON: nem kétlem, hogy lehetnek hasonlóságok, sőt, egyes karaktereket egyenesen bibliai figurákról formáztak (az egész Matrix ettől bűzlik pl), de egy ilyen lista csak erőltetettre sikerülhet. Campbell szerintem pont azt hangsúlyozza, hogy nem a cselekedet maga a fontos, hanem a Hős útjának struktúrája - értsd, attúl, hogy Luke levág valami "sárkánynak" kinéző cuccot, még nem lesz Szt György.

Égbekiáltó 2010.05.05. 23:23:06

Szerintem nagyon jó és ötletes összeállítás. Már maga a témafelvetés és megér egy elismerést. Kinek jutna eszébe összehasonlítani a szenteket és a sci-fi hősöket? Nekem a kisérőszöveg is hiteles volt. Semmi gond a cikkel.

mbm 2010.05.07. 19:22:53

Van jó pár erőltetett, vagy olyan párosítás, amit nem gondolhatott végig a szerző. Pl az avataros archoz sokkal közelebb áll Szent Pál a maga fordulatával, és Luke Skywalkerhez szerintem még Parzival köthető a leginkább, mindenesetre sokkal jobban, mint Szent György. Viszont a Szent József-Theo párhuzam nagyon ott van, szerintem csak az nem belemagyarázós igazán.
süti beállítások módosítása