Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Nem szabadulunk Vader nagyúr hangjától

2010.05.14. 11:58 :: SFblog

Elérkezett az idő, hogy elmélyítsük a férfi-nő közötti, a világ kezdete óta tartó vitát: már nem elég eldöntenünk, hogy rózsaszín vagy kék színű legyen az új kocsi színe, de az is kulcskérdéssé válik, hogy Darth Vader hörgését vagy Amidala hercegnő cincogását szeretnénk-e hallani!


Az egyik legégetőbb biztonsági probléma a modern kor elektromossággal működő járműveivel, hogy nem adnak ki túl sok hangot. A gyalogosok, motorosok nem kapnak hangjelzést  az autótól, ami figyelmeztetné őket a közeledésére. Ez a tény, kombinálva azzal, hogy a többi vezető és gyalogos valószínűleg nem számít csöndes kocsira, amíg az elektromos járművek nem lesznek elterjedtebbek, veszélyes párosítás. Az így okozott balesetek pedig talán elkerülhetőek lennének!


Néhány amerikai, európai, Japán törvényhozó összefogott, hogy kiötöljön valami megoldást a problémára: hogy tudnák a biztonsági szintet növelni, megtartva az autók zajtalanságát. Arra jutottak, hogy az elektronikus autók adjanak ki figyelmeztető hangokat, például Star Wars effekteket. Van valami félelmetes ebben az ötletben! Képzeljük el, mit lehet majd hallani egy baleset megelőzően… 
Az angliai Warwick egyetem kutatói már végzik a kísérleteket azt vizsgálva, hogy mik azok a hangok, amelyekre a járókelők a leggyorsabban reagálnak. A Warwick egyetem professzora, Paul Jennings a Daily Mailnek adott interjújában elmondta: „Járókelők azt hiszik, hogy reagálnak a kibocsájtott hangokra, azonban gyakran éppen ezek a hangok kötik le a figyelmüket. A hangok azt is elmondják Neked, hogy a jármű gyorsít-e vagy lassít.” Úgy néz ki, a közeljövőben zene, természetes- és motorhangok, és akár sci-fi hangok egész tárháza is a vezetők rendelkezésére áll majd!

 dvice.com

Szólj hozzá!

Címkék: tudomány

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr292002572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása