Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

A japán űrszonda tüzes belépője

2010.06.21. 14:20 :: SFblog

Japán Hayabusa kapszulája, (némi űrtörmelékkel) Ausztráliában ért földet.

 

 

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economy

    Az ausztráliai Adelaideban, vasárnap éjjel egy robbanás kíséretében tüzes fény jelent meg az égen. Ez a robbanás jelezte, a japán űrszonda ezzel jelezte visszatérést a Föld légterébe. A Hayabusa feladata az volt, hogy mintákat hozzon egy aszteroidából, ami a naprendszer kialakulását hivatott megérteni.
    Ez az első alkalom, hogy egy űrhajó sikeresen leszállt egy aszteroidán és vissza is tért a Földhöz. Az utazás 4 milliárd mérföld (6 milliárd km) volt, amit a Hayabusa 7 év alatt tett meg, és mielőtt elégett volna kidobott egy kapszulát, ami remélhetőleg tartalmazza a világ első aszteroid mintáit.
    A Hayabusa csapatának egyetlen ausztrál tagja, Trevor Ireland így nyilatkozott: „Mi meg pont most távolítottuk el ideiglenesen azt az égfigyelő kamerát, ami Dél-Ausztráliában volt elhelyezve.” – The Associated Press-ben jelent meg továbbá ez a nyilatkozat is: „A Hayabusa csapattal nyomon tudtuk követni az űrhajót és sikeresen leválasztottuk róla a kapszulát is, ami a Hayabusa kíváló képernyőjének volt köszönhető elsősorban.”
    A kapszula egy katonai támaszponton ért földet, ami kb. 300 mérföldre (485 km) volt Adelaide-tól. A Japan Aerospace Exploration Agency szintén megerősítette, hogy hol landolt a kapszula, amit lepecsételés után egy légmentesen zárt járműben szállítanak majd Japánba.
    A Hayabusa egy 200 millió dolláros projekt, amit 2003-ban indítottak útnak, és 2005-ben szállt le a Itokawa aszteroidán, ahonnan a remélhetőleg mintákat is hozott. A tudósok azért reménykednek az aszteroidporban, mert sokat tanulhatnak meg belőle. Nem csak a koráról és a nap hatásáról, hanem arról is, hogy milyen anyagokkal érintkezett ez idáig az aszteroida. Hayabusa 2007-ben tért volna vissza a Földre, de meghibásodása miatt nem sikerült elérnie a Földet így további időbe telt, míg ismét elérte azt a pontot, ahol visszatérhetett.
    Ha a Hayabusa valóban aszteroida mintákat hozott, akkor ez lesz a történelem negyedik fajta űrminta, ami visszakerült a Földre. Az Apollo, a Stardust küldetések után, most a Hayabusa is beírhatja magát az űrkutatás történelmébe.  A mintákat először japán, amerikai és ausztrál tudósok fogják vizsgálni Japánban. Egy év múlva pedig a világ bármely tájáról kérhetik a tudósok, hogy hozzáférjenek az aszteroida mintáihoz.

 

msnbc.com

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr632098056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása