Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Kiszivárgott a Lovecraft-mozi forgatókönyve

2010.08.31. 04:41 :: SFblog

Minden rajongói körben akad egy szűk réteg, aminek tagjai nem ismernek lehetetlent, ha különböző kegytárgyak beszerzéséről van szó. Sokan kapcsolataik révén hollywoodi bennfenteseknek kijáró sebességgel jutnak hozzá egy-egy forgatással kapcsolatos kulisszatitkokhoz. Na, a szerb Dejan Ognjanovic talán még rajtuk is túltesz: valahogy sikerült szert tennie Lovecraft egyik klasszikusából, Az őrület hegyeiből készülő nagy költségvetésű horrorfilm forgatókönyvéhez.


Akik nem ismernék a készülő film alapjául szolgáló művet, íme a történet dióhéjban. A 30-as évek elején egy tudósokból álló kutatócsoport egy antarktiszi expedíció során egy Himalája-méretű hegységrendszer rejtekében különös civilizáció romjaira bukkan, amiről hamarosan kiderül, hogy a legkevésbé sem emberi, mi több a romok korántsem elhagyatottak. A mű, azon túl, hogy megalapozta a Cthulhu-mítoszt, a horror-irodalom történetének is igen fontos darabja – ötvözi a poe-i elbeszélést a korabeli út- és expedíció-leírások realizmusával, a földöntúli borzalmaktól való rettegést az okkultista félelmekkel.


Ne feledjük, hogy a készülő film producere maga James Cameron lesz még mielőtt belefogna a nagysikerű Avatar második részének rendezői munkálataiba, s rendkívül izgatottnak tűnik a projekt kapcsán. A Wired-magazinnak adott interjújában úgy fogalmazott, hogy: "Epikus volumenű horrorfilmre számíthatunk, amilyet már nagyon régóta nem láthatott a közönség - talán az Aliens óta. Lovecraft varázsa abban áll, hogy mindig teret hagyott a képzeletnek. Képes volt a részletek nélkül is borzongató horrort teremteni. Soha sem árulta el, hogy pontosan hogyan festenek a rémalakjai." Mindez szép és jó, ám Dejan úgy vélekedik, hogy a kezébe került forgatókönyv színvonala merőben ellentmond Cameron ígéreteinek.  Fontos, hogy a Dejan tulajdonában lévő forgatókönyv egy korai változat – nem lehet tudni, hogy pontosan milyen részleteket tartanak meg végül, s mely ötletek landolnak a kukában. Így aki szeretné megőrizni magának a meglepetés varázsát…

!!!SPOILER!!!


Röviden: olyannak hat, mint Guillermo Del Toro korábbi filmje, a Hellboy, csak a címszereplő nélkül, némi Carpenterrel (A dolog) nyakonöntve. Nem tűnik annyira „kopárnak”, mint maga a regény vagy Carpenter filmje, ami ironikus módon J. W. Campbell "Who Goes There?" című novelláján alapszik, ami viszont rengeteget merített a lovecrafti örökségből. Mint az tudvalevő, James Cameron a film producere, így az Avatar sikere után valószínűleg nem kell számolni holmi anyagi akadályokkal. E tény tudatában némi bizakodásra adhat okot, hogy a kiszivárgott forgatókönyv alapján elképzelhetetlennek tűnik a PG-13 besorolás – ha minden jól megy, komolyan vehető alkotásnak nézünk elébe. Ettől függetlenül itt is tetten érhető Guillermo szörny-fetisizmusa, ami némileg távol áll Lovecraft félelemkeltésről alkotott elképzeléseitől.


Dejan szerint a forgatókönyvíró-páros, Matthew Robbins és maga Del Toro egyértelműen a Cthulhu-szubkultúrában tobzodó rajongóknak szánják a filmet: azoknak, akik az eredeti történeteken túl Lovecraft „követőitől” is szívesen olvasnak, betéve tudják az azóta másodkézből kibővített mitológiát a szerepjátékkönyvekből, képregényekből, videojátékokból. Azok, akik itt valamiféle szimbolizmusra, filozófiára, atmoszférára, feszültségre számítanak a kozmikus szörnyalakok mögött, elképzelhető, hogy csalódni fognak. A film a második világháború kezdetén játszódik majd, s az egyetlen túlélő visszaemlékezései szolgálnak majd a cselekmény keretéül. Dejan világossá teszi, hogy elkötelezett híve Lovecraft írásainak. Ebből a perspektívából számos kifogást említ meg, ami talán hűen tükrözné valamennyi horror-rajongó véleményét, ha maguk is rátehetnék a kezüket a kiszivárogtatott forgatókönyvre.


1)    Több szörny, mutáns és hibrid, mint a teljes Lovecraft-élemtűben.

Kár a nagyszerű designért és hatásos speciális effektekért, mindent túlzásba lehet vinni, s különösen igaz ez az atmoszférára építő horrorra. Minél kevesebbet láttass, annál többet sejtess – ez itt a kulcsmondat, ám Dejan szerint a forgatókönyv olyan részletességgel tárgyalja a tucatnyi különböző lény külsejét, hogy az ember azonnal két dilemmába ütközik. Egyrészt elkerülhetetlenné válnak a Shoggothok és Carpenter „Dologja” közt vonható párhuzamok, különösen a gore-jelenetek leírásánál (van itt minden ember-kutya mantikóroktól kezdve egészen az egyes szereplők felemésztése, majd lemásolásától kezdve minden), másrészt maga Cthulhu is feltűnik a színen, ami viszont totálisan ellentmond a mitológiának (egyes információk szerint a forgatókönyv legutóbbi változatában Cthulhu helyét valami új kozmikus fenyegetés fogja átvenni). Mindennek tetejébe a rendkívül kevés számú főszereplő személyiségének leírása is rengeteg hiányosságot mutat. A főszereplő Dyer alakját például egyetlen dilemma definiálja a túlélőösztönén túl: mi a fontosabb számára, az otthon hagyott terhes felesége, vagy a garantált tudományos áttörés, amit a felfedezés jelenthet számára. Még egy őrült tudósnak is jutott hely, aki nem riad vissza semmitől a céljai elérése érdekében. Szó se róla, egy horror működhet ilyen ponyva-jellegű sztereotípiákkal is, különösen egy szörnyaprítás apropóján, de akkor kezdettől fogva nem Lovecraft-adaptációban kellett volna gondolkodni. Peter Jackson is adott nekünk egy Dead Alive-ot (Braindead) a Gyűrűk Ura előtt…

2)    Több akció, mint a teljes Lovecraft-életműben
Üldözés, harc, lövöldözés, cliffhanger, robbanások... Lesz itt minden, s ha az akció egyszer beindul, valószínűleg 30 percen keresztül meg sem áll majd, majd egy kis drámázás után folytatódik a hullámvasút. Félreértés ne essék, mindez hozzátartozik egy jó mozihoz, s teljesen érthető, hogy ha Del Toro a popcorn-filmek fogyasztóinak igényeit is szeretné kielégíteni, ám kétséges, hogy emellett nem fog-e elfeledkezni azokról sem, akiket az eredeti mű szeretete csábít majd a nagyvászon elé, s nem az aktuális kasszasikereket megelőző előzetesek…



3)    Amire nem számíthatunk
-    Kevesebb feszültség és atmoszféra. A sarkvidéki helyszín csupán díszletként szolgál majd az akcióhoz, s a romváros szűkszavú leírása sem kecsegtet sok jóval. Azért bízzunk Del Toro stílusérzékében a díszletek designja terén.
-    Nagyon kevés leírásra számíthatunk az „Öregekről”. Az eredetiben lényegében ez jelentette a Jó/Rossz dichotómiáján való továbblépést, a konfliktus komplexitását, a forgatókönyvben viszont mindez 3-4 sorra redukálódott.
-    A Hegyek gyomrába való alászállás, s az elhagyatott város felfedezése – ezek a részek teljesen eltűntek a forgatókönyvből. Nagyon kevés felfedezés, nagyon kevés expozíció.
-    Megváltoztatták a befejezést (epikus „szörnyattrakció”, vélhetően az újonnan kitalált „Öreggel”)


Dejan kihangsúlyozza, hogy ezek csupán a forgatókönyv egyik korai verziójáról alkotott benyomásai, simán előfordulhat, hogy minden ellenérzés végül alaptalannak bizonyul majd.

templeofghoul.blogspot.com

bob

6 komment

Címkék: film irodalom

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr632260616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TH 2010.09.01. 18:26:52

Mit jelent az, hogz "epikus volumen"?

SF-Bob · http://sf.blog.hu/ 2010.09.01. 18:58:53

@TH: ~epikus terjedelmű, bár a fordításban a "volumen" jobban visszaadja az "epically scaled" jelentésárnyalatait, mivel itt léptéket, mértéket is jelenthet.

TH 2010.09.01. 19:32:50

@SF-Bob: csak az epikus jelent teljesen mást, mint az "epically", nem?

SF-Bob · http://sf.blog.hu/ 2010.09.01. 19:37:27

@TH: Tudtommal nem, de ha tévednék, akkor javíts ki, ne tartsd vissza :)

TH 2010.09.01. 19:40:36

@SF-Bob: nem tudom, lehet, hogy hülyeséget mondtam, kérem kaccsojják ki! :D

supracoger · http://supracoger.blog.hu/ 2010.09.02. 08:44:07

reméljük faja lesz. nekem a Dagon film (ami ugye a shadow over innsmouth sztori) nagy kedvencem, a B-kategóriás megvalósítás ellenére is!
süti beállítások módosítása