Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Koldus bankkártyaolvasóval

2010.09.23. 16:00 :: SFblog

Ülök az autómban a piros lámpánál, a koldus odapattan, lemossa a szélvédőt, majd szutykos tenyere helyett egy kártyaolvasót nyújt be az ablakon...

Erre a pillanatra nem is kell olyan sokat várnunk. Egyre inkább haladunk a készpénz nélküli világ felé. A végső cél, hogy szeretnék a zsebünkből kiirtani az utolsó csengő érméket is. Azonban ez a látszólag egyszerű és számunkra kényelmes világ számos meglepetést tartogat. Nem is feltűnő, hogy mennyire függünk még a készpénztől, hány helyen nyúlunk még gondolkodás nélkül a zsebünkbe. Pénzt dobunk a parkolóórába, veszünk egy szál virágot az utcai árustól, üdítőt az automatából, rohanás közben bedobunk egy pogácsát, némi aprót nyomunk a koldus markába.

A készpénz nélküli világnak azonban az lenne a feltétele, hogy a legutolsó kis árusnál is legyen bankkártyaolvasó.  Pontosabban egy olyan multiolvasó, amely egyszerre képes lesz kezelni az összes fizetési rendszerhez tartozó azonosítót, legyen az kártya, egyéni kód vagy bőr alá épített csip. Mert természetesen ebből sem lesz majd egységes rendszer.

Az üzletek nagy többségében már most sem probléma a kártyás fizetés, a kisebb üzletek csak a bankok magas jutaléka miatt nem alkalmazzák a rendszert. Azonban az utcai és mozgó árusok számára még nincs elérhető technológia. A jövő valószínűleg egy vezeték nélküli fizetési rendszeré, amelyet a mobiltelefon-társaságok működtetnek. Egy telefon méretű eszköz lesz felelős a tranzakciókért.

Ennek azonban van egy működési kockázata. Több mint kellemetlen, ha szilveszter este nem tudjuk kifizetni a számlát, mert az üdvözlő sms-ek miatt túlterhelt a hálózat.  Vagy a stadion környékén lehal a fizetés, ha a nagy meccsre több tízezren kíváncsiak. Erre az kínálhat megoldást, ha az olvasók prioritást élveznek a telefonokkal szemben, de a biztos módszer egy teljesen független rendszer lenne.

A legérdekesebb kérdés, hogy mi lesz a koldusokkal, kéregetőkkel. Őket hogyan segíthetjük meg néhány forinttal? Vagy mi lesz az utcai zenésszel, akinek pár percig hallgatjuk muzsikáját, majd némi aprót dobva a kalapba továbbmegyünk? Ezzel megoldódik a kolduskérdés? Vagy ők is kapnak egy hordozható kártyaolvasót? Furcsa világ lesz.

Kovács "Tücsi" Mihály

Bővebben olvashattok a pénzről és annak jövőjéről a szeptemberi Galaktikában.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr542317249

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

C4rt3r 2010.09.27. 08:39:36

Már ne haragudj, de évek óta tökéletes megoldás van a vezetéknélküli, mobil megoldásokra is! A szabadság szobor lábánál a niggereknél is lehet kártyával fizetni! És nem több 5 másodpercnél a dolog, még úgy is gyorsabb, mint készpénzzel. (Az más, hogy ebből a posztból kihozhattál volna valami sokkal érdekesebbet. Azt, hogy kinek és milyen érdeke fűződik, hogy ki legyen irtva a pénz a zsebedből)

Jofiu 2010.10.13. 21:43:53

Csak most talaltam ide.
Ahogy SzaboG mondja, a technika mar nem problema. Nezz ide egy random peldaert:
www.pointofsale.com/Point-of-Sale-News/ipod-touch-the-new-pos-counter.html
Google "iPod pos" tovabbi hasonlokert, es ez meg csak a hype kategoria.
Inkabb az orszag viszonyai, a vevok, felhasznalok es a bankok hozzaallasa szamit az elterjedeshez. Mondjuk bank hozzaallasara pelda: ha a repulon veszel egy szendvicset es kartyaval fizetsz az nem tarcsaz be a bankhoz mint ahogy sok magyar boltban tapasztaltam (meg Electroworldben is, legalabb 40sec volt csak ez a muvelet, eszetlen), hanem tarolja a tranzakciokat es par napon belul jelenik meg a kartyadon. A bank szolgaltatasanak a fuggvenye. Wireless POS terminalt is mar evekkel ezelott lattam, tobbek kozott Krakkoban is, biztos van Mo.-n is itt ott, mikor odahozza a pincer az asztalhoz, kartya bedug, PIN beut, slussz.
Valojaban en magam mar jo kozel vagyok az elektronikus penzhez. A penztarcamban van tartaleknak par banko amit mar nem is emlekszem mikor vettem ki, egy fem erme a bevasarlokocsikba, es kesz. Boltban, kozlekedesnel, parkoloautomatanal, kocsmaban a pultnal, ujsagosnal kartyat hasznalok. Hasznaltam mar karacsonyi vasar bodejaban is. Buszon se kp.-t bar ott a bankkatya meg nem elfogadott, oda egy masik kartya kell. Ismerosok kozott is altalaban atutalunk egymasnak, kis osszegek eseten is.
Persze ehhez nem Magyarorszagon kell elni.

A peldad eljon egyszer. Es mar nem is scifi, hanem egyre inkabb szervezesi finanszirozasi kerdes. Egyszer a penzugyi szolgaltatasok az alapveto szolgaltatasok koze kerulnek, egy szintre a csapvizzel. Mondjuk ehhez kell hogy a mai megoldasok meg olcsobbak es esetleg meg egyszerubbek legyenek. Azert egy mobil terminal meg nem eri meg a bolhapiacokon, alkalmi eladoknak.

Szoval ez mar nem sci-fi tema lassan. : )
süti beállítások módosítása