Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

A hobbitok új ellenséget kaptak?

2010.09.27. 12:16 :: locutus

Bár a következő Tolkien-adaptáció hivatalosan még nem kapott zöld utat sem a New Line-tól, sem pedig az MGM-től, a legutóbbi hírek szerint a stúdiók már elkezdték felajánlani a szerepeket a kiválasztott színészeknek. Ám sajnos Peter Jacksonnak és a többi producernek most új akadály gördült az útjába: a színészszakszervezetek.

Pénteken számos szakszervezet (többek között az amerikai Screen Actors Guild, valamint a brit, kanadai és ausztrál szervezet) üzeneteket küldött tagjainak, amelyben nem tanácsolják nekik, hogy szerepet vállaljanak a filmben. A probléma állítólag abból fakad, hogy a producerek nem hajlandóak szerződésben rögzíteni a színészek bizonyos jogait, a fizetés részleteit, a biztonsági előírásokat, a járulékos juttatásokat, valamint az esetleges elbocsátással járó kárpótlást.

Bár az ügy részleteit meglehetősen nehéz kihámozni a jogok hálójából, az egyelőre biztos, hogy a szervezetek ugyan nem tiltják meg a tagoknak, hogy szerepet vállaljanak a filmben, mégis valószínű, hogy amennyiben így tesznek, "jutalmuk" bírság, felfüggesztés, vagy akár a szakszervezetből való kizárás is lehet.

Persze Jacksont se kell félteni, aki vasárnap azt válaszolta erre, az egész csak azért történik, hogy az ausztrál filmipar nagyobb kontrollt kapjon az új-zélandi felett. Ahogy ő mondta:

"A legkevésbé sem ellenzem a szakszervezeteket, hiszen én háromnak is tagja vagyok: a rendezőkének, a producerekének és az írókénak is."

Ám ezután felvette a kesztyűt, ugyanis kijelentette, hogy ha ekkora az ellenállás a z érdekvédők részéről, akkor akár Kelet-Európában is forgathatják a filmet. Ez nemcsak az új-zélandi filmiparnak lenne megalázó, de egyúttal jókora gazdasági kiesést is jelenthetne az országnak - arról nem is beszélve, hogy olyan sok nagy költségvetésű film azért még mindig nem készül a kiwiknél.

Meglepő lenne, ha a New Line-t birtokló Warner és az MGM megengedné ezt - és remélhetőleg nem annyira komoly fenyegetésekről van szó, mint inkább taktikai csatározásokról. De az is biztos, hogy Bilbónak és a törpéknek nem volt szükségük még egy akadályra.

empireonline.com

1 komment

Címkék: film

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr262326630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2010.09.27. 14:26:42

Addig is keresnek magunknak valami másik hobbit...

(Bocsánat... :-) )
süti beállítások módosítása