Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

A tökéletlenebb robot néha jobb?

2010.09.27. 07:30 :: GalBob

Manapság sok mozgáskorlátozott használ robotikus karokat mindannapjai megkönnyítése érdekében, s meglepő módon kevésbé érzik magukat feszélyezve egy nem egészen tökéletesen működő kar használatakor. Kutatók megállapították, hogy amennyiben egy rendszer alkalmas a precíz, automatikus üzemmódra, a felhasználók inkább a manuális üzemmódot részesítik előnyben, még akkor is, ha utóbbi kevésbé pontos.


Az első Vasember-mozifilmben Tony Stark egy Lüke nevezetű robotikus karral dolgozott együtt a műhelyében, ami - dacára a szuperhős mérnöki zsenialitásának - csak megnehezítette gazdája életét. Folyamatos audiovezérlésre és újrakalibrálásra volt szüksége, állandóan emlékeztetni kellett a teendőire, s nem lehetett levakarni a tűzoltókészülékről – mindennek ellenére Tony maga mellett tartotta. Vagy talán pont a felsoroltak miatt ragaszkodott hozzá.


A Közép-Floridai Egyetem kutatói egy kísérlet során mozgáskorlátozottak reakcióit vizsgálták egy olyan speciálisan kifejlesztett robotkar használata során, amely képes volt a tárgyak felismerésére. A felhasználó verbálisan utasíthatta a robotot egy befőttes üveg kinyitására: a gép érzékelői villámgyorsan feltérképezték az elérési távolságon belüli objektumokat, majd a robot nagy teljesítményű processzora segítségével nemcsak kiválasztotta az utasítás szempontjából releváns tárgyat, de tökéletesen el tudta végezni a kért mozdulatsort.


Amennyiben a résztvevők nem voltak teljesen megelégedve az automatikus funkciókkal, akkor egy billentyűzet és egy joystick segítségével, illetve részletes szóbeli utasításokkal is vezérelhették a kart. A kutatók bíztak az általuk kifejlesztett gépben, belső tesztjeik során az automatikus üzemmód minden tekintetben időtakarékosabb megoldás volt. Ennek ellenére azt tapasztalták, hogy a felhasználók inkább a manuális üzemmódot használták. Mi több, sok tesztalany még akkor is a kézi irányítást részesítette előnyben, ha az automatikus üzemmóddal jobb eredményeket ért el. John Bricout, az egyetem egyik munkatársa úgy véli, hogy így az emberek talán túl könnyűnek találták a dolgot.


„Ha egy feladat túl nagy kihívást jelent, akkor frusztráltak és dühösek leszünk. Ha valami nem nyújt elég  kihívást, akkor rövid idő alatt ráununk. Ezt már mindenki tapasztalhatta. A rokkantak sincsenek ezzel másképp.”

 


Egy kis kihívás mindannyiunk életét izgalmasabbá teszi, s az emberek szeretik az izgalmakat. Sok science fiction tár elénk olyan világokat, ahol a robotika, az automatizálás és a technológia úgy általában megkönnyíti az emberiség életét. Talán nem ez a helyes ösvény. Talán egy olyan jövő vár ránk, ahol a gépek izgalmasabbá, szórakoztatóbbá, s egy kissé talán idegesítővé varázsolják mindennapjainkat.

 

science daily
 

Szólj hozzá!

Címkék: tudomány

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr962325629

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása