Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Sziámi holdak - vagy mégsem?

2010.09.28. 07:30 :: GalBob

Az univerzum tele van szemkápráztató látványosságokkal, így talán nem is kellene időt pazarolnunk az optikai illúziókra. Ám némelyik túl különleges ahhoz, hogy figyelmen kívül hagyjuk, például ez a kép, amelyen a Szaturnusz két holdja, a Dioné és a Rhea látszólag egymásba olvad.

A holdakat valójában félmillió kilométer választja el egymástól, ám a sajátos együttállásnak köszönhetően tényleg úgy tűnik, mintha egyetlen összefüggő objektumot alkotnának. A Dioné, a képen a felső hold 1,1 millió, a Rhea pedig 1,6 millió kilométerre volt a felvételt készítő Cassini űrszondától. Mivel a Dioné átmérője 1,123 kilométer, a Rheáé pedig kicsivel több (1,528 kilométer), a Cassini perspektívájából a kettő egyforma nagyságúnak látszik.


A két holdnak ráadásul igen hasonló a fényvisszaverő képessége is, ami azt jelenti, hogy közel egyformának tűnnek a látható fény tartományában. Mindennek, s a Dioné déli sarkán található kráternek, az Evandernek köszönhetően tényleg nehéz megállapítani, hogy hol kezdődik az egyik, s hol végződik a másik. Így valóban olyan, mintha sziámi holdakat látnánk.
 

ciclops

Szólj hozzá!

Címkék: tudomány

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr582325843

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása