Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Áll a bál a Superman-reboot háza táján

2010.10.07. 07:30 :: GalBob

Ha egy pillanatig is komolyan vettük volna a 2011-re tervezett új Superman-mozi körüli cirkuszt, akkor szeptemberre külön hírblokkot szentelhettünk volna a filmnek. Szinte napról napra újabb rendezőt hoztak hírbe a filmmel, állítólag a forgatókönyv jelen formájában kidobandó szemét, a stúdió pedig perben áll a szuperhős eredeti alkotóival. Kár lenne kimaradni ebből a hisztériából, úgyhogy vegyük sorra az elmúlt hónapok eseményeit.


Február: A Warner Bros bejelenti, hogy Christopher Nolan nem csak a Sötét Lovag folytatásának veselkedik neki, de ő lesz a „Superman 3.0” producere is (a 2006-os, Bryan Singer-féle Superman visszatér ugyan nem volt bukásnak nevezhető, ám nem is ért el akkora sikert, hogy a stúdió a folytatás mellett döntött volna). A nyilatkozatból az is kiderül, hogy a Warner mellett a Legendary Pictures is beszáll a projektbe, illetve, hogy Nolan testvére, Jonah, illetve David Goyer írják a forgatókönyvet. A befektetőknek határozott elképzeléseik vannak a megjelenési dátumot illetően: legkésőbb 2011, amiből máig nem hajlandóak engedni, de erről később. Ekkor már hónapok óta zajlanak a per előtti tárgyalások a Warner/DC, illetve több DC képregény-karakter jogi örökösei között, akiket nem más, mint Marc „kifosztok minden stúdiót” Toberoff képvisel.


Május: Kirobban a "Supergate-botrány", a bíróság világosan kijelenti, hogy a WB/DC 2013-tól csak a Superman-jogörökös Siegel és Shuster családok engedélyével használhatja fel a karaktert. A stúdió ügyvédei lejárató kampányba kezdenek a családokat képviselő Toberoff ellen, majd gyanús körülmények között hozzájutnak pár bizalmas dokumentumhoz, amelyek alapján azt állítják, Toberoff olyan szerződéseket íratott alá az ügyfeleivel, amelyek részvénytöbbségbe juttatták volna a saját vállalatait a Superman-jogok felett. A WB ezután pert indít Toberoff ellen. A cél nyilvánvaló: elhúzódó pereskedés után végképp kiiktatni az ügyvédet. Nem meglepő módon a rajongók nem voltak elragadtatva a WB/DC taktikájától.


Szeptember 13: A Deadline magazin interjút készít Guillermo Del Toroval, amikor is a riporter rákérdez, vajon tényleg felkérték-e a Superman: Az acélember (Man of Steel, és igen, ez a jelenlegi alcíme a projektnek) rendezésére. A vizuális fetisizmusáról híres rendező ekkor nevetgélve elismeri, hogy valóban megkeresték a Warner emberei, ő egyéb elfoglaltságai miatt azonban nem vállalta el a munkát. Gyanús.


 

Szeptember 23: Christopher Nolan és felesége (a már szintén producer) Emma Thomas konkrétan meghallgatást szervez, hogy végre rendezőt találjanak a filmjükhöz. Listájukon állítólag a következő nevek szerepelnek: Tony Scott (Unstoppable), Matt Reeves (Let Me In), Jonathan Liebesman (Battle: Los Angeles), Duncan Jones (Source Code), Zack Snyder (300)


 

Szeptember 29: Robert Zemeckis újra élőszereplős filmet rendez, adja hírül a Warner sajtóosztálya. Az időutazás ismét központi szerepet kap majd, ám az egyelőre nem világos, hogy Zemeckis közvetlenül a Sárga Tengeralattjáró-mozi után vág bele a filmbe, vagy előtte más vállalkozásokban is részt vesz majd… talán ő rendezné az új Supermant?


 

Október 4: Hát persze hogy nem! Ugyanis Zack Snyder kapja meg a munkát. A stilizált akciójeleneteiről híres rendező amint befejezi a Sucker Punch utómunkálatait, nyomban a rendezői székbe ül, bevallja, hogy mindig is nagy rajongója volt az első számú szuperhősnek, s hogy Chris Nolannel némileg modernizálni kívánják a karaktert a soron következő filmben.

 


Október 6: Darren Aronofsky-nak felajánlják a Wolverine 2 rendezését (acélkarmú barátunk ezúttal Japánba látogatna), aki ekkor elkotyogja, hogy korábban őt is megkeresték a Superman-mozi ötletével, azonban nem volt hajlandó elvállalni a munkát a stúdió szabta feltételek mellett. Az általa olvasott forgatókönyv szerinte akár több hónapig húzódó javítgatásra szorult volna, amiért elsősorban Goyert teszi felelőssé, a stúdió viszont attól félve, hogy kirohannak az időből (nincs garancia arra, hogy 2013 után egyáltalán bemutathatnák a filmet a jogok feletti pereskedés miatt) inkább nem vacakol tovább, s Snydernek adja a munkát, aki jelen állapotában is boldogan elvállalja a projektet. Tömörebben: a stúdió inkább adna ki egy gyenge filmet a kezei közül, semmint bevállalna egy féléves csúszást a korábbinál életképesebb reboot reményében. Mi már meg sem lepődünk.


A hab a tortán? A Vulture értesülései szerint már Snyder is panaszkodni kezdett a gyenge forgatókönyv miatt, így előfordulhat, hogy tőle is visszaveszik a projektet. Vajon a Warner Bros vezetői mindezek után mennyire értékelnék Hofi híres viccét?
 

1 komment

Címkék: film

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr122351845

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SuperEdem 2010.11.19. 14:16:31

Ez az írás egy vicc. Egyáltalán nem áll a bál a Superman film körül.
Az, h napról napra új rendezőt hoztak "hírbe" nevetséges. Szó se volt ilyenről. Pletykák ugyan voltak, de melyik filmről nem pletykáknak manapság? És mivel próbálja alátámasztani az írónk ezeket a rendezőkkel kapcsolatos "híreket"? Del Toro, Rober Zemeckis. A pletykákat, természetesen.
A cikk írója elfelejt egy alapvető dolgot: a pletyka nem egyenlő a hírrel!
És a "hab a tortán?" rész... Snyder nem panaszkodott egy szóval sem a forgatókönyv miatt. Csak GalBob kifordít egy tényt: Snydert azért kérte fel a stúdió a rendezésre, mert szoros a határidő és bíznak abban, hogy ő képes helyrepofozni a sztorit ennyi idő alatt. (Nem úgy mint Aranofsky?...) Ekkor mondott annyit Snyder, hogy valóban ráfér az átdolgozás. Drága írónk mellékelt linkjében is csak erről van szó. De mivel angolul van, ugyan kit érdekel? Vagy egyáltalán ki az aki rákattint?...
Hogy visszaveszik Snydertől a projektet? Nem.
Egyéni véleményem arról, hogy a forgatókönyv jó-e vagy sem: Snyder biztos elolvasta a forgatókönyvet mielőtt elvállalta a munkát. Ha nem látott volna benne lehetőséget, nem hiszem hogy elvállalta volna.
süti beállítások módosítása