Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Az első felvételek két aszteroida ütközéséről

2010.10.15. 18:00 :: GalBob

A januárban felfedezett különös X-formájú objektumot a csillagászok először üstökösnek vélték, azonban a Hubble Űrteleszkóppal történő további vizsgálatok során bebizonyosodott, hogy valójában két aszteroida csapódott egymásba.

A P/2010 A2 jelzésű felfedezésével a csillagászok először lehettek tanúi egy aszteroidaütközésnek, az ilyen nagyméretű ütközések ritkák, míg a kisebbeket nehéz észlelni. Habár a csillagászok januárban észlelték először a jelenséget, az ütközés nyomai hónapokig láthatóak maradtak, mivel ahogyan a Kaliforniai Egyetem csillagásza, David Jewitt is megállapította, a törmelék lassan szóródott szét, ahelyett, hogy végigszáguldott volna a Naprendszeren. A maradványok megfigyelése igen hasznos lehet, mivel az objektum lassú tempóban történő szétforgácsolódása lehetővé teszi az űrbéli por mozgásának vizsgálatát is.

 

A csillagászok úgy vélik, hogy egy körülbelül 3-5 méteres szikla 18000 km/h-ás sebességgel csapódott bele egy jóval nagyobb aszteroidába. David Jewitt szerint a robbanás ereje felért egy kisebb atombombáéval. 

Ezek a megfigyelések azért fontosak, mert meg kell tudnunk állapítani, hogy pontosan honan származik a Naprendszeren belül található por, s hogy az milyen arányban ered egymásba csapódó aszteroidáktól az üstökösökhöz, s más "gázkibocsátó" objektumokhoz képest. Az eredményeket azután felhasználhatjuk a más csillagok körüli törmelékkorongok vizsgálata során is, mivel úgy véljük, hogy ezeket a korongon belül egyelőre nem látható testek ütközése hozza létre. A por kialakulásáról szerzett ismereink segítségével többet tudhatunk meg ezekről a láthatatlan objektumokról is.

 

3 komment

Címkék: tudomány

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr522373747

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Roy 2010.10.16. 09:44:33

@Mitzah: Ez nem a hirdetések helye.

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2010.10.16. 11:35:08

Nem az X-faktor közelít? Pont ugyanez van a műsor elején. :-D

M, az állat 2010.10.16. 12:29:39

csak egyszer hagynák ki az atombomba szót! komolyan. nem lehetne csak simán "rohadt nagy"? egyszeri paraszt valószínüleg keni-vágja, pontosan mit is jelent a kilotonna TNT, netán a megatonna.

amúgy remek képek, nem minden nap látni ilyet ;) thx
süti beállítások módosítása