Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Jövőbe lát a Hubble

2010.11.04. 07:30 :: GalBob

Akik valamennyire nyomon követik a csillagászati kutatásokat, már hozzászokhattak, hogy a talált eredmények általában az univerzum távoli múltjáról mesélnek nekünk, ám a Hubble Űrteleszkóp fejlett számítógépes szimulációk segítségével képes volt egy egész csillagraj mozgását 10000 évvel előre megjósolni. 

Az Omega Centauri gömbhalmaz körülbelül tízmillió csillag otthona, amelyek mind egy közös gravitációs középpont körül keringenek. Ez a legfényesebb és a legnagyobb halmaz a Tejútrendszerben, s mivel a legsűrűbb is, a csillagok általánosan egy tized fényévnyire vannak egymástól - ez negyvenszer kisebb mint a Nap és az Alpha Centauri közötti távolság.

A Hubble 2002 és 2006 között kristálytiszta felvételeket készített a halmazról, ami lehetővé tette a csillagászok számára, hogy feltérképezzék a  csillagok 4 éves mozgását. Egy, az Űrtávcső Tudományos Intézet kutatói által végzett tanulmány százezer csillagra koncentrált, ami nagyjából egy százaléka a halmaz valódi népességének. Mivel a Hubble fényképei kivételesen jól sikerültek, meghatározhatták a mozgás folyamatát az egymást követő felvételek alapján, s így már ki tudták következtetni az egyes csillagok keringési pályáját is a gravitációs középpont körül. 

A kutatás eredményeképpen a csillagászok el tudták készíteni az Omega Centauri három-, négy-, sőt, tizenkétezer évvel későbbi térképét is. Például a felső képen négyzettel kijelölt terület 600 év alatt bekövetkező változásait a második képen láthatjuk.

Ám hiába látunk előre 10000 évvel a jövőbe, mi magunk a múlthoz vagyunk láncolva. Az Omega Centauri ugyanis 16000 fényévre van tőlünk, ami azt jelenti, hogy legtávolabbi előrejelzéseink is csupán a halmaz csillagainak időszámításunk előtti 4000-ben felvett pozícióját mutatják meg. 

 

space

Segíts Te is: magyar Pulit a Holdra és legyél tagja a Kis Lépés Klub-nak.

3 komment · 1 trackback

Címkék: tudomány

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr32419666

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Utánam, srácok! 2010.11.04. 10:06:59

Suli után elolvasod a kredencen anyu szokásos üzenetét, főzelék a rezsón, melegítsétek meg öcsivel, krinolin a szaratovaban, aztán már nyomod is a piros gombot az Orionon! Egy kemény évtizeddel Feriék előtt: Budapest már rég a lehetőségek metropolisza,...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ibn al-Haiszam 2010.11.04. 10:37:46

Aham, szóval a Hubble jósolt. Valóban roppant érdekes.

röntgenszeműlány 2010.11.04. 11:30:54

@Ibn al-Haiszam: Vagy a Hubble egyre okosabb, vagy a bloggerek egyre hülyébbek.
süti beállítások módosítása