Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Aszteroida becsapódás kalkulátor

2010.11.09. 07:30 :: GalBob

Vajon mi történne, ha egy Texas méretű aszteroida (lásd Armageddon) mégiscsak a Földbe csapódna? Esetleg kíváncsi vagy, hogy reálisan milyen hatásai lennének egy 2,4 és egy 9,7 kilométeres sziklával történő ütközésnek (Deep Impact)? Most mindezt megtudhatod, hála az Impact Earth! nevű internetes szimulációnak. 

A becsapódó test paramétereinek, a becsapódás szögének és a célpont típusának, illetve a célponttól számított távolság meghatározásával megtudhatjuk, hogy körülbelül milyen energiájú robbanásra, s mekkora mértékű pusztításra számíthatunk globális szinten. A paraméterek függvényében előfordulhat, hogy a szimulált test még az atmoszférában elég, vagy éppen ellenkezőleg, teljes tömegével csapódik bele a földkéregbe, s ekkor kráter keletkezik, amit jelentős anyagkilökődéssel járhat. A szimuláció még a kialakuló tsunamit is számításba veszi, amennyiben a kérdéses aszteroida vízbe csapódik. A becsapódással járó szeizmikus lökések és léghullámok szimulációja még nem az igazi, de a londoni Purdue Egyetem munkatársai azt ígérik, hogy a jövőben folyamatosan tökéletesíteni fognak a szimuláción.

 

Segíts Te is: magyar Pulit a Holdra és legyél tagja a Kis Lépés Klub-nak.

Szólj hozzá!

Címkék: tudomány

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr632433907

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása