Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Lúzercsillag

2010.11.18. 07:30 :: GalBob

A barna törpék olyan égitestek, amelyek nem voltak elég nagyok ahhoz, hogy valódi csillagokká váljanak. Tré csillagok és furcsa gázóriások közé rekedve a barna törpék magányos létre vannak kárhoztatva, s a legutóbb felfedezett képviselőjük talán a legszánalmasabb példány mind közül - nem elég, hogy kicsi, de hideg és büdös is.

A barna törpéket nyugodt szívvel nevezhetnénk zöld törpéknek is, már amennyiben az infravörös teleszkópok megfigyelésére hagyatkozunk. Mivel veszedelmes atmoszférájuk magába zárja a kék infrafényt, a törpék csak gyenge vörös infrafény sugárzására képesek, ezért zöldnek tűnnek. A NASA egyik tudósa, Amy Mainzer nemes egyszerűséggel "duci smaragdoknak" nevezte őket. 

A róluk készült fényképek sem használnak gyér renoméjuknak. Vegyük szemügyre a lenti, ragyogó csillagokkal teli fotót. Nos, tekintsük el az összes sziporkától egy pillanatra, és akkor talán meglátjuk a középen lévő zöld pacát. Igen, az egy törpecsillag akar lenni.

A legutóbb felfedezett példány a prózai WISEPC J045853.90+643451.9 jelölést kapta, és olyan 18-31 fényévre található tőlünk. Ez minden idők leghidegebb csillaga, felszíni hőmérséklete legfeljebb 330 Celsius fok lehet. Összehasonlításképpen: a Nap felszíne több mint 6000 fok. Hogy tetézzük a dolgot: a Vénusz is jóval forróbb ennél, sőt, még a leggyengébb konyhasütő is képes produkálni ezt a hőmérsékletet.

A barna törpék számtalan, más csillagokhoz képest szokatlan gázokból épülnek fel. Legfőbb alkotóelemeik - a metán, a hidrogén-szulfid és az ammónia - egytől egyig bűzlő, az ember számára nagyobb koncentrációban halálos gázok. Mindennek ellenére egy kisebb adag barna törpe aligha ártana, legalábbis Dr. Mainzer ezt állítja.

"Ha lehetőségünk lenne egy hordónyit bepalackozni az égitest atmoszférájából, hogy aztán a Földre szállítsuk azt, egy lélegzetnyi nem végezne az emberrel, ám irdatlanul büdös lenne - mint egy tucat záptojás némi ammóniával fűszerezve."

 

További csillagászi rekordokról Róbert Čeman, s Eduard Pittich enciklopédiájában olvashatunk.

space.com

Segíts Te is: magyar Pulit a Holdra és legyél tagja a Kis Lépés Klub-nak.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr552455179

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Khayness 2010.11.19. 18:34:50

Ezt benéztük, 2012-re megérkezik, hogy elégtételt vegyen a nevén esett csorbáért.
süti beállítások módosítása