Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Doctorow és a blogok halála

2010.11.22. 14:30 :: acélpatkány

Twitter, Facebook, Iwiw, Tumblr, és még sorolhatnánk, milyen újabbnál újabb platformok jelennek meg az interneten, ahol az ember szabadon elmondhatja, mit gondol, vagy közzétehet bármit. Sokakban föl is merül a kérdés: ez vajon a hagyományos blogolás végét jeleni?

Cory Doctorow, a Kis Testvér és több más, a közeljövővel foglalkozó sci-fi regény szerzője még júliusban vette fel azt a kesztyűt, amit a The Economist dobott elé, mondván, „a blogolás haldoklik”. És ki más lenne a legalkalmasabb ezzel a megállapítással szembemenni, mint Doctorow, aki egy szép látogatottsággal büszkélkedő blogot vezet és még a wikipedia is elsősorban mint bloggert emlegeti.

„Futtass egy keres-és-cserél feladatot arra, hogy ’blog’, és máris újraírhatod ezt a jelentést, mint bizonyítékot a televízió, a regény, novella, vers, színház, musical, és vagy több száz másik média haláláról, melyek kifulladásuk miatt egyszerűen csak egy mozaik darabkáivá váltak.”

Doctorow kategorikusan és kérlelhetetlenül vezeti le, miért is legjobb esetben csak nevetséges a blogolás haláláról beszélni. Elismeri ugyan, hogy a Twitter, a közösségi hálózatok (Facebook stb.) és egyéb „mikroblogok” sok olyan szerepet átvettek, amely korábban csak a blogoké volt, de ez nem jelenti azt, hogy a blog halálra ítéltetett. Míg korábban más formái voltak annak, hogy az emberek megosszák egymással gondolataikat, érzéseiket, addig az elmúlt évtizedben erre a blogok voltak a legjobb platformok. És ezért mindenki blogolt is – ahogy most majd mindenki használ pl. Twittert.

„Még mindig napi 10-15 blogbejegyzést teszek közzé, ahogy az elmúlt tíz évben is tettem. De emellett napi 30-35 alkalommal tweetelek ill. retweetelek is.”

Doctorow szerint ezeknek az új platformoknak az lehet a vonzerejük, hogy rövidek, az ember le tudja tisztázni, mit is akar mondani, ill. olyan dolgokat is „kiposztolhat”, ami blogbejegyzésnek még kevés. Ahogy a TV megjelenésével a filmeket fölváltották a rövidebb sorozatepizódok, majd azokat a pár perces YouTube videók, úgy váltja föl a mikroblog a blogot.

Bruce Sterling sci-fi író azt mondta, a jövő komposztálja a múltat. Van emellett egy másik szabály is, a Riepl Törvény: a média új, továbbfejlesztett formája soha nem helyettesítheti a média jelenlegi módját ill. annak használati szokásait. Ehelyett az összetartás figyelhető meg, ami új útra és a média régi formáinak új felhasználási területére vezet.”

Konklúzióként a szerző azt vonja le, hogy most is arról van szó, mint amit Riepl 1913-as tézisében kimond, vagyis hogy egyáltalán nincs szó a blogszféra haldoklásáról. Mindössze az figyelhető meg, hogy a felhasználók igyekeznek kihasználni az új platformok nyújtotta lehetőségeket, emellett pedig specifikálják a régi formákat. Szerintetek haldoklik a blogolás?

guardian.co.uk

Szólj hozzá!

Címkék: tech

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr432465582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása