Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

A fiatalság forrása

2010.11.30. 07:30 :: GalBob

Egy újonnan kifejlesztett eljárás segítségével nem csupán lelassították, de a visszájára fordították az öregedés menetét kísérleti egerek szervezetében - állítják a Harvardi Orvostudományi Egyetem kutatói. Az állati alanyoknál tapasztalt meglepően gyors gyógyulási folyamat felkeltette annak reményét, hogy a jövőben talán embereknél is alkalmazható lehet a kezelés. 

Bár a kutatást vezető Ronald DePinho nem kívánt garanciákat vállalni, az eljárásban rejlő lehetőségek tárgyalásakor maga is elismerte, hogy egy esetleges öregedésgátló terápiának drámai egészségügyi következményei lehetnek. Számos időskori betegség, például a demencia vagy az Alzheimer-kór megelőzhetővé válna, s mérséklődne az agyvérzés és más keringési zavarok kockázata is. Drasztikusan kitolódna a várható élettartam és az idősebb korosztályok életminősége is rengeteget javulna. 

Bár az öregedés még nem ismert teljes egészében, a tudósok tisztában vannak vele, hogy számos tényező kölcsönösen határozza meg a folyamat menetét. A nagy reakcióképességű, sejtkárosító szabad gyökök egyaránt képződnek a szervezeten belül, s jutnak be külső anyagok által, emellett különböző narkotikumok, az ultraibolya sugárzás és számos más környezeti hatás is hozzájárul az öregedéshez.

A harvardi kutatócsoport elsősorban a telomerek rövidülésére koncentrált. Az emberi test legtöbb sejtje 23 pár kromoszómát tartalmaz. Minden egyes kromoszóma végén található egy telomernek nevezett szakasz, amely az örökítőanyagot védi a károsodástól az osztódások során. Minden alkalommal, amikor a sejt osztódik, a telomer megrövidül, egészen addig, míg végül a telomer "elfogy", működésképtelenné válik, s ilyenkor elkerülhetetlenné a kromoszóma számottevő károsodása, s bekövetkezik a sejthalál vagy pedig kezdetét veszi a sejtműködést felfüggesztő elöregedési fázis. 

 

 

A harvardiak genetikailag módosított egereket tenyésztettek, amelyek szervezetéből hiányzott a telomeráznak nevezett, telomerek rövidülését megakadályozó enzim. Telomeráz híján az egerek idő előtt megöregedtek, s számos rendellenességet mutattak, úgy mint gyenge szaglóképesség, csökkent agytérfogat, meddőség, emésztőrendszeri szöveteik és lépük számos helyen károsodott. Azonban amikor DePinho reaktiválta az enzimtermelődést az egerek szervezetében, a sérült szövetek regenerálódni kezdtek, ráadásul az öregedési folyamat is visszájára fordult. A kezelés hatására még új idegsejtek is termelődtek az egerek agyában.

A kísérlet emberi alanyoknál történő megismétlése némileg komolyabb problémát jelent, s veszélyesebb is. Az egerek egész életükön át megőrzik telomeráz-termelő képességüket, a felnőtt embereknél azonban az enzimtermelődés kikapcsolódik. Ennek oka rendkívül egyszerű: szervezetünk így gondoskodik arról, hogy mérséklődjön a rákos sejtek kialakulásának kockázata. Bár a telomeráz-szint növelésével jócskán lelassulna az öregedés folyamata, ezzel párhuzamosan a rákos megbetegedések esélye is jelentősen megnőne. DePinho azt javasolja, hogy utóbbi eshetőség kiküszöbölésére érdemes időszakosan, s kizárólag fiataloknál alkalmazni a kezelést, akik szervezetében még nem alakulhattak ki észrevétlen, ám hibásan működő sejtek, sejthalmazok.

A Cardiff Egyetemen dolgozó David Kipling úgy véli, hogy az emberi szövetregeneráció elsődleges célja az elöregedett sejtek kiszűrése és eltávolítása, ami által ellensúlyozhatók lennének a környező szövetekre és szervekre gyakorolt hatásaik. Bár káprázatosnak nevezte az eredményeket, emlékeztetett arra, hogy az egerek nem kicsi emberek, a két faj szervezetében teljesen másképp fejti ki hatását ugyanaz az enzim, s nem biztos, hogy a telomeráz-termelődés újraindítása valóban megszüntetné az elöregedett sejtek kártékony működését. Az Oxfordi Egyetem biokémikusa, Lynne Cox rendkívüli fontosságúnak nevezte a kutatást, s úgy fogalmazott, hogy az eredmények bizonyítékul szolgálnak arra a működési elvre, amely alapján a rövidtávú kezelések révén történő telomeráz-termelődés visszaállításával kezelhetőek az öregedéssel járó sejtromlás során sérülő szövetek, s visszaállítható a szervek egészséges működése.

DePinho elárulta, hogy a harvardi egerek közül egyikben sem alakult ki rákos megbetegedés a kezelés hatására. A kutatócsoport most azt vizsgálja, hogy a kezelés valóban kiterjeszti az egerek élettartamát, vagy csupán egészséges öregkort biztosít. Tom Kirkwood az Öregedési és Egészségügyi Intézet vezetője szerint a kulcskérdés az, hogy mindez mit jelent az öregedéssel járó egészségügyi problémák kezelése szempontjából. Bár bizonyítást nyert, hogy a telomeráz elválaszthatatlan az emberi öregedéstől, egyáltalán nem biztos, hogy kizárólag, sőt mi több, dominánsan egyetlen enzim határozná meg a folyamatot úgy, ahogyan azt a vizsgált egereknél tapasztaltuk. Kirkwood emellett aggályosnak tartja azt is, hogy a kutatás alapján egyáltalán világos, hogy a mesterséges telomeráz-reaktiváció hozzájárulna-e a rákos sejtek kialakulásához vagy sem.

Kirkwood aggályai érthetőek, ám tegyük hozzá, hogy az elmúlt évek rákkutatásai is számos eredménnyel szolgáltak. Ha sikerül egyesíteni a "rákölő vakcinát", s a telomeráz-kezelést még a végén a Marsra sem kell eljutnunk, hogy az utánunk következő generáció élvezni tudja a "negyedik életkor" szépségeit.

Nature

Segíts Te is: magyar Pulit a Holdra és legyél tagja a Kis Lépés Klub-nak.

12 komment

Címkék: tudomány

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr542481673

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2010.11.30. 08:32:21

"kizárólag, sőt mi több, dominánsan"

Mivel az eredeti cikket csak regisztráció után lehetne elolvasni, így nem látom, de ez szerintem fordítási hiba. Feltételezem a "sőt mi több" az angolul "or even" lehetett, amit "vagy akár"-nak kéne fordítani. Úgy lenne értelme, így nincs, mert a dominánsnak és a kizárólagnak ellentétes a relációja.

Akvyr 2010.11.30. 23:53:21

Hát, én ebben a témakörben még mindig a Dawkins-féle gén és szelekció alapú megközelítésben láttam a legtöbb fantáziát. :)

Shadow82 2010.11.30. 23:58:11

A kérdés az, hogy a telomeráz deficiens egér mennyire jó modellje az öregedésnek.

victor vacendak 2010.12.01. 07:18:56

Egy másik egyetem meg a sejtek felszínén lévő szabadgyök termelő enzim blokkolásával fordítja vissza az időt...

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2010.12.01. 08:50:20

Na, és ez is pont most derült ki, amikor államosítják a magánnyugdíjpénztarakat... Mondjuk így már világos, miért! :)

Pestabácsi 2010.12.01. 09:58:23

"Egy újonnan kifejlesztett eljárás segítségével nem csupán lelassították, de a visszájára fordították az öregedés menetét"
Ha visszájára fordították, az ultragáz.Egyre fiatalabb egérke lesz, aztán újszülött, majd zigóta stb. Embernél meg belegondolni is rémes, ahogy mászik vissza anyukája hasába.
Ez vagy egy biológiai időgép, vagy kicsit pongyola fogalmazása a professzoroknak.
Persze ez egy SF fórum, oké.

victor vacendak 2010.12.01. 10:35:00

@Musaic: lásd pestabácsi írását. Olyan nincs, hogy visszafordítani. Lassítani, megállítani nem elképzelhetetlen.

Musaic (törölt) · http://www.musaic.hu 2010.12.01. 11:15:21

@victor vacendak:
A test nem öregszik, hiszen a sejtek javarészt mindig újak, viszont a működésük, anyagcseréjük, kommunikációjuk, stb. jelentős mértékben a gének működési állapotától függ.
A gének működési állapota idővel módosul, mondhatni torzul.

Ha valaki előáll egy génműködés optimalizáló programmal, annak a hatása lehet fiatalítónak nevezhető, nem a sejtek korára, hanem működésére vonatkozólag.

Ez a génoptimalizáló program létrejött, lásd fenti videó.

www.ageloc.com/content/dam/ageloc/microsite/images/ageLOC-Science-Brochure-6.gif

www.ageloc.com/content/dam/ageloc/microsite/images/Vitality_heatmap.jpg

www.ageloc.com/content/dam/ageloc/microsite/images/vitality_dimensions.gif

www.ageloc.com/content/ageloc/en-US/ageloc_science/ageloc_nutritionals_science/_jcr_content/par/image_1.img.gif

victor vacendak 2010.12.01. 13:56:07

@Musaic: köszi, de az AgeLOC sem fiatalít. Az arNOX blokkolásával megakadályozza a további destrukciót (tehát inkább konzervál, mint visszafordít). És mivel igazából senki sem tudja pontosan mi az öregedés, ezzel egy tényezőt lehet befolyásolni (a Vitality ugyan ezt a mitokondriumok szintjén teszi - elkezdtem szedni, 2 hét múlva kiderül, ér-e valamit). Egyelőre még az alapos, független, hosszútávú eredmények publikációja is várat magára.

Musaic (törölt) · http://www.musaic.hu 2010.12.01. 16:31:33

@victor vacendak:
Már többedszerre beszélsz úgy, mintha azt mondtam volna, ami tagadsz. :)
Nem állítottam semmilyen fiatalítást.
süti beállítások módosítása