Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Nagyvállalatok uralta csillagok

2010.12.09. 14:00 :: GalBob

A magánkézben lévő SpaceX-rakéta sikeres felbocsátásával mérföldkőhöz érkezett az űrkutatás. Üdv a jövőben, ahol az űrhajósok nagyvállalati alkalmazásban állnak, kúriák keringenek a Föld körül, s turisták látogathatják a Holdat, amennyiben elég mélyre nyúlnak pénztárcájukban.

Nincs mit szépíteni a dolgon: Barack Obama cserben hagyta azokat, akiknek a Kennedy-érára jellemző haladást ígért az űrkutatás terén. A jövőre nyugdíjazásra kerülő, kormányfinanszírozású űrrepülőgépek helyét a SpaceX-vállalat programja veheti át, aminek a robotirányítású felfedezés és űrkutatás is célkitűzései közé tartozik. Az első sikeres lépés a Dragon-kapszula tegnap történő Föld-körüli pályára állítása volt a Falcon 9 rakéta segítségével. Miután a kapszula kétszer megkerülte a Földet, a terv szerinti módon a Csendes Óceánba csapódott. A kapszula a jövőben képes lehet a Nemzetközi Űrállomásra is hasznos terhet juttatni, pár éven belül pedig emberi utasok szállítása is szóba jöhet.

 

Egyre nyilvánvalóbb, hogy elkerülhetetlen a privát szféra betörése az űrutazás területére. A NASA programjai számára a magáncégek befektetései már most is elengedhetetlenek az Egyesült Államok impotens űrpolitikája mellett. Óhatatlanul felmerül a kérdés, hogy miféle megtérülést várnak ezek az óriásvállalatok? A dubaji ingatlanpiaci őrület bebizonyította, hogy a ultragazdagok nem ismernek lehetetlen: gondoljunk csak az Emírségek mérföldnyi magas felhőkarcolóira, s a mesterségesen létrehozott szigetegyüttesekre. Csak idő kérdése, hogy e tendenciák mikor terjednek át a Föld égboltjára.

William Gibson korai munkáiban a gazdag családok már elhagyták a bolygót, hogy a Föld körüli Lagrange-pontok valamelyikén létesített, saját tulajdonban lévő űrállomásaik kényelmét élvezhessék. A cyberpunk atyja talán nem tévedett. Üdv a kolonizáció új korszakában: tiéd lehetnek a csillagok, ám biztos lehetsz benne, hogy elkérik az árát.

 

Segíts Te is: magyar Pulit a Holdra és legyél tagja a Kis Lépés Klub-nak.

1 komment

Címkék: tudomány

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr752503951

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

solymosgyu 2010.12.09. 15:08:18

De csillaghalmazokon még nem fogunk háburuzni ugye? Ezt banks mondja.
süti beállítások módosítása