Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Növényektől tanulnak az MIT tudósai

2010.12.13. 18:00 :: Vasmacsek

Egy újabb ökörség - gondolhatnánk első hallásra. Ám az MIT tudósai valóban felfedezték azokat a molekulákat, melyek képesek rá, hogy spontán módon egy olyan mintába rendeződjenek, ami a fényt elektromossággá alakítja át. Gyakorlatilag egy önmagát megalkotó napelemről van szó - és mindez egy petricsészében!

 
A kutatók most tették közzé, hogy megalkottak egy olyan mesterséges eljárást, ami képes leutánozni a fotoszintézist. Egyes molekulák elektronok felszabadításával reagálnak a fényre. A „trükk” annyiból áll, hogy felfedeztek egy anyagot, ami ezeket szilárd szerkezetté kapcsolja össze. A foszfolipidek mindössze ennyit tesznek, illetve olyan karbon nanovezetékekké alakulnak, melyek vezetik az elektromosságot. A foszfolipideket egységes csoportban tartó nanocsövecskék segítségével a fotoreaktív molekulák összegyűjtik a fényt, így a cső vezetékként működik, ami ezután összegyűjti a már létrejött elektromos áramot.
 
A legérdekesebb az, hogy ezek az apró napelemek vegyületek hatására képesek lebomlani vagy újra összeállni. Elég rájuk permetezni az adalékanyagot, és a molekuláris összetevők szétfolynak; ha eltávolítjuk egy membrán segítségével, a rendszer újból összeállítja magát.
 
A tudósok arra is rájöttek, hogy a hatásfok nem csökken a rendszer ismétlődő lebomlása és újraépülése után sem.  Korábban az volt a probléma a napelemekkel, hogy idővel veszítettek hatékonyságukból - ez az új fejlesztés most megoldást jelenthet erre. Vegyük végre észre, ha jó napelemeket akarunk előállítani, a legeredményesebb napenergia-generátorokból kell ihletet merítenünk: a növényekből.
 

Szólj hozzá!

Címkék: tudomány

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr392513087

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása