Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Tíz furcsa jelenség a világűrből

2011.01.20. 07:30 :: Zanphagras

A világűrről sok mindent el lehet mondani: hatalmas, veszélyes, változatos, gyönyörű, ijesztő... és rendkívül furcsa is. A következő listában lássunk tíz rendkívül furcsa jelenséget a kozmoszból.

1: Az antianyag

Nem csak a szuperhősöknek vagy a Sliders csúszó-mászóinak vannak alteregóik, hanem az univerzum anyagának is. Ráadásul az anyag gonosz ikertestvérei minden tulajdonságban megyeznek anyagi megfelelőikkel, csak a töltésük ellentétes. A mikor anyagbeli megfelelőikkel összefutnak, kölcsönösen kioltják egymást, és Einstein híres egyenlete alapján puszta energiává válnak. Egyes elméletek szerint a jövő hajtómővei antianyagot felhasználó technikával készülnének.

2. Mini fekete lyukak

Ha a gravitációval kapcsolatos legújabb kutatások helytállóak, az univerzumban ezrével találhatunk kis, atommag méretű fekete lyukakat, amik a Big Bang maradványai. Emellett nagyobb rokonaiktól abban is különböznek, hogy más módon manipulálják a tér-időt az ötödik dimenzióval való közeli kapcsolatuk miatt.

3. A sötét anyag

A tudomány jelenlegi állása szerint az univerzum tömegének nagy részét ez adja ki - és halovány elképzelésük sincs róla, hogyan lehetne kimutatni vagy észlelni. Pehelysúlyú neutrínóktól óriási fekete lyukakig terjed a jelöltek listája a sötét anyag posztra. Sokan azt is kétlik, hogy létezik ilyen - szerintük a gravitáció pontosabb megértése eloszlatná ezt a misztériumot.

4. Exobolygók

2010 novemberéig közel 500 ilyet sikerült találni. Kis vörös törpék körül keringő kődaraboktól behemót gázóriásokig (akik csak szerénységük miatt nem csillagok) mindent sikerült felfedezni - de sehol egy Föld II... A tudósok szerint az észlelési technológia fejlődése segíthet hozzá az első ilyen biztos megtalálásához.

5. Gravitációs hullámok

Einstein relativitáselmélete már feltételezte ezeknek a tér-idő kifacsaró hullámoknak a létét, a LIGO és a LISA detektorok felelősek a kimutatásukért. Bár fénysebességgel utaznak, mégis olyan gyengék, hogy a tudósok csak úgy hiszik, hogy a leghatalmasabb kozmikus katasztrófák (például fekete lyukak összeolvadása) ilyen termékeit tudjuk csak észlelni.

6. Galaktikus kannibalizmus

A galaxisok, mint a földi élet lényei, felfalhatják egymást, és így nőhet a tömegük, új csillagokat szülhetnek... például az Andromedában több tucat felfalt galaxis anyagát sikerült kimutatni. Egy szép napon, nagyjából hárommilliárd év múlva a miénk is jó eséllyel oda kerül Andromeda gyomrába, úgyhogy tessék felkészülni lélekben.

7. A neutrínó

A neutrínók semleges töltésű, gyakotlatilag tömegmentes részecskék, amik képesek mérföldnyi ólomfalon áthatolni megakadás nélkül. Ahogy ezt olvassa, kedves Olvasó, a testén is több tucat vagy akár több száz is keresztülszaladhat.Ezeket a kis fantomrészecskéket a csillagok termelik, mind életükben, mind akár szupernóvaként. A  detektorok tengerek mélyén, a föld alatt, vagy jégbe ágyazva találhatók, mint az IceCube projektben is.

8. A kvazárok

Ezek a látható univerzum szélén található fénypontok világunk kaotikus gyermekkorának emlékei. Több energiát bocsátanak ki, mint több száz galaxis együttvéve (!). Egyelőre az a vélekedés járja, hogy gigantikus fekete lyukak lehetnek, távoli galaxisok szívében.Az 1979-es fotó a 3C 273 kvazárt mutatja.

9. A vákuum energia

A kvantumfizika szerint a világűr semmije folyamatos forrásban van a keletkező és azonnal megsemmisülő részecskéktől. Ez olyan energiát ad a semmi minden köbcentiméterének, hogy a relativitáselmélet alapján olyan energiát és azzal antigravitációs erőt hoz létre, ami folyamatosan tolja szét a teret.De hogy az univerzum tágulását ez okozza-e... nem tudjuk.

És a közönségkedvenc:

10. Az a bizonyos felhő

Nos, azt a bizonyos felhőt még 2006-ban fedezték fel a Tejútban, és kimutatták, hogy egyértelműen metil-alkoholból áll, és egyre növekvő etil-alkohol tartalommal bír. A megdöbbentőségét tovább fokozza, hogy 463 milliárd kilométer hosszában, azaz a fény minimum 18 napot utazik rajta keresztül, mire kiért a másik végén (mivel egyáltalán nem légüres tér, kicsivel lassabban halad benne). Korábban is találtak már metil-alkoholt a világűrben, de nem ilyen hihetetlen mennyiségben. Nem csak ezért számít megdöbbentőnek ez a hatalmas szerves anyag felhő, hanem azért is, mert az asztrofizikusok korábban úgy hitték, a világűrben ilyen komplex molekulák nem alakulhatnak ki, mert a gyengítetlen sugárzás szétbombázná őket.A  szeszköd azonban alaposan megcáfolta őket. Ráadásul egy csillag-bölcső közelében helyezkedik el, azaz átírta a csillagok keletkezésének alternatíváit is.

Figyelem! A metil-alkohol mérgező, úgyhogy a felhőt előbb alaposan át kell szűrnie annak, aki csillagközi koktélozásra készül, hogy csak az etil-alkoholt vonhassa ki. A felhőről többet ITT.

Ideáig több, mint 150 bonyolult, szerves molekulát mutattak ki a világűrben - olyan anyagokat, amelyek az élet kialakításában is segíthetnek.

space.com nyomán

Szólj hozzá!

Címkék: tudomány

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr942599126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása