Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Hónapos késéssel repülni kezdett a napvitorla

2011.01.21. 16:00 :: Zanphagras

A NASA december hatodikára időzítette a napvitorlájának szabadjára engedését annak szállítóműholdjáról, a FASTSAT-ról. Ez a csúcstechnológia hozzávetőleg egy cipó méretű jószág, méregdrága nanotechnológiával. A FASTSAT annak rendje és módja szerint visszaigazolta a zsilip kinyílását és a NanoSail-D távozását. A gond csak az volt, hogy a vitorla nem jelent meg az égen, ez pedig egy lehetőséget hagyott: a zsilip kinyílt, de a vitorla benn maradt.

Január 19-én azonban sikerült kimutatni, hogy a NanoSail-D szabadesésben van, tehát fogta magát, és kiugrott a FASTSAT-ból.

Ami nagyobb baj, az az, hogy nem biztosak benne a mérnökök, hogy a vitorla működik-e. A NASA civil segítséget kér a műhold tevékenységének figyeléséhez: mindazok, akik ún. ham-rádióval rendelkeznek, figyeljék a 437.270 MHz-es frekvenciát, ugyanis a műhold jele ott várható. Az információkat ezzel kapcsolatban IDE VÁRJÁK.

A csapat, akik építették, nagyon lelkesek, és bíznak benne, hogy az eszköznek sikerül szétnyitni a vitorláit, és be tudja mutatni végül, mire jó egy napvitorla.


A kidobódás után beindul egy 72 órás visszaszámlálás a NanoSail-D-ben, és amint az időzítő eléri a nullát, négy rúd csúszik ki belőle és kifeszíti a nanoműhold vitorláit. Öt másodperc alatt kell mindezzel elkészülnie.

Ha sikeres a szétnyílás, akkor 70-120 napot tölt majd el alacson-orbitális pályán a Föld körül.

A japán Ikaros-szonda előzte csak meg a NanoSail-D-t a puszta napfény által meghajtott űreszközök listáján.

Már ha a NanoSail-D kinyílik, és nem kerül be decemberben 2011 legnagyobb űrbakijai közé.

 

space.com

Szólj hozzá!

Címkék: tudomány

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr442602885

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása