Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Egy meggyilkolt bolygó gyomrában

2011.02.09. 07:30 :: Zanphagras

Az elsődleges tudnivaló a japán rajzfilmekről, azaz animékről, hogy általában nem gyerekeknek készülnek, mint a nyugati társaik. Így van ez a Pale Cocoon című rövidke, 25 perces OVA, azaz eredetileg is videóra kiadott animációs alkotás. Ebben a riasztó poszt-apokaliptikus látomásban az sf szerelmesei igazi gyöngyszemre találhatnak.

A történet egy Ura nevű fiatalemberről szól, akinek munkája régi digitális anyagok számítógépes rekonstrukciója föld alatti kis laborjában. Azért a föld alatt van, mert az emberiség valamikor régen, ismeretlen okokból lekényszerült a talajszint alá, és mivel a létfenntartó rendszerekgyengülnek, azóta is egyre mélyebbre és mélyebbre kell költözniük, a gépek szíve felé.

Ura munkája nagyon fontos: ezek a régi digitális emlékek, fotók és videók ugyanis egy senki által nem ismert világot mutatnak be. A felszínen élő, katasztrófa-előtti emberiség mindennapjaiba és fontos eseményeibe engednek bepillantást.

Amint sikerült egy fájl rekonstrukciója, Ura továbbküldi azt az elemzőknek, akik az információk megmagyarázásáért és hasznosításáért felelnek. Köztük dolgozik Riko is, egy lány, aki egyre inkább elhagyja munkáját, hogy a hatalmas lépcsősor egyik emeletén elmélkedjen. Miatta merül fel Urában is a gondolat: régebben a 92-es archívum munkahelyeit mind betöltötték, pezsgett az élet, emberek százai küzdöttek a régi világ megismeréséért... mára pedig alig lézengenek páran itt, egyre lejjebb költöztek a létfenntartó gépek szíve felé... de vajon miért? Ura a legváratlanabb módon kap választ: kap egy újabb sérült fájlt, és amit abból kihámoz, mindent, de mindent megváltoztat...

A kisfilm jó eséllyel az összes sf-kedvelő szívét megdobogtatja: maga a természet tönkretétele, a katasztrófa utáni emberiség küzdelme az igazságért és a túlélésért, a hanyatlás, a föld alatti élet szürkesége, és a szörnyű titok a háttérben igazi, ízléses science fiction műremekké avatja a Pale Cocoont. Látványvilága teljesen hitelesen varázsolja elénk a sötét jövőt, a lassú, szép, elgondolkodtató zenék pedig tovább erősítik a melankólikus, mégis csodálatos hatást. Az anime csattanója pedig garantáltan külön tetszeni fog a Robert Heinlein munkásságát kedvelőknek.

Mindazoknak, akik szeretik az animét vagy sikerült érdeklődésüket fölkelteni, még egy jó hírrel is szolgálhatunk: az AnimeAddicts csapata jóvoltából a Pale Cocoon magyar felirattal, ingyenesen, regisztráció után megtekinthető vagy letölthető INNEN. Az AnimeAddicts egyébiránt, bár ingyenes, fennmaradásához nagy hálával fogad adományokat. Részletek a honlapjukon.

Szólj hozzá!

Címkék: film

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr912647543

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása