Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Elkészült a rekordméretű Gagarin-portré

2011.03.24. 16:00 :: SFblog

Hétfőn délben véget ért annak a Gagarin-portrénak az építése, amit március 16-án kezdtek el LEGO-elemekből összerakni Budapesten, a Duna Plazában. A 30 négyzetméteres, 470.016 darab játékkockából álló mozaik magyarországi rekord, a világrekord hitelesítése pedig megkezdődött.

A mozaik építése március 16-án, szerdán 9 órakor kezdődött. Az alkotás éjjel-nappal zajlott, a bevásárlóközpont látogatói vettek részt benne, köztük számos XIII. kerületi óvodás és kisiskolás csoport. Egy egyetemistákból álló társaság rendszeresen éjszaka szállt be az építésbe, és volt, aki munka előtt és után is segédkezett a mozaik kirakásában.
A nagy mű 123 óra után, hétfőn délben lett kész. Az utolsó elemeket ismert emberek, köztük Herczeg Zoltán divattervező, Keleti Andrea és Dombovári Vanda RTL Klubos műsorvezetők, Dombóvári István, a Showder Klub és a Dumaszínház humoristája, illetve Vay Viktória és Szabó Zsófia színésznők, a TV2-n futó Jóban Rosszban sorozat szereplői helyezték el.
- Nagy dolog, hogy egy ekkora összefogással elkészülhetett a mozaik – fogalmazott Szabó Zsófia. – Érdemes lenne többször is ilyesmit csinálni, hogy a gyerekek alkossanak, és ne a számítógép előtt üldögéljenek.

- Ha kellően extrém egy kezdeményezés, rám lehet számítani – tette hozzá Dombóvári István. – Kisgyerekként kértem Karácsonyra LEGO-t, ám helyette egy másik játékot kaptam. Sajnos nem értettem, hogy kell vele játszani, de még a szüleim, sőt, az egész falu sem. Ezért visszavittük a boltba, de azt mondták az eladók, hogy a játék meg nem értése nem jogosít fel a cserére.
Az elkészült mozaikot lemérte Sebestyén István, a Guinness-rekordok magyarországi hitelesítője.
- 4,6 x 6,52 méteres, azaz 29,992 négyzetméteres, és 470.016 darabból áll - jelentette be a helyszínen Sebestyén István. – Ez ma Magyarországon a legnagyobb LEGO-mozaik.
Mivel a jelenlegi rekord egy 460.000 darabból álló mozaik, így a szervezők a jegyzőkönyvet kiküldik a Guinness londoni központjába, és kérik a világrekord megállapítását, ugyanis ennyi darabból még sosem készült LEGO-kép.

A szervezők az építéssel Jurij Gagarin előtt szerettek volna tisztelegni. 50 évvel ezelőtt ő volt az első ember a világűrben. A Vosztok–1 űrhajóval indult el 1961. április 12-én, Bajkonurból, ezzel megelőzve az amerikaiakat az emberes űrrepülések terén. Az egész út 108 percig tartott, Gagarin eközben egyszer megkerülte a Földet. A mozaik még 10 napig megtekinthető a Duna Plazában, utána átkerül a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumban nyíló Gagarin-kiállításra.

 

Szólj hozzá!

Címkék: program művészet

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr372768347

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása