Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Az ír kalózok zenéje

2011.05.27. 06:30 :: Zanphagras

A Karib-tenger kalózainak hála megint kalózlázban ég a világ jelentős része. És emiatt hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy kalózai nem csak a Karib-tengernek voltak... hanem mindegyiknek. Többek közt a Brit-szigeteket körülvevő vizeknek is igen véres, garázda haramiái voltak, saját yo-ho-ho-kiáltásokkal és dalokkal. Tim Powers regénye, A Karib-tenger kalózai 4 alaptörténete, az Ismeretlen vizeken kapcsán beszéljünk a kalózok zenéjéről - méghozzá az ír kalózokéról, akik zenei világát a Paddy and the Rats jóvoltából ismerhetjük.

Május 25-én, egy igényes pubban került sor egy elsöprő erejű koncertre, ahol Paddy és legénysége új albumának dalaiból is ütős koktélt hallhatott a közönség. Aki ismerte első lemezüket, magas elvárásokkal érkezett, és most sem valószínű, hogy csalódottan távozott...

A banda egy klasszikus rock-felállást (dob, basszusgitár, elektromos gitár, ének) bolondít meg olyan autentikus hangszerekkel, mint amilyen Sonny Sullivan harmonikája, vagy Sam McKenzie ki tudja, hány és minemű hangszere (hegedű, skót duda, bendzsó...), és az összhatás valóban olyan, mintha egy ír kikötő kocsmájában hallgatnánk a tengerész-zenészeket.

A fiúk értik a dolgukat, Joey MacOnkay és Vince Murphy gitárjai és Seamus Conelly dobja egyáltalán nem nyomja el sem az éneket, sem az egyéb hangszereket (ahogy sajnos sok más zenekarnál előfordul), látszik, hogy igazi csapatmunka folyik, a különböző hangszerek egymásra építenek - és a végeredmény valóban egy bombasztikus, energikus és eredeti ír muzsika.

Se a gyors dallamok, se a lassú, líraibb hangvételű dalok kedvelői nem érezhetik elhanyagolva magukat: az új lemez mindkét vonallal bőven szolgál a hallgatóknak. A méltán legendás Song of a Leprechaun olyan új, instant klasszikusokat kapott maga mellé, mint az Irish Washerwoman, a vidám kalóztoborzó, a Pack of Rats, a pörgős Off the Waggon vagy a csodaszép, romantikus Never Walk Alone.

Mindaz, akit megfog a kalózok (írek és karibiek egyaránt) világa, most szerencsés helyzetben van: a Bookeren most különleges akcióban vásárolhatják meg Tim Powers Ismeretlen vizeken című regényével együtt a Paddy and the Rats Hymns for Bastards című albumát! Az akció IDE KATTINTVA érhető el.

1 komment

Címkék: zene irodalom művészet

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr222935573

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

smokey2k 2011.05.30. 19:36:05

bár nem kifejezetten kalózos de akár az is lehetne : soundcloud.com/smokey2k/irish-rovers-donald-wheres
süti beállítások módosítása