Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

A Facebook zseniális (?) újításai

2011.09.22. 12:03 :: Zanphagras

Ha azt mondom, Facebook, akkor egy dolog 101%, hogy mindenkinek az eszébe fog jutni: a "Like" gomb. Nos, változik a világ, és benne minden, nem csoda hát, ha a Facebookon is újabb és újabb, már-már ipari kémkedésre is alkalmas modulok jelennek meg, de egy internetes riport megvillantotta az eddigi legmegdöbbentőbb fejlesztést: új gombok jelennek meg hamarosan... és ezek nagyon, nagyon furcsa gombok lesznek.

Ezek a gombok nagyjából ilyesmik lesznek: "Olvas", "Hallgat", "Lát"... Azaz ha üzenőfalunkon valaki elhelyez egy linket, ilyet tudunk majd rányomni: "láttam", vagy "meghallgattam". Ez annyira nem is butaság, bár, hogy miért kell vélhetőleg sokszázezret beleölni valami ilyen létszükséglet dolog lefejlesztésébe, hát, nem nagyon értjük. Viszont lesz egy gomb, ami sokszázezer, az ellenkező nem figyelmére ácsingózó fiatalnak nagyon-nagyon jól fog jönni: ez pedig a sokféleképpen értelmezhető "WANT" gomb lesz.

A want ige ugyanis az angolban egyaránt jelenthet szövegkörnyezet (vagy annak hiánya) függvényében "akarom"-ot, "akarok"-ot, vagy "akarlak"-ot is, így már nem tetszeni fog a csodaszép lány vagy a jóarcú srác fotója, hanem egyenesed akarhatod őt. Ami egy világnyi különbség.

Bár nekünk a "Read" gomb az "Olvastam" értelemben kimondottan tetszik, azért vannak itt komoly lehetséges következmények is.

Vajon milyenné változik a cégek "viselkedése" a Facebookon? Sok kritika azt kifogásolja, hogy a vállalati tevékenységnem nagyon kedveznek ezek az újítások, amellett, hogy a viszonylag semleges "like" gombról egy büdös szó sem esik... Lehet, hogy virtuális létünket alapvetően már nem a semlegesség jegyében kell majd élnünk?

(Csak zárójelben, mert viszonylag offtopic, hogy az internetes mémben a /DO/ WANT illetve a /DO/ NOT WANT egy igen elterjedt és sok mókára okot adó szófordulat. WANT például egy erős sajtburger, vagy a mi Facebookos profilunk, mert azok jók, NOT WANT például az UARS műhold, ami pénteken becsapódik a Föld felszínén valahova, és még a NASA sem tudja, hogy hova. Ez eléggé DO NOT WANT, azt hiszem.)

Forrás: mediabistro.com

1 komment

Címkék: tech zs

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr53245557

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

titkom 2011.09.22. 14:23:20

Banális gondolatom támadt, hogyan lehet a FB lököttségeit elkerülni: nem kell használni :-)))

Mi? Hogy lemaradsz valamiről?
IGEN: mert így nem lopod tovább az időt MAGADTÓL, s szinte időmilliomos lehetsz!!!
süti beállítások módosítása