Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Megkezdődhet a világ legnagyobb optikai teleszkópjának építése

2012.01.07. 06:00 :: Regulus

Az European Southern Observatory (ESO) irányító testülete elfogadta a szervezet 2012. évi költségvetését, ami tartalmazza az előzetes munkálatokra szánt összeget.

 

Az ESO szándéka szerint a chilei Atacama-sivatagban fog megépülni a világ legnagyobb optikai teleszkópja, 15 ország összefogásának eredményeképp. A fantáziadúsan Európai Extrém Nagy Teleszkópnak (European Extreme Large Telescope, E-ELT) elnevezett távcső nagyjából 1,082 milliárd euróba kerül. Főtükrének átmérője 42 méter lesz – a Hawaii-on található Keck Obszervatórium tükre 10 méteres.

A most elfogadott költségvetés az infrastruktúra kiépítésére – mint például utak építése – ad pénzt. Az előkészítő munkálatok várhatóan 2012 elején fognak elkezdődni, ha jó ütemben haladnak, már idén elindulhat az E-ELT építése is.

 

Az E-ELT projekt teljes finanszírozásáról várhatóan 2012 közepén születik döntés. A tervek szerint a teleszkóp a következő évtized elején kezdi meg működését.

 

Forrás: space.com

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr633522384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2012.01.08. 15:27:54

én is akarok egy hasonlót a tetőre :P
süti beállítások módosítása