Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb magánvállalkozás az űr meghódítására

2012.01.25. 14:00 :: Regulus


Paul Allen, a Microsoft társalapítója december 13-án jelentette be a Stratolaunch Systems, egy új űrrepülési vállalat megalapítását. A magáncég célja egy olyan óriásrepülő megépítése, ami repülő kilövőállásként szolgálna hordozórakéták számára.

Az ikertestű óriásgépet a Scaled Composites, egy kaliforniai repülőgépipari vállalat fogja legyártani. A hordozót két Boeing 747-es alkatrészeiből, illetve újonnan gyártott elemekből fogják összeállítani.


 

A technikai adatok: szárnyainak fesztávolsága 117 méter (hosszabb, mint egy focipálya), tömege több, mint 544 tonna lesz. A fel- és leszálláshoz legalább 3,6 km hosszú kifutópálya szükséges. Az építését azonnal megkezdik, amint felépül a gép számára tervezett speciális hangár.

 

A levegőből történő rakétaindításnak több előnye is van: kevésbé érzékeny az időjárásra, illetve kisebb az üzemanyag költsége is, az indítási időpontokat is rugalmasabban lehet megtervezni, stb. A géphez a SpaceX vállalat fogja legyártani a kétlépcsős hordozórakétát, amivel rakomány és műholdak mellett később embert is terveznek szállítani. A hordozórakéta 9100 méter magasan fog leválni a repülőről.

 

Ez a fajta levegőből történő indítás biztonságosabbá, hatékonyabbá és nem utolsó sorban olcsóbbá teszi a kilövéseket. A projekt összköltségét nem hozták nyilvánosságra, csak annyit közöltek, hogy jelentős összeg volt.

 

Forrás: space.com

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr243468993

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása