Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

A Tohoku-földrengés hét következménye

2012.02.11. 06:00 :: Regulus

japan_aftershocks_-110525-02.jpg

Az egy évvel ezelőtt, március 11-én bekövetkezett 9-es magnitúdójú földrengés és szökőár Japán partjainál hihetetlen károkat okozott a szigetországban. Emellett volt néhány globális hatása is.

 

1, Repedések a tengerfenéken

A földrengés több helyen megrepesztette a tengerfeneket Tohoku partjainál. A rengést követő hónapok során több tengeralatti megfigyelést végeztek, ezek során számos 1-3 méter széles repedést találtak.

2, Földrengések világszerte

A 9-es erősségű rengést a mai napig követik utórengések Japánban (a fenti képen az 5,5 magnitúdónál erősebb utórengéseket jelölték). A tudósok szerint azonban a világ többi részén is voltak ehhez köthető utórengések - ezek erőssége nem haladta meg a 3 magnitúdót. Ezek nagy része az eddig is aktív területeken volt – mint például Tajvan, Alaszka, vagy Kalifornia -, néhány viszont szeizmikusan kevésbé aktív helyeken következett be, többek között Nebraska, Arkansas, Peking, vagy Kuba területén. A geológusok ezek tanulmányozásával remélik jobban megérteni, mi történik a lábunk alatt.

3, Gyorsuló gleccserek

A márciusi földrengés hatására az antarktiszi Whillans-gleccser jégfolyama időlegesen felgyorsult. A Japántól mérföld-ezrekre található jégfolyó sebességét a rajta elhelyezett GPS-állomásokkal mérik.

4, Töredező jéghegyek

A rengés és a szökőár hatására, 18 órával ezek bekövetkezte után a Sulzberger-selfjégről – egy gleccser tengerbe nyúló vége – óriási jégdarabok szakadtak le. Az ezt megelőző 46 évben ez a jégmező szinte teljesen stabil volt.

980x300-idohajok.jpg

5, Atmoszférikus hatások

Egy kutatás kimutatta, hogy a felszíni mozgások, amiket földrengés, vagy szökőár kivált, a légkörben is képesek hullámokat létrehozni. Ez történt a Tohoku-rengésnél is, a légköri hullámok egészen a 350 kilométer magasan lévő töltött részecskékből álló rétegekig elértek.

6, Kisebb gravitáció

A GRACE-műholdak mérései alapján a rengés hatására, a középponthoz közeli területeken valamivel kisebb lett a gravitációs vonzóerő. Ez annak köszönhető, hogy a földrengés miatt a kéreg elvékonyodott a területen.

7, Rövidebb napok

Néhány nappal a földrengés után elvégeztek egy kísérletet, amiből kiderült, hogy a rengés hatására a Föld tömegeloszlása megváltozott, emiatt felgyorsult a forgása. Lassan egy éve, hogy 1,8 mikroszekundummal rövidebbek a napjaink.

Forrás: livescience.com

Szólj hozzá!

Címkék: tudomány

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr744300228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása