Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Következő generációs atomreaktorok az Egyesült Államokban

2012.02.12. 06:00 :: Regulus

Jóváhagyták két új atomreaktor építését – több, mint harminc éve először.

 

Georgia államban fog megépülni az Egyesült Államok első, harmadik generációs atomreaktora. Ezek a reaktorok biztonságosabbak, tartósabb üzemanyagcellákkal, valamint passzív hűtőrendszerrel, ami vészhelyzet esetén tovább üzemben marad, mint az eddigiek. A fejlesztők szerint egy Fukushimához hasonló esetben az új biztonsági fejlesztéseknek köszönhetően órák helyett napok állnának rendelkezésre az energiaellátás helyreállítására.

Az új típusú reaktorokban a hűtéshez használt víz végig a zárt reaktorépületben marad, a keringetésére pedig a felhasználják a gravitációt is, mechanikus rendszerek helyett. Kínában már több ilyen reaktor építését is megkezdte a Westinghouse – ez a cég fogja az amerikaiakat is felépíteni -, az ott alkalmazott, úgynevezett moduláris építési módszerrel mintegy négy-öt év alatt befejeznek egy reaktort, az eddig tipikusnak mondható öt-tíz év helyett. Ráadásul az új erőművek építésénél teljesítményarányosan kb. 40%-kal kevesebb építési anyagot használnak fel, mint a régieknél.

 

Sci-fi akció Valentin(e) napra a Bookeren! KATT IDE a részletekért!

 

Forrás: livescience.com

 

1 komment

Címkék: tech tudomány

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr864090118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása