Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

A sport jót tesz a karriernek is

2012.02.28. 06:00 :: Regulus

Amellett, hogy egészségesebbek leszünk, még a munkát is jobban bírjuk, ha sportolunk – állítják a tudósok.

 

Egy Izraelben elvégzett kutatás során mintegy 1632, magán- és közszférában dolgozó embert vizsgáltak kilenc éven keresztül: rendszeres időközönként kérdőíveket töltöttek ki, illetve orvosi vizsgálatokra jártak. A dolgozókat négy csoportra osztották: az elsőben voltak azok, akik semennyit nem sportoltak, a másodikban azok, akik 75-150 percet hetente, a harmadik tagjai 150-240 percet töltöttek az edzőteremben. A negyedikbe a legsportosabbak kerültek: ők hetente több, mint négy órát edzettek. Edzésnek az számított, ha megemelkedett a pulzus és elkezdtek izzadni.

A kutatásból kiderült, hogy az első csoportba tartozók között volt a legtöbb depressziós, illetve kiégett, fásult ember. A legoptimálisabb eredményeket a hetente minimum 150 percet mozgók között mérték: feleannyi depresszióst találtak közöttük, mint az egyes csoportban. A kutatók úgy találták, az edzés segített az embereknek a helyes önértékelés kialakításában is.

 

A kutatás eredménye fontos a munkáltatóknak is, hiszen a sportos beosztottak kevesebb egészségügyi kiadással járnak, kevesebbet hiányoznak, és hatékonyabban dolgoznak. Az adatokból az is látszik, hogy a depresszió és a kiégettség kölcsönösen erősítik egymást. Ellenszerül a kutatók javasolják a rugalmas munkaidő bevezetését – így az alkalmazottak többet sportolhatnak -, illetve magának a sportnak a népszerűsítését, illetve támogatását a beosztottak körében.

 

Forrás: livescience.com

2 komment

Címkék: tudomány

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr784216347

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Emide Buda 2012.02.28. 09:55:15

Churchill is sokat tudna erről mesélni! :-)
( A nagy SF szerző, lásd Savrola)

Bicepsz Elek77 2012.03.06. 09:20:36

Amugy igaz. Volt ugyved ismerosom,aki a(z amator)vizilabda csapatanak koszonheti a karrierjet, meg olyan penzugyes, aki a floor-ball csapatanak.
süti beállítások módosítása