Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Öt "képtelen" jelenet, amin tuti elgondolkodtál fiatalkorodban

2012.05.15. 14:17 :: Zvezda

Az "Adj egy ötöst!" folytatásaként lássunk öt mozifilm-jelenetet a múltból. Második (szubjektív!) szemezgetésem olyan klasszikusokra irányult, amelyek hatására akár gyerekként, akár kamaszként a fejemhez kaptam, és csak arra tudtam gondolni, hogy ez képtelenség, ez eszement dolog. És valóban! Ha fáradt vagy, unod a munkát, nem bírsz odafigyelni a tananyagra vizsga előtt, vagy ha csak szimplán nevetnél egy egészségeset, ez az összeállítás rád vár! A jeleneteket a rangsorolás után külön videóban tekinthetitek meg.
(További "képtelen" jeleneteket a kommentekben ajánlhattok, bővítsük együtt bátran a gyűjteményt.)


 


5. Űrgolyhók (Spaceballs, 1987)


Nem találni olyan filmrajongót, aki legalább egy-két jelenetet ne tudna kapásből (szó szerint) felidézni Az űrgolyhókból. A Star Wars paródiaként induló, ma már önmagában is klasszikusssá vált űrvígjáték megannyi humoros, képtelen jelenetet tartalmaz, nem is beszélve a semmiből felbukkanó szóviccekről. A rendező, Mel Brooks maga is játszik a filmben, a gonosz nagyúr, Lord Helmet szerepét pedig a nyolcvanas években igen nagy népszerűségnek örvendő Rick Moranisra (Drágám, a kölykök összementek) bízták, aki becsülettel, és Jim Carrey-t megszégyenítő arcmimikával végezte el feladatát. A Star Wars másik klasszikus szereplőjének adaptációját, a Chewbacca utód Morzsát, a félig ember, félig kutya (tisztelettel) másodpilótát pedig John Candy alakítása tette halhatatlanná.

42... vagyis 4. Galaxis útikalauz stopposoknak (The Hitchhiker's Guide to the Galaxy, 2005)


A Douglas Adams rádiójátékából önálló útra indult alkotás öt részes regényfolyammá alakult, majd 2009-ben egy hatodik résszel is kibővült, Eoin Colfer munkája által. A 2005-ös, első könyvet feldolgozó filmalkotás megannyi jelenete a teljes lehetetlenség, képtelenség érzetét közvetíti, bevallom, nekem személy szerint elsőre nem is sikerült végignéznem, olyannyira letaglózott a stílus és az információmennyiség. Maga az egész film tulajdonképpen egyetlen, hatalmas képtelen történet, ezért bármely "miért ezt a jelenetet választottad"-típusú kérdésre a válaszom csak 42 lehet.


3. Jurassic Park (1993)



Igen, itt van a kakukktojás! Gyerekkorom szuperfilmje a maga tudományos-fantasztikus légkörével, az első moziban látott film élményével szép emlékeket idéz. Hogy az azóta több folytatást megélt történet hogy kerül mégis ide? Csupán egyetlen jelenet miatt, amit már akkor, a moziban is furcsállva lestem, és ma már vígjátékba illőnek tartok, ez pedig képtelenség egy komoly elméleti kérdést (létrehozhatunk-e ősi maradványokból élő dinoszauruszt) és egy izgalmas akciófolyamot felvonultató filmben.

2. Támad a Mars! (Mars Attacks!, 1996)


Műfaját tekintve feketekomédia, Tim Burton rendezésében. Első látásra olyan szinten letaglózott, hogy komoly problémáim támadtak az érzelmek kifejezésével, azaz nem tudtam, sírjak-e rajta, vagy nevessem ki. A hihetetlenül idétlen marslakók földi látogatása és agresszív akciói folytán az emberiség különböző csoportjainak képviselői által történő közös összefogás és a végső fegyver, a nagymama kedvenc dallamai végül megmentik a Földet.
 

1. Men in Black (Sötét zsaruk, 1997)

Tény, hogy kevésbé képtelen a történetvezetése, mint az előbbiekben felsorolt filmeknek, mégis a MIB bővelkedik olyan jelenetekben, aminek hatására az ember lányának feje leveri az asztalt. Emlékezzünk csak a mopszra, mint ügynökre, az emberbőrbe bújt gigacsótányra (minden bogarak legveszedelmesebbike), vagy a kis krapekra a nagy testben. Remélem, mindannyian nagyon várjátok már a 3. részt, addig is idézzük fel, hogyan is indult útjára az új filmtörténeti legenda.
 

És hogy ne csak filmtörténeti klasszikusokról beszéljünk, ajánlom figyelmetekbe: www.booker.hu/konyvek/nobel/

 

3 komment

Címkék: ajánló film videó toplista

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr434514385

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2012.05.15. 16:06:37

Na de most akkor mi is az az egyetlen képtelen jelenet a Jurassic Parkban? Mert ez végül is nem derült ki...

Zvezda 2012.05.15. 20:20:05

@Fedor: A videóban szereplő már-már vicces, oda nem illő rész, ahogy a T-Rex egy wc-n kuporgó embert falatoz meg. Persze szubjektív, de nekem ez elég eszement ötlet.

Chelloveck · http://chelloveck.sfblogs.net 2012.06.02. 22:54:52

Én azt az egész cikket nem értem, de a Jurassic Parkosat végképp nem. Miért vicces / oda nem illő / eszement? Az nem egy vécén kuporgó, szaró ember, csak oda menekült be. Nem kulázik, miközben megeszi a Tyrannosaurus, akár egy padon is ülhetne.
Nincs eléggé átgondolva ez a cikk, az az érzésem.
süti beállítások módosítása