Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

A sci-fi Oscar-díja: kiosztották a Hugo-díjakat

2012.09.03. 15:24 :: Zanphagras

hugo2012.png

Évről évre egy pompás gyűlésen, minden sci-fi és fantasy rajongó Valhallájában, a World Science Fiction Convention keretein belül adják át a műfaj legnagyobb elismerésének számító Hugo-díjat. Az egyáltalán nem csak szakmabeliekből álló zsűri idén is parádés felhozatalból válogatott. Alább ismertetjük az eredményeket.

A legjobb regénynek járó díjat Jo Walton kapta meg Among Others című művével, maga mögé utasítva többek között George R. R. Martin Sárkányok táncát és China Miéville Embassytownját is (Jo Walton egy NAGYON kemény ember vagy egy NAGYON jó író. Az utóbbit mindenképp valószínűsítjük - ráadásul ha a pletykák igazak, a magyar kiadás előkészítése is zajlik!).

tronok magyar.jpg

A sorozat könyvei akár angolul is!

A legjobb kisregény Kij Johnson "The Man Who Bridged The Mist"-je lett, a legjobb novella pedig Ken Liu Papírállatok c. írása (magyarul is megjelent a júliusi Galaktikában).

A Trónok Harca első évadja (nem nagy meglepetésre) elvitte a Long Form kategóriában a legjobb előadás Hugóját, míg a rövidebb műfajban a Doctor Who egy epizódjáért (The Doctor's Wife) nyert Neil Gaiman.

Kapcsolódó műként az Encyclopedia of Science Fiction harmadik kiadása nyert. Sheila Williams és Betsy Wollheim nyertek a szerkesztői versenyekben, a Locus és az SF Signal kaptak magazin díjakat. A legjobb profi művész John Picacio lett (talán emlékszünk Trónok harca naptáros illusztrációira? Ha nem, akkor tessék utána nyomozni, mert gyönyörű munkái vannak!).

A szívünknek szintén nagyon kedves díjazott E. Lily Yu, aki a John W. Campbell Díjat kapta (amit a legjobb új szerzőnek lehet odaítélni). Yu már elkezdte meghódítani a magyar "piacot" is: a júniusi Galaktika magazinban megjelent egy írása, amit a tervek szerint továbbiak fognak követni!

Végigböngészve a nyerteseket és a döntősök listáját, mindenkinek azt tanácsolnánk, hogy kösse föl a fölkötni valót: szerencsére a spekulatív fikció mezőnye igen-igen erős!

thehugoawards.org nyomán

3 komment

Címkék: film irodalom művészet díj

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr94749308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Drex 2012.09.04. 17:43:42

Az Among Others magyar kiadásról tudtok mondani többet is,ha már megemlítettétek,hogy a pletykák szerint előkészületi stádiumban van? (pl kiadó,kiadás tervezett időpontja,stb stb ) :)

Zanphagras 2012.09.04. 17:50:31

@Drex: Úgy értesültem, többen is tárgyalnak a jogokért, de napokon belül kiderül, kinél is kerül majd kiadásra. A díj elnyerése minden esetre biztosan felpörgeti a könyv ügyét, szerintem akárkinél köt ki, az karácsonyra vagy legkésőbb januárra kihozza.
Én NAGYON kíváncsi vagyok. :)

Zvezda 2012.09.06. 01:44:02

A nyakam mertem volna tenni rá, hogy az Embassytown lesz a befutó... most pislogok, mint hal a szatyorban...
süti beállítások módosítása