Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Anakin, én vagyok a fiad - apakomplexus a sci-fiben és a fantasyben

2012.09.24. 06:00 :: Zanphagras

sci-fi-fantasy-son-no-destroying-tokyo-until-you-finish-your-homework.jpg

Ősi toposz, hogy apák és fiaik időnként nehezen jönnek ki egymással (finoman szólva): az ősök bűneiért sokszor szenvednek a fiak, és a fiak is pokollá tehetik apus életét például azzal, hogy türelmetlenkednek idős, királyként elhelyezkedett apjuk nyugdíjba vonulása kapcsán... Ez az évezredes téma fel-felmerül a sci-fi és a fantasy berkeiben is, bizony, igen kínos, fájdalmas vagy súlyos apa-fiú kapcsolatokat láttunk már a műfajon belül is. Itt még nyílt lángon zajló egymás pörkölése is előfordul, de van, hogy egyszerűen olyan terheket örökölnek a gyerekek apáiktól, amilyeneket nem igazán méltó továbbadni. A legjelentősebb sf és fantasy apa-gyerek kapcsolatokat az alábbiakban összeszedtük. Jó szórakozást!

500x150_bradbury_booker.jpg

5. Aragorn - A Gyűrűk Ura

Aragorn_3.jpg

Aragorn esete hatványozottan súlyos: ő nem csak édesapjától, Arathorntól örökölt brutális ólomsúlyokat, hanem visszamenőleg az ÖSSZES férfi felmenőjétől! Bizony, Isildur, a szegény, elcsábult Isildur, aki nem pusztította el a Gyűrűt (és azzal a Sötét Urat, Szauront) csak egy volt a terhelő felmenők közül: ott sorakoznak Númenor királyai is, akik ugyanúgy elcsábultak a rabláncon elhurcolt Szauron szép szavai hatására, és ezzel a valák által jelentős mértékben a ganyéból kikapart emberiség hanyatlását okozták. Aragornt nem csak bukott felmenőkkel, hanem jó lelkiismerettel is megverte a sors, így egyrészt jól tudja, mennyi mindent kell kijavítania, amit ősei elbaltáztak, másrészt, meg is akarja tenni. Nem igazán tudjuk, hogy milyen viszonyban volt Arathornnal, a kedves papával, de az biztos, hogy a vérség Aragorn számára rendkívül fontos és hogy mindent megtesz, hogy apja s ősei terhes örökségét jóvá tegye.

Családilag elég nagy szívás Aragornnak lenni...

4. Richard Cypher - Az Igazság Kardja-sorozat

Richard idilli életét egy bájos, gyönyörű nő törte derékba, aki révén többek között rájött arra, hogy a családja nem is az igazi családja, hogy egy kvázi-mindenható, elmebeteg, szadista mágus van a nyomában az alvilág összes démona kíséretében, és nyilván a gyerekkori szülinapi tortáit is jól megtömték hashajtóval azok, akikben  megbízott, akiket szeretett...

Ja, igen. Az apja pedig nem az öreg Cypher volt, hanem az imént emlegetett, undorító, szadista féreg, Darken Rahl, akinek a hobbija az özvegyek és árvák megnyúzása, a gyerekek nyakig földbetemetése - neki még Vivaldi Négy Évszakot is megkínzott aranyhörcsögökön játszák. Ennél elszúrtabb apuka... Richard annak rendje és módja szerint intézi el vele a dolgokat, és ő sem lesz a fiúi szeretet mintaképe. De addig is egy világleigázó, alvilági hatalmakkal cimboráló sötét mágus fiának lenni meglepően rossz.

tronok angol.jpg

3. Miranda Lawson - Mass Effect

Miranda Lawson Yvonne Strahovski.jpg

Ha már rohadék apukákról van szó, a bájos Cerberus-leányzó, a valós modellról, Yvonne Strahovskiról (jobb oldal) mintázott Miranda Lawson apjáról is meg kell emlékeznünk. Lawson-bácsi a Cerberus egy magas rangú vezetője, jól képzett tudós, okos ember. Emellett képes vol a lányát minden tekintetben tökéletesre építeni a genetika segítségével: ott manipulálta szegény lány génállományát, ahol érte, amitől Miranda ugyan szuperokos és bombanő lett, de nyilván utálták az osztálytársai, ráadásul az erkölcsi érzéke se nagyon fejlődött ki apu gondos odafigyelése miatt.

Az embertelen körülmények között felnevelt lány - természetesen - Shepard mellett találja meg a lelkiismeretét és tör ki a gépies, atomra hülyített fater rabságából. De apus ezt se hagyja, két alkalommal is a húgával zsarolja meg szegény Mirandát, aki mindkétszer csak a galaxis elit far-destabilizáló (=széjjelrúgó) osztagának segítségével tudja megmenteni. A Lawson bácsi, nevéhez méltón kissé túlzásba viszi az apai szigort... ráadásul attól sem riad vissza, hogy saját gyerekeit is kitegye a reaperek veszedelmének, vagy, ha veszélyesek az őrült kutatásaira, akkor akár meg is ölje őket. Nem éppen apai viselkedés, főleg, hogy Miranda testén-lelkén viselte apja perverz tökéletesség utáni vágyát, így eléggé nem jött össze olyan húdejóra az élete.

2. Az Adama-átok, Battlestar Galactica és Caprica

battlestar-galactica-william-lee-adama-edward-james-olmos-and-jamie-bamber.jpg

Az Adama család tagjai generációk hosszú során át nem tudtak mit kezdeni az apaság-fiúság fogalmaival. A Capricában visszamenőleg láthattuk, micsoda szerencsétlenkedést műveltek le egymással, míg a Battlestar Galacticában jóval tovább volt szerencsénk követni az parancsnok Bill és pilóta fia kapcsolatát.

Joseph-William-Adama-caprica-13442772-492-655.jpg

Ami nem volt rózsás. Folyamatos súrlódás, üvöltözés jellemezte kapcsolatukat: az Apollo hívójelű, ifjú Lee önfejű módon a saját útját akarta járni mindig, mindenben, míg apja szintén nem kevésbé keményfejűen azt akarta, hogy Lee inkább azt az utat járja, amit ő kitalál neki. Úgyhogy lett ebből minden, a bunyón keresztül az egymás legfájdalmasabb pontjain való szivatásáig, rugdosásáig. Sőt, Lee még apja nagy ellenségéhez is átpártolt, és egyenesen az elnök asszony jobbkeze lett belőle, fáradhatatlan ellensége apjának, aki persze kiválóan hozta a szemet szemért-fogat fogért viselkedést, és a helyzet csak mérgesedett és mérgesedett...

Aztán persze csak kibékültek, amikor már minden mindegy volt, de hogy Lee és a születendő fia (ha lesz ilyen) megörökli-e az Adamákra jellemző legendásan pompás kapcsolatot... az a jövő zenéje. Illetve, a sorozat vége alapján nekünk a múlt zenéje. Vagy mi is van.

1. Dargor - Rhapsody: Symphony of the Enchanted Lands

Dargor-16162670eb.jpg

A fantasy metállal foglalkozó összefoglalónkban emlegettük már a törénetet, amit a Rhapsody (akkortájt, 2004-ben még csak ennyi volt a neve) albumain elmesélt. Ebben megismerhetjük Dargort, az apailag egyik legterheltebb fazont a fantasy világában. Az ő apukája nem egy elszúrt alak, nem egy alacsony érzelmi szintű férfi, nem egy szadista, elmebajos perfekcionista tudós.

Az ő apukája egy démon.

Bizony, bizony, a Rhapsody mitológiája szerint ugyanis a jó és a rossz erői megmérkőztek egymással a világ teremtése után nem sokkal, ahol a Poklokat megszemélyesítő démon fia, Nekron vezette a gonosz erőket. Őt legyőzték, és megsemmisítették a testét, de hű csatlósai a világ elfeledett helyein megbújva várják mesterük visszatértét. Ezek közül a démonok közül az egyik leghatalmasabb és leggonoszabb Vankar, és így szegény Dargor vére önmagában is elég szentségtelen. Persze Vankar a vaskalapos gonoszok közé tartozik, és mindent megtesz, hogy fia a poklok akaratát cselekedje... többek között személyesen is megkörnyékezi, hogy akkor na most together we can rule the... amit akarsz. Dargor válasza "fityiszt, fater", de egész végig azon aggódunk, vajon mikor árulja el a többieket... egy ilyen apa súlyával a hátán Dargor olyan a Rhapsody világában, mint Atlasz, aki a Földet tarja.

A kategória örök győztese: A Darth Vader-szindróma, Star Wars

darth-vader-luke.jpg

Tagadhatatlanul a leghíresebb apa-fiú viszony az sf-fantasy vonalon Darth Vaderhez kötődik. A sith nagyúr gyereknevelési skilljei kimerülnek a végtaglevágásokban, illetve a kínzódroidok a lányán történő futtatásában, de apai figyelme kiterjed arra is, kikkel barátkoznak a gyerekei: az irritáló bádogembert szétlöveti, a renitens, törvényenkívüli Han Solot mélyfagyasztja, mindenki mást lecsuk vagy lekaszabol...

darth-vader.jpg

De mielőtt még beleócsároljuk szegény Vadert a porba, tegyük hozzá, hogy ő is halmozottan hátrányos helyzetben van apaság terén. Emlékezzünk: az anyukája 3-6 éves korában forma1-es pilótát akart nevelni belőle a Tatooine-on (mit is várunk egy Schumi Skywalker nevű nőtől...), és ez sok gyereknél betenné a kaput azért. És hol volt a kedves apuka, kérdem én. Ja, ugye, pont ez az! Nem volt apukája! A MIDI-kloriánok termékenyítették meg igényesen Schmit (még jó, hogy nem a WAV-kloriánok, vagy a MIDI-bóriánok. Akkor aztán lett volna nemulass), így a kis Anie (uuugh) apa nélkül nőtt föl. Honnan is tanulhatta volna meg Anakin a gyerekekkel való kulturált bánásmód csínját-bínját? A midikloriánoktól? Vagy a gondterhelt homlokú Qui-Gontól, aki amúgy is elég hamar gyomorfalra szívott egy fénykardot? Netalántán a besavanyodott, keménykezű és egy cirkuszba is beillő összeválogatottságú jedi-tanácsból valaki? 

És akkor csoda, hogy véreskezű szadista lett belőle, aki úgy szeleteli a gyerekeit, mintha szürkemarha-szalámik lennének? Mindezt közvetlenül azelőtt, hogy jönne részéről az ominózus bevallás (Luke-kun, watashi wa omae no oto-san desu.")... Hiába, apa csak egy van...

18 komment

Címkék: film star wars irodalom

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr834787862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

α Ursae Minoris · http://noreg.blog.hu/ 2012.09.24. 11:35:03

A BSG vonalhoz azért említsünk meg a pontosság kedvéért, hogy William "Bill" Adama parancsnok nem azonos a Capricában szereplö (és a második képen az apja társaságában látható) William "Willie" Adamával...

steery 2012.09.24. 12:34:51

A pontosság kedvéért tegyük hozzá, hogy Darth Vader a kölcsönkenyér visszajár elvet alkalmazva fenyítette meg lázadó fiacskáját, mivel Luke egy évvel korábban a Mimbanon vívott első fénykard párbajuk során már tőből lenyisszantotta a jobb műkarját. Nem csoda, hogy szegény papa gödörbe esett utána...
Az pedig, hogy a Halálcsillagon, a Mimbanon, majd a Bespinen meggyötörte a lányát, pusztán nevelői célzattal történt, nehogy összeálljon mindenféle jött-ment koréliai csibészekkel. Na de mit ért a szülői szigor a gyermeki daccal szemben? A szerelem csak még forróban kezdett lángolni Leiában, miután hidegre tették Hant.

Martian (törölt) 2012.09.24. 15:19:48

"Honnan is tanulhatta volna meg Anakin a gyerekekkel való kulturált bánásmód csínját-bínját?"

A pót-apjától, Palpatine-től. :))

magyar ember teli szájjal 2012.09.24. 15:25:44

Arathorn csőbuzi, neki ez a baja.

α Ursae Minoris · http://noreg.blog.hu/ 2012.09.24. 15:38:27

@szekőcei: Igen.
A 17 részben kap Willie halálos lövést.
A 18. rész (Apotheosis) eleje felé mutatják, ahogy gyászolnak, majd a vége felé Joseph és Evelyn elmondják Bill-nek, hogy tauroni szokás szerint a halott tesvtéréröl kapta a nevét - így lehet az, hogy öt is Williamnek hívják.

Cait8 2012.09.24. 17:41:52

Kereső Legendája: Richardnak nem Darken Rahl az apja (ő a féltestvére), hanem Panis Rahl.

szekőcei 2012.09.24. 19:06:03

@α Ursae Minoris: akkor az imdb-nél nagyon elbaszták. :DDD

Sajna a Capricát még nem volt alkalmam végignézni...

α Ursae Minoris · http://noreg.blog.hu/ 2012.09.24. 19:22:26

@szekőcei: Akkor az imbd mondjon le.
Itt van egy mérvadó információs forrás:
en.battlestarwiki.org/wiki/William_%22Willie%22_Adama

A Capricát meg szerintem ne nagyon bánd, hogy nem láttad...

2013.09.03. 22:16:29

A cikk egy kicsit hibás. Richard Cypher és Darken Rahl nem apa és fia voltak. Először én is azt hittem, de nem. Féltestvérek ugyanattól az apától Panish Rahltól. És Darkennen kívűl volt egy húga, meg még más féltestvérei, de azok(Jennsen kivételével, mind halottak. ) Zedd meg mint kisűlt, az anyai nagyapja volt. Legalábbis a sorozatban, a könyvben kicsit másképp volt a dolog. BSG-ről szólva meg: Lee Adamának nem csak az apját hívták Williamnek, hanem az apja elhunyt(meggyilkolt).fivérét is)
ÜDv: Egy scifi és fantasy függő 25 éves

2013.09.03. 22:17:51

A pontos magyar cím meg A HŐs legendája(legalább is főcímnek ezt mondja be)

zriff 2013.09.04. 20:35:33

Richard cypherrel az a baj, a könyvekben ugyanolyan vérszomjas elmebeteg szörnyeteg lett mint darken rahl köszönhetően annak hogy mint goodkind szócsöve megtestesítője lett ayn rand beteg objektivizmusának.

zriff 2013.09.05. 13:53:21

@Aletha: Nem csak az én véleményem pl: Thread: What's so bad about Terry Goodkind? - SFFWorld.com. A könyvsorozat (meg a belőle készült filmsorozat) mindent összevetve egy nagy rakás sz*r. Olyan dolgokkal, mint a gyóntató képessége sima agymosás, az igazság kardja a használója saját személyes igazsága meg haragja működteti, tehát ha azt gondolja, hogy a fegyvertelen emberek gonoszak akkor a legnagyobb nyugalommal, sőt, a gonosz elpusztításának gyönyörével lehet lemészárolni őket. Az álszent patkány goodkind meg egy csomó mindent az idő kerekéből lopott, csak: baneling-darkfriend, keeper of underworld-dark one, imperial order-seanchan, sisters of light-aes sedai, mágiakorlátozó nyakörv, teremtő, varázshasználó férfiak megőrülnek, csak itt megindokolja olyan baromságokkal, hogy ez azért van, mert, a férfiakban nincs szeretet meg empátia. A könyv egyetlen üzenete hogy fekete-fehér gondolkodású kíméletlen pszichopata gyilkos diktátornak lenni rendben van, mert te vagy a jó, a többiek meg mind gonosz kommunisták.

zriff 2013.09.05. 17:07:57

@Aletha: Nem hasonlóan gondolkodott, hanem lopott. A kiválasztott, gonosz isten stb. dolgot valóban tolkien kezdte el és sokan az óta is őt másolják, de gookind 100% hogy lopott. A saidar és saidan mint nemi alapú varázslat ugyanaz, mint a han női és férfi része, az előbbit csakis jordan találta ki. A bene gesserit jordenre is hathatotot az aes sedai képében, de az hogy van a fény meg a sötétség nővérei-black ajah, varázsló háború-a hatalom háborúja, majd a 3000 évvel ezelőtt civilizáció romba dőlése mindkettőben van, a kereső és a gyóntató egyenlő az aes sedaial és a warderrel, a fény gyermekei a bárány vagy a kiadásban falka vére ugyanaz, adaman rahadan mint mágiakorlátozó nyakörvek, mágiakorlátozó birodalmak seanchan és az imperial order csak itt kommunisták, a férfi varázslók megőrülnek mindkettőben, a nem emberi lények emberekből lettek kialakítva és a dragkhar meg a gar hasonló szárnyas valamik, bela nevű ló van mindkettőben az szerintem nem a véletlen műve. Csak hozzáadta a saját undorító ötleteit: nők férfiakon elkövetett nemi erőszak teljesen elfogadható mivel a gyóntatók agykontrollt gyakorolnak, nincs hazugságvizsgáló varázsige vagy főzet, hanem a szeretetzombivá válás teljesen normális, valamint egy kard amit a harag üzemel teljesen jó, na ezeket csak egy komplett idióta nem tartaná gonosznak, meg goodkind a későbbi részekben áttárt ayn rand őrült téveszméinek a nyílt prédikálására.

zriff 2013.09.05. 17:51:28

Azért megemlítem hogy az idő kereke előtt volt a fionavar tapestry amik elemei hasonlóak a későbbi regényével, tehát jordan sem teljesen hű de nagy zseni, de goodkindel ellentétben valóban új dolgokat adott hozzá a a fantasyhoz (saiadr saiadan, warder)és nem akart senkit megtéríteni valami hagymázas ideológiára(mivel richard karaktere aki goodkind szócsöve egyértelműen egy egomániás pszichopata gyilkológép goodkind se százas szerintem)az objektivizmus prédikálásával.
süti beállítások módosítása