Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

A hobbit - miben más a rendező szerint, mint A Gyűrűk Ura?

2012.11.08. 11:25 :: Zanphagras

Peter A Gyűrűk Ura Jacksont senkinek sem kell különösebben bemutatni. Amit J. R. R. Tolkien hatalmas irodalmi alkotásával véghezvitt, azt a mai napig etalonként szemléli mindenki, aki csak távolról is látott már fantasy-t. A közelgő előzményfilm, A hobbit kapcsán nyilatkozott nem rég, méghozzá arról, hogy miben is különbözik A gyűrűk ura A hobbittól?

banner bradbury.jpg

Nos, a legnagyobb különbség Jackson szerint (is) a történet tétje. A Gyűrűk urában Szauron jóvoltából egy kitörni készülő apokalipszisről olvasunk, a tét nagjából az egész világ, tündéstül-mindenestül. A hobbit ehhez képest megdöbbentően bágátell dolgokról szól: kirúgták a kiváló törpöket az otthonukból, és tizenegynehányan úgy döntenek, hogy visszaveszik azt.

Oké, egy sárkánytól, de akkor is, Szmaug kolléga hatalmas bár, de azért nem igazán világfenyegető rémség.

Ahogy Jackson fogalmazott:

"Ahogy belementem ebbe az egészbe, amikor rendező lettem a projektnél, az az, hogy ugyanúgy mentem bele, mint az a filmkészítő, aki A Gyűrűk Urát készítette, mintha visszatérnék Középföldére. Egy értelemben ez egy valódi hely, ott vagyok, hogy egy új történetet meséljek el, de a karakterek a történetben, és a történet önmaga is (hiszen 13 törpről van szó) teljesen más hangnemben zajlik és más érzést nyújt helyenként, mint A Gyűrűk Ura.

Az ugyanis hihetetlenül jó és gonosz, fekete és fehér volt. A világ sorsa volt a tét, ott volt Szauron. Elég alapvető volt, feszültség rejlett a történetben. Itt viszont inkább van afféle tündérmese hangulatunk, megyünk sárkányt ölni és aranyat akarunk. Csak megpróbálunk aranyat lopni a Hegyből.

A történeti elemek sok helyet adnak, hogy a hangnemet finoman megváltoztassam, de kinézet és hangulat, valamint a filmkészítési stílus terén konzisztensnek akartam megtartani, és azt az érzést nyújtani, hogy ez ugyanaz a világ."

Mi a magunk részéről üdvözöljük Jackson elképzelését. Kifejezetten üdítő érzés lesz végre megnézni egy olyan fantasy filmet, amiben NEM egy elsöprő erejű sötét úr próbálja meg tejszínes zöldségágyon elintézni az egész világot. Persze, ehhez Jacksonnak elő kell venni a legjobb történetmesélő-formáját: egy nagy világégés legyőzése után akármilyen sztori belefuthat az érdektelenség mezsgyéjébe, ha nem elég érdekesen és izgalmasan van tálalva.

Minden esetre is, ameddig Peter A Gyűrűk Ura Jackson úr ül a rendezői székben, mi a magunk részéről nem aggódunk.

460x150_krono.jpg

És ameddig a hátralevő 5-6 hetet kell végigülnünk a premierig (férfias NYÜSSZ), még bizonyára kapunk majd néminemű érdekességet, amikkel hangolódhatunk a középföldei visszatérésünkre. Olyasmiket, mint ezek az izgalmas karakterfotók vagy az alábbi ízelítő a soundtrackből (tessék elkezdeni a lejátszást és úgy megtekinteni a fotókat. Hangulatba kerül az ember, na.)!

tronok angol.jpg

Digital Spy és blastr.com nyomán

4 komment

Címkék: film tolkien

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr984896784

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

solymosgyu 2012.11.08. 13:30:55

És az elveszett mesék könyvét nem fílmesítik meg?

Gandalf Garaboncias 2012.11.08. 13:39:07

@solymosgyu:
Tolkien csak A hobbit és A Gyűrűk ura megfilmesítési jogait adta el még életében, a filmesek csak ezekből dolgozhatnak. A többi mű megfilmesítése esélytelen addig, amíg ezt a Tolkien-örökösök ellenzik.

Viszont A Gyűrűk Urához pl. hozzátartozik a függelékek kb. 120 oldala is, amely még lehet kincsesbánya egy-egy leendő forgatókönyv-író számára... szerintem.

solymosgyu 2012.11.08. 19:48:49

akkor nincs értelme a megfilmesítésnek sem.

Holnap Kapitány · http://iloveyouso.blog.hu 2012.11.09. 12:53:03

Egy kis visszatekintés: A gyűrűk ura filmtrilógia végefőcím dalai (May It Be, Gollum's Song, Into The West) magyarul:

iloveyouso.blog.hu/
süti beállítások módosítása