Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Őszi borzongások - kiállítások, amiket nem hagyhatsz ki

2012.11.23. 06:29 :: Sanzee

Kezdőkép.jpg

Itt az ősz, mely lassan télbe fordul, s sírunk a napsütéses órák után, bánjuk, hogy nem fürdőzhetünk órákon át a napfényben. Azonban az élelmes városi ember nem ijed meg a hideg időtől, hiszen ha fázósak vagyunk és nem kedvencünk a télben kutyagolás, akkor behúzódhatunk egy meleg, fűtött múzeumba, vagy tárlatra néhány kulturális ínyencségért. Lássuk hát, mikre érdemes elmenni manapság.

agypestis500x150 booker.jpg

Debrecen, Modem Modern és Kortárs Művészeti Központ - Alkony kiállítás
A debreceni Modem Modern és Kortárs Művészeti Központban február 3-adikáig látható az Isaac Asimov novellájának címét viselő Alkony kiállítás, mely a festészet nyelvén állít emléket a poszt-apokaliptika témakörének.



blog1kép.jpg
Persze ne nukleáris felhőket, kiégett városokat várjunk képzőművészeinktől, sokkal inkább az apokalpiszis utáni emberi hangulatot, életérzést, a kilátástalanságban is fennmaradni vágyó emberiség mindennapjait mutatják be.


Összességében ne csak vásznon megjelenő poszt-apokaliptikára gondoljuk, láthatunk térelemeket, kompozíciókat is a tárlaton.


Igazi különlegesség, hogy november 25-én F. Tóth Benedek tart tárlatvezetést, ezzel is emelve a kiállítás nívóját.
A téma maga nem könnyed, laza látnivalót ígér, hanem filozofikus témában, komoly, és impresszív élményeket, melyek gondolatisága nyomot hagy bennünk.


Javasoljuk, hogy kipihenten, és a talán megterhelő élményre felkészülten induljon, aki érdeklődik a téma iránt, mert a kiállítás témája és irányvonala véletlenül sem mondható felüdítő és vidám koncepciónak.


Murder
Gondolkoztál már azon, hogyan követhetik el kedvenc krimi-sorozatod legbrutálisabb eseteit? Nos, itt a lehetőség, hogy erről képet kapj. Nézd meg, milyen véres is egy gyilkosság, kik voltak a történelem legvéreskezűbb gyilkosai, akik esetei a mai napig foglalkoztatják a nyomozókat, vagy éppen a kriminálpszichológusokat. Nézd végig Hasfelmetsző Jack, Báthory Erzsébet, vagy éppen a Klu Klux Klan módszereit és kíméletlenségét.

blog2kép.jpg


Amiért mindenképp ínyencségnek számít, és érdemes ellátogatni a kiállításra, az a technikai felszereltség, és az ez által nyújtott fantasztikus élmények.


Többek között megtalálható a kiállításon a holotechnika, 3D-s megjelenítés, ködképernyő, páravetítés, és a négy nyelven vezetett tárlat, mely a külföldi látogatók számára is szórakozást ígér.


A minél élethűbb borzongás szolgálatába állított technika mozgatott bábokkal, animációkkal, a berendezett szobákban gomolygó köddel kelti életre legrosszabb álmainkat és helyez minket a ködös, halálért kiáltó sikátorokba. Csak erős idegzetűeknek!


Láthatatlan Kiállítás
Láthatatlan kiállítás - olcsó poén lenne, hogy akkor hol van, igaz? Nos, nem erről szól a dolog.
Képzeljük el, hogy egy-másfél órára egy vak embertársunk életébe helyeznek minket, teljesen sötét szobákon át csetlünk-botlunk, könyökkel, térddel, derékkal, vesével tájékozódunk. Aztán megpróbálkozunk füllel, bőrérzékeléssel - hoppá, onnan jött egy kis szellő, ott valami mozdult.



blog3kép.jpg


Ez a kiállítás képes teljes fordulatot előidézni olyan embereknél, akik eddig vakok voltak világtalan sorstársaik problémáira. Meglátogatod ezt a kiállítást és azt veszed észre, hogy ha fehér bottal közlekedő személyt látsz a buszon, átadod neki a helyedet - még ha csak egy felmosófát szorongat is hazafelé menet valamelyik embertársad.


Persze ez a szűk másfél óra nem említhető egy lapon egy vak személy életével. Míg te tudod, az egész "borzalmas élménynek" vége lesz mindjárt, ő soha nem tudhatja, hogy véget ér ilyetén élete. Így megszokja és megtanul a lehetőségeihez mérten a legjobban élni, a leginkább másra szorulás nélkül. Ajánlom mindenkinek, menjen el erre a kiállításra és fejlessze toleranciáját és empátiáját.

Igaz, hogy a Vakok Világnapja (okt. 15) már mögöttünk van, de az embertársainkra való figyelés minden nap aktuális.


CSI: Az interaktív kiállítás
És ismét krimisorozataink. Csak most nem borzongunk rajta, hanem agyunkat tornáztatjuk.
Hányszor szerettem volna magam használni azokat az eszközöket, amiket Grissom és a többiek napi szinten használnak a CSI részekben. És amikor elmentem erre a kiállításra, ez megtörténhetett.


blog4kép.jpg


Persze nem fogtam kezembe DNS-mintával teli üvegcsét, és nem jöttem rá végül arra, hogy XY a gyilkos. Azonban minden bizonyítékot megkaptam, s ebből önmagam vonhattam le a következtetéseket, mint ahogy otthon tettem, nézve a sorozatot, együtt nyomoztam a szereplőkkel. Csak itt nem mondta ki előttem egyik jól ismert színész sem, hogy mi a bizonyíték, s nekem csak kapcsolnom kellett valakihez, hanem a bizonyítékot magát is nekem kellett megtalálni, és kötni a gyanúsítotthoz.


Összességében egy nagyszerű kiállítás-élmény volt, azóta is várom, hogy újabb ilyen kiállítás érkezzen Magyarországra, akár a CSI franchise egy másik darabjához kapcsolódva, vagy egy másik nyomozós sorozat kapcsán.


Muzsikáló Múzeum
Egy új elgondolás a tárlatok világában. Mint tudjuk, egy tárlat ma attól látogatott, hogy valami újat, valami eddig sosem látottat hoz a tárlatok palettájára. Ez a kiállítás azonban nem látványt, hanem hallható újítást hoz nekünk.


blog5kép.jpg


Képzeljünk el egy hatalmas csarnokot, ahol minden akusztikának megadják a maga terét, s mi a működő zenegépek, különleges hangszerek között járva ismerhetjük meg a zeneeszközök páratlan világát.
Ha az ember nem a klasszikus zene bűvöletében él, akkor is nagyszerű élmény hallani a hangszerek és zenejátszók klasszikusainak mély és magas zöngéit a kor patinájával átitatva.


Szentendrei Skanzen
Egy kiállítás, mely évtizedek óta ugyanazon a helyen található meg és a mai napig látogatott.
Ideális program arra, hogy gyermekeink megismerkedjenek a vidéki életmóddal, a letűnt korok békés környezetével. Őszintén szólva, amikor én jártam ott az interaktivitás még gyermekcipőben járt, így számomra házak összességének tűnt statikus elemekkel, melyek azért bemutatták a falusi életmódot.

blog6kép.jpg


Mára minden bizonnyal fejlődött a hely, s sokkal interaktívabb, ki tudja, talán hamarosan ismét meglátogatom Szentendrét és megbizonyosodom feltételezésem helyességéről.


Sziklakórház
Mint kedves olvasóink tudják, nemrég ettől volt hangos a média, a Sziklakórház alatt titkos atombunker volt, melyben most kiállítás nyílt. Ez magában is egy érdekes program, nem sűrűn jut be az ember egy atombunkerbe, s nézheti meg, mivel is készültek paranoiás időkben az államvezetés magas tagjai egy esetleges atomháborúra.


blog7kép.jpg


Most azonban még két ennél is érdekesebb kiállítás nyílt meg. Ezeknek köszönhetően bepillanthatunk a hadszíntéren működő életmentésbe, azoknak a hős katonáknak az életébe, akiknek az a feladatuk, hogy ne maradjon senki hátra a harctéren sérülten.

A másik kiállítás, melyet olvasóink figyelmébe szeretnék ajánlani, a Kémek életre-halálra című kiállítást, mely a kémek színfalak mögötti örök harcába enged bepillantást, s mi lehetne aktuálisabb téma most, egy új James Bond film bűvöletében, mint egy kémekről szóló kiállítás?


Interaktív videojáték kiállítás
A nemrég nagy sikerrel megrendezett SpaceInvaders méltó utódja ez a kiállítás naptárainkban. Csak most nem az Amiga, Comodore64 és társai visznek minket el a játékok hőskorába, hanem konzolos társaik.


blog8kép.jpg


Kezdve egészen a játéktermekben - és a 90-es évek filmvilágában minden bárban - megtalálható játékgépektől a nintendo hordozható konzolokon át napjaink konzolos játékaiig mindent megtalálhatunk és belépőjegyünkért korlátlan ideig nyúzhatjuk a vezérlőkonzolokat. Hát hajrá, ifjú társaim, játékra fel, január 8-adikáig használjunk ki több időt a konzolok előtt.


Animekarácsony
Magyarország anime-kedvelőinek számára a kevés számú anime-csatorna mellett a MONDO jelenti a rendszeres anime-hírekhez jutás lehetőségét. Ennélfogva ez a cég a hazai anime-kedvelők ernyőszervezete, s ők szervezik az anime eseményeket.


blog9kép.jpg


Most pedig itt az ideje az újabb anime-összejövetelnek december 8-án, Animekarácsony néven.
Mint azt a szervezettől már megszokhattuk, eseményükön haiku-író versenytől kezdve rajzversenyen át karaoke-versenyig mindenféle animével és Japánnal kapcsolatos esemény megtalálható lesz. És persze nem feledkezhetünk meg a cosplay-versenyekről sem, melyek garantálják, hogy kedvenc sorozatunk jelmezeibe bújt társainkkal beszélgethessünk és még ha nem is az eredeti karakterrel, de egy „magyar-Narutoval" való találkozással legyünk gazdagabbak.


House of horror
És a lenyugodott kedélyeket ismét felborzoljuk a végére. Ismét egy hátborzongató, gyomorlifteztető helyre viszünk el titeket, bár írhatnék „le"-t is a titeket elé...


blog10kép.jpg
Mikor az Addams Family-t nézted érezted úgy, hogy szívesen lennél Mortisha, vagy Lurch? Hogy megnéznéd Fester őrült kísérleteit? Nos, akkor itt az alkalom, hogy ezt az élményt átéld. Gyere el a kiállításra, mely inkább kalandtúrának nevezhető, s tapasztald meg, milyen a Supernaturalos tesók dolga a kísértetjárta, ódon házakban, vagy milyen egy tipikus sokszellemes amerikai kísértetkastély.


Ha szereted a horrort, s nem tölt el zavarral, hogy felsikoltasz, amikor egy csontos kéz a válladhoz ér és be akar rántani a függöny mögé, hogy kitépje a gerincedet... csak mert az övé már kicsit évszázadviselt...
Nos, akkor gyere, mi mindörökké várunk rád a kripták és rémálmaid mélyén.

Írta:

Sanzee

A képeket készítette:

Gaiaea fejedelemnő 

1 komment

Címkék: ajánló toplista program művészet

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr784918172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

solymosgyu 2012.11.23. 16:01:09

nem vagyok híve ennek.
süti beállítások módosítása