Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Lewis Carroll, az író, aki megihlette az evolúcióbiológusokat

2013.01.27. 06:01 :: Rhewaa

Lewis Carroll.gif

"A képesség, hogy azt lássa az ember, amit a többiek nem látnak,
sokkal fontosabb, mint nem látni azt, amit mindenki lát."

Érdekes, szürreális, ambivalens világba vezetnek Lewis Carroll történetei.
Az 1832. január 27-én Daresburyben született Carroll tanulmányai végeztével az anglikán egyház diakónusa lett, pappá azonban sohasem szentelték, mert az egyházi pályánál sokkal jobban vonzotta a matematika, amit aztán negyven évig tanított Oxfordban. 

snerg500x160.jpg


Az író a gyermekirodalom legellentmondásosabb történeteinek szerzője. Az Alice-történetek szürreális képei alapján többen is analizálni próbálták az író lélektanát, igencsak hajmeresztő elméletekkel állva elő végül.
Több ítésze szerint az író pedofil hajlamai, mások szerint pedig homoszexualitása miatt irtózott az érett nőktől, és csak kislányok társaságában engedett fel zárkózottsága, olyannyira, hogy még dadogni is elfelejtett. (Carrol hét leánytestvére szintén dadogott), és voltak, akik Alice gomba-élményének leírását a szerző kábítószer általi befolyásoltságára vezették vissza.
Mások szerint azonban ezek a koholt vádak Carroll feltűnő zárkózottsága miatt lettek csak többek puszta pletykánál, és a szerző voltaképpen egy rémesen unalmas ember volt, akinek zsenialitása írásaiban, fotóművészetében, és differenciálegyenleteiben, valószínűségszámítási villámparadoxonjaiban mutatkozott csak meg. 

Alice in Quantumland.jpg

A kíváncsi kislány, Alice bátor helytállása Csodaország különös szabályokkal és szereplőkkel telezsúfolt világában sokakat megihletett. A világ több mint száz nyelvére lefordított történet a viktoriánus Anglia kor- és gúnyrajzát rejtette a groteszk humorú mese sorai közé. 

Nemcsak a gyerekek, az irodalom és művészetek, hanem a természettudományok művelői között is sok kedvelője akad, amit számos tudományos elnevezés és ismeretterjesztő munka is alátámaszt: például a vörös királynő hipotézis az etológiában, az Alice Csodaországban szindróma az orvostudományban, Martin Gardner matematikai és egyéb vonatkozású jegyzetekkel ellátott Alice-könyvei, vagy az olyan művek, mint az Alice in Quantumland.



2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr545043364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DBL47 2013.01.27. 16:58:12

Arra gondolni sem merek, hogy Carroll műveiben (esetleg, talán, úgymond...) különféle matematikai törvényszerűségek bemutatására vállalkozott nagyon szürrealisztikus történetekbe ágyazva.
Ami ugyebár nem is olyan ritka az emberi alkotó világokban.
Példul sci-finek álcázott geometriai házifeladat a Síkföld Edwin A. Abbott-tól, vagy M.C. Escher csodálatos rajzai (amelyekből bőségesen merített ihletet a Harry Potter filmes alkotógárdája... :)

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2013.01.29. 08:28:33

hát igen... mivel az evolúció elmélet is egy kitalált történet, így passzol hozzá, hogy egy meséből vegyenek át bele elnevezéseket
süti beállítások módosítása