Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

A nyolc legjobb rajongói fénykard párbaj

2013.02.06. 14:44 :: Rondár

Galaktika cikk - fénykard.jpg

Ki nem álmodott már arról, hogy egyszer saját fénykardot készít? Ki mire használná? És vajon az emberek hány százalékát kéne kórházba szállítani az első néhány meglengetés után? Valószínűleg az utóbbiak miatt nem fejlesztették még ki, de ami késik, nem múlik. Amíg az első fegyvereinkre várunk, nézzük meg, milyen módszerekkel valósították meg álmukat lelkes amatőr filmesek, és vívták meg életük nagy párbaját.

 polaris500x170.jpg

A fénykardpárbajok azok a momentumok, amiket sok rajongó szívesen újra és újra megnéz a Star Wars filmekben, legyen szó akár az új, akár a régi trilógiáról. A fénykardpárbajok nem csak azért jók, mert látványosak, hanem mert emiatt válik – némileg – érthetővé, miért is viselik a Jedik ezeket a pózőr lézerbicskákat. Ha nem használnák őket vívásra, mi lenne a funkciójuk? Nyugodtan használhatnának lézerpisztolyokat a harcban, magukat pedig meg tudnák védeni egy Erő generálta pajzsocskával. Képzeltétek el a momentumot, ahogy egy kardot forgató fazon rohan szembe csőre töltött fegyverrel célzó katonákkal. Ez is egy olyan jelenet, amit a Star Wars filmeken kívül sehol sem találnék hitelesnek.

 

A rajongók képzeletének szikráit könnyű lángra lobbantani. Ha egy embernek van elég fantáziája, kreativitása és türelme, az otthoni videó szerkesztőkkel élethű fénykardpárbajokat képes forgatni. Az egyik leghíresebb a témában a Ryan vs Dorkman videó két epizódja. A fiúk nagyon sikeresek voltak a videóikkal. Ryan a későbbiekben több emberrel is forgatott. Így készült a Ryan vs Brandon videó két része, a The Formula és egy, a Klónok támadása párbaját újraértelmező videó. Lucasék is lecsaptak a fiúra, aki több videojátékukon is dolgozott. Emellett pedig egy internetes boltot is működtet, Sabershop.com címen, ahol a videóiban is látható „Novus” markolatból lehet példányokat rendelni.

star wars1könyvek a bookeren.jpg

Persze nem csak ő létezik. A fénykardpárbajozást voltak, akik komolyan vették ugyan, de humoros értelmezései is megszülettek már. A Three in the Afternoon és a Six in the Morning például azt mutatják be, mi történne néhány teljesen hétköznapi Star Wars geekkel, ha egyszer csak valódi fénykardokat szállítana ki nekik a posta.

snerg500x160_1.jpg

A fénykardpárbajozás művészete nem terjed ki csak amerikai rajongótársainkra. A rajongókból Jedi lovaggá képződött videó készítők megtalálhatók a legtöbb országban. Az egyik leghíresebb párbajt például két ázsiai harcművész rögzítette, Art of the Saber címmel.

Az oroszok sem szégyenkezhetnek. A The Cold című videó bejárta az internetet, és több paródia is készült belőle.

Magyarországon sem olyan rossz a helyzet. A párbaj című videó két iskolás fiatalember küzdelmét örökíti meg. Külön érdekesség, hogy egyikük az azóta már befutott internetes híresség, Dancsó Péter.    

A modern technológia és némi türelem, meg egy csipetnyi kreativitás árán tehát magunk is Jedivé válhatunk, és leforgathatjuk saját filmünket. Ezeknek a filmeknek én azért látom sok értelmét, mert azon kívül, hogy remek alkalom lehet kreativitásunk kiélésére, még arra is lehetőséget ad, hogy mi magunk is hozzáadjunk részleteket a Star Wars univerzumához. Nem csak fénykardpárbajok, hanem komplett rajongói filmáradatok százai születtek már meg, változatos színvonalon, melyek vagy saját fejezetet nyitottak a megismert sagában, vagy feldolgozták, esetleg újraértelmezték némely részletét. Remélem, egyszer még eljön az az idő, mikor hazai rajongók fognak sok-sok nemzetközi színvonalú rajongói filmet leforgatni, hisz a technológia már megvan hozzá.


Ha pedig a hagyományosabb kardvívást kedveled jobban, látogasd meg a galaktika.hu írását a The Shadow Cabal című fantasy író-producereivel készített exkluzív interjúval: http://galaktika.hu/a-hobbit-sotet-kistestvere/

2 komment

Címkék: tech ajánló star wars humor videó

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr255057074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Juraviel.Ihuan.Bedvin 2013.02.07. 15:56:13

Kihagytátok a nindzsa Jediket, akiket pedig ti osztottatok meg. :)

sf.blog.hu/2011/12/19/nindzsak_jedik_nindzsedik

steery 2013.02.07. 18:59:43

Nekem valahogy jobban tetszenek a tömeges kardozások, mint a bristoli lightsaber flashmob 2010.02.13.-án vagy a Huntington Beachen 2011 szeptember 3.-án kitört őrület. Ennél már csak lenne jobb, ha egyszer két képviselő fénykarddal esne egymásnak a parlamentben, hogy lerendezzék az erővel kapcsolatos nézeteltérésüket.
süti beállítások módosítása