Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Nők, akikről érdemes beszélni

2013.03.08. 13:06 :: Gavarra

Fantasy_tattoo_356.jpg

Rengeteg sztereotípia él arról, hogy milyenek is vagyunk, mi nők. Évszázadok során sokat változtak a nemi-szerepek, a kezdeti eltartott feleségből ma, az egyenjogúság korában, már dolgozó nőkként vagyunk jelen társadalmunkban. Hogy ez jó, vagy sem, nem a mi tisztünk eldönteni. A mai nőnap alkalmából azonban megpróbálunk kiemelni egy-két fontosabb, erősebb női karaktert a sci-fi és fantasy irodalom berkeiből; a teljesség igénye nélkül. Hisz nem kevesen vannak, így mindegyikük összegyűjtése egy kisebb könyvet tenne ki. Ti kiket említenétek még meg?

nonap booker.jpg

1. Juanita Marquez (Snow Crash)

101893_2.gif.jpgA Fekete Nap munkatársaként felelős az emberi mimikáért: arcfelismerő programozóként dolgozik. Ez nála aféle családi vonás, hisz felmenői között is találhatunk szakmabelieket. Vagány, és tudásából eredően alkalmanként flegma. Távolságtartása és esze a dögös nők toplistáján első helyre repíti, ráadásul sci-fi hősnő létére az implantátum nélkülisége miatt igazi kincsnek számít.
Figyel a részletekre, "apró jelek felhőjéből párolja le a lényeget", így a hazugságra törekvés nem éppen vezet nála nyerő szériához. A fenti tulajdonságai miatt a legtöbb férfi számára megközelíthetetlen, hosszabb távon egy pasi mellett sem marad meg. Egy japán cégnél is dolgozott, majd a sumer mítoszt életre keltve, Innanaként megmenti az emberiséget a tudatlan és esztelen bábokká válástól.

Kedvencünk tőle:
"Juanita úgy nézett rá a lassan forgó ceruza mögül, mintha azon töprengene: milyen furcsa, hogy egyes emlősök az agyi tevékenység ilyen alacsony szintjén is képesek életben maradni. De ahelyett, hogy széttrancsírozott volna valami replikával, egyszerűen annyit mondott:
- Nem."

2. Valentine Wiggin (Végjáték)

A Wiggin család második gyermekeként látta meg a napvilágot. Kedvessége és nagy szíve miatt végül nem került be a Nemzetközi Flottába, ám esze messze felülmúlja a Végjáték többi szereplőjét. Két testvére van: Ender, akiből végül a világ "számkivetett" hőse lesz, s Peter, a későbbi Hegemón. Bátyja terrorizálta nem csak őt, hanem Endert is, így testvéri összefogás gyanánt segítették egymást rosszabb napokon. Míg öccse távol van, összefog Peterrel, akinek időközben világhatalmi és világ egyesítési tervei vannak. Apjuk állampolgári belépőjét megkapva álnevek mögé bújnak, s a hálón osztják a Pax Americana és Varsói Szerződéssel való gondolataikat Démoszthenészként és Lockeként. A Földön lévő eseményekről könyvet ír.
Ender sorsdöntő tette után, elsőként jelentkezik - a csótányok által korábban lakott területek- gyarmatosítására. A hajón magával viszi öccsét, s a legendát, Mazer Rackhamet is.

enders_game_slice.jpg

3. Katniss Everdeen (Éhezők viadala trilógia)

Az ő helyét talán senki sem vitatja, hisz 16 évesen bemutatni a Kapitóliumnak, valljuk be, nem kis dolog. Miután húgát kisorsolták, majd önként átvállalta a helyét, addigi élete éles fordulatot vett. Bekerül a Viadalra, ahol gyerek-gyerek ellen harcol az életben maradásért. Mindeközben a média óriási hype-ot kelt a Viadal körül, így a Kapitólium olykor-olykor benyúlva az események folyamába fokozza a feszültséget.
Katniss miután túlélte az óriási megpróbáltatást a Győzelmi Körút során szembesül Panem lakóinak helyzetével. Lázadások, és forrongások jellemzők a körzetekre; mely végül a 75.  -rendhagyó- Viadal következtében csúcsosodik ki. Katniss a szabadság, a függetlenedés szimbólumává válva a felkelők élére áll, s megdönti- Haymitch és társai segítségével- Snow hatalmát.

hunger-games-katniss-everdeen-barbie.jpg
4. MacKayla Lane (Tündérkrónikák)

MacKayla Lane egy Georgiában élő kisvárosi lány. Könnyed élete fenekestül felfordul, mikor értesül arról, hogy Írországban tanuló nővére meghalt. A rendőrség számára a körülmények ismeretlenek, így hamar jegelik a további nyomozást. Mac azonban nem adja fel, így elutazik oda, ahol nővérét, Alinát, utoljára látták élve: Dublinba.
Ám nem várt dolgokra bukkan. Az eddig egyszerű és valóságos élete megtelik fikcióval és varázslattal, melyre még nincs felkészülve. Szerencsére nincs egyedül, hisz a rejtélyes Barrons sokszor segítségére siet. Ahogy egyre több részlet kiderül nővére halálának körülményeiről úgy húzza egyre mélyebbre Dublin utcáinak sötét ismeretlensége. Egy végzetes halloweeni estén -egy templomtoronyba menekülve- nagyobb bajba kerül, mint eddig bármikor...

Dreamfeverwallpaper2-1.jpg
Jellemfejlődése a történet előrehaladtával igen szép ívet ír le, a kezdeti plázacicából szép lassan eljutunk egy érettebb nőig, aki már méltó harcos a tündérek gonosz hada ellen. Később -korábban rejtett- képességeire is fény derül, miszerint Mac sidhe-látó, aki látja a tündéreket, ráadásul megérzi a varázserejű tündérrelikviák közelségét is. Ezen képességre nagy szüksége is lesz, hisz Alina utolsó telefonüzenetével arra kéri Mac-et, hogy találja meg a Sinsar Dubh-t, a Sötét Könyvet.
A tündérek sötét- és világos udvara között lavírozva próbálja kideríteni nővére gyilkosának kilétét, s mindeközben felveszi a harcot az idővel, hogy megmentse a világot a végső pusztulástól.

“Mindenki engem akar, így életben maradok egy olyan világban , ahol napról napra egyre nagyobb veszélyben forog az életem. Olyan dolgokat láttam, amelyektől végigfut az önök hátán a hideg. Olyan dolgokat tettem, amelyektől az én hátamon fut végig a hideg. De ez most nem számít. Az a fontos, hogy  a megfelelő helyen kezdjem…lássuk csak.. hol is volt az?" (Mac)

wynne jones.jpg

5. Arya Stark (Tűz és Jég dala ciklus)

Arya-Stark-arya-stark-31335129-700-466-640x426.png
Stark család harmadik gyermeke. Arya nagy leleményességet, ravaszságot, rendíthetetlenséget tanúsít a történet során, amelyekkel át tudja vészelni az élete során bekövetkező eseményeket. A sorozat kezdetén mégcsak 9 éves, és totális ellentéte Sansa nevű nővérének. Arya nem igen kedveli a nőiesnek tartott elfoglaltságokat, amikor teheti, inkább fiútestvéreivel lógott, a varrás helyett inkább íjászkodott. Syrio Forelnek köszönhetően elsajátította a braavosi kardvívás művészetét is, Tűvel, amit -számára legkedvesebb testvérétől- Havas Jontól kapott.
Miután apját elárulták és kivégezték Yoren szárnyai alá került, aki épp a Falhoz vitt embereket. Deresbe való hazajutását egy rajtaütés meghiúsította, mely következtében oltalmazója is meghalt. Harrenhalba viszik, ahol Roose Boltont szolgálja.
Itt Jaqen H'ghar felajánlja neki segítségét, hisz korábban Arya mentette meg őt és társait a Lannisterek marka elől. Egy értékes érmét és három választási lehetőséget ad Aryának, melyet okosan felhasználva végül is kiszorítják a Lannistereket Harrenhalból. Robbra várva -aki meg eközben Tywin Lannisterrel csatázik- Bolton pohárnoka lesz, majd később Meleg Pitével és Gendryvel megszöknek, s együtt elindulnak Zúgó felé.
Kalandjai során rémfarkasa, Nymeria nevét használja.

(a harmadik évad közelsége miatt, csupán az első két könyv alapján írtunk róla)

trónok angol 2.jpg

Folytatása következik...

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr865123035

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

quantumboy 2013.03.08. 13:40:23

"Syrio Forellnek köszönhetően elsajátította a braavosi kardvívás művészetét is"

Ez azért túlzás. Maradjunk annyiban, hogy az alapjait sajátította el. ;)

Továbbá Forel egy "l"!

Mamzel · http://mamzel.blog.hu 2013.03.08. 21:59:23

Az egész bejegyzést örömmel fogadtam, Aryát a végén pedig kitörővel. Az én kedvenc részem tőle ez:

"– Mint Jégnek – mondta a lány. Megvizsgálta a kezében lévő pengét. – Ennek is van neve? Mondd meg, kérlek!
– Találd ki! – ugratta Jon. – Az a dolog, amit a legjobban kedvelsz.
Arya először elgondolkodott, aztán eszébe jutott. Félelmetesen jól vágott az esze. Együtt mondták ki:
– Tű!"

A harmadik kötet végén járok. Ez a jelenet tökéletes jellemfestő erővel bír.

szamoai 2013.03.09. 03:39:33

Szvsz egy ilyen listán rajta kell lennie Molly-nak a Neurománc-ból. Látom, lesz folytatás, még bekerülhet..
Esélyes még Kara Trace/Starbuck (BSG)

ensorcelant 2013.03.09. 07:21:46

Leia Organa (Star Wars)
Samantha Carter (Stargate)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.03.09. 09:29:43

@ensorcelant: Organa valószínűleg a folytatásban benne lesz.

gondolom.
remélem.

DBL47 2013.03.09. 12:07:21

Én is Lila Orgona hercegnőre szavazok... :)

Zak 2013.03.10. 15:08:40

Number Six es Number Eight a Battlestar Galacticaból?

Gabris 2013.03.11. 12:02:06

Könyv fronton akik rám nagy hatással voltak:

Natasa Kerenszkij [Battletech]
Lauralanthalasa (Laurana) Kanan [Dragonlance]

Valamint - tudom teljesen más kategória, mert játék, de - nekem az örök kedvenc : Cortana [Halo]
süti beállítások módosítása