Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Hókuszpókusz és abrakadabra, avagy “Merlin szakállára, ez egy kentaur!” III. rész

2013.03.19. 16:45 :: Gavarra

sorceress_by_belibr-d356imm.jpg

A mágia szövevényes világa nem sokáig volt háborítatlan, ugyanis mi nők is belekerültünk. Bosziüldözések és máglyaláng tarkították a mindennapokat, melynek következtében eszeveszett fekete macska kerülgetés és seprűlopások kezdődtek. Ám ez korántsem állított meg mindenkit. Egyesek -csak úgy mint a varázslók esetében- óriási hatalomra tettek szert, míg mások megelégedtek a javasasszony szerepével. Hogy kik ők?

Eheti könyvmegjelenésünk kapcsán folytatjuk a "Hókuszpókusz és abrakadabra, avagy "Merlin szakállára! Ez egy kentaur!" bejegyzéssorozatunkat, melynek középpontjában most a boszorkányok, a női mágiahasználók állnak.

wynne jones.jpg

Maree Mallory (Trónörökös)

Diana Wynne Jones - Varázsvilágok 01. - A trónörökös_cover_kicsi.jpg

20 éves, madzaggal átkötött krumpliszsák alakja, kócos haja, megvető pillantásai a félrecsúszott szemüvege mögül és sírós hangja korántsem teszi a legszimpatikusabb emberek nevű toplista első helyére (Stan promág-jelölt listájára viszont így is felkerült). Ám ezek csupán külsőségek, melyek a közelebbi megismerésével eltörpülnek a nagy és vagány szíve/szája mellett. Önmagát csak így jellemzi egy koszos számítógéphez hasonlítva: "Öreg, ócska, és szinte semmivel nem kompatibilis, pont, mint én - feleltem."
Bristolban tanul állatorvosin, ám Robbie nevű fiúja dobta, így erősen gondolkozik egy karrierváltáson. Igazi szüleit nem ismeri, adoptált gyerek, életét a szörnyen rosszindulatú Janine nagynénijénél tölti, aki Marrenel jobban már csak a küszöb előtt lévő kutyagumit utálja (bár néha a ruhakölteményei másról tanúskodnak). Nagynénje fia, Nick viszont kedves, így Maree vele szokott a Brisztólia nevű alternatív univerzumban látogatásokat tenni. Ha pedig valami rosszra fordulna - bárhol legyenek is-, eljárják a híres Boszorkányos Szerencsetáncot. Egy napon Janine férjének köszönhetően - Ted, a híres sci-fi író- eljutnak Wantchesterbe, egy Phantasmacon nevű rendezvényre, ahol addig ismert világuk fenekestül felfordul...

Egyik kedvencünk tőle: "Úgy tűnik én elég ügyesen tudom kitalálni, melyik szó kell éppen Ted bácsinak, úgy hogy mostanság az ő két lábon járó enciklopédiájának becéz. Nem a legmenőbb munkaköri leírás."

Evanna (Darren Shan - Vámpírkönyvek)

Evanna877.jpg

Több mint 1200 éves jövőbelátó mágiahasználó, aki Desmond Tiny lánya és Hibernius Tall vérszerinti testvére. Halhatatlan.
Nagyon erős boszorkány, egy vámpír és farkas együttlétéből született (Destiny közbenjárásával), így a világon egyedüli, aki képes vámpír gyerekek nemzésére, - ám sose tudni hogy mikor áll készen rá: lehet holnap, de lehet hogy csak ezer év múlva.  
Nem sokkal születése után Hiberniusszal elhagyták szüleiket, hogy saját életüket éljék.Sok évvel később felvette az Evanna nevet, s egy barlangba költözött, ahonnan a világot figyeli, tanulmányozza az Univerzum történéseit és utazgat a világ- és idősíkok között.
Az ereje miatt a vámpírok is tartják tőle a két lépés távolságot, habár vannak barátai is: Larten Crepsley és Vancha March személyében. Egy baráti estén Evanna gyönyörű nővé változott és az enyhén becsípett Larten megcsókolta őt. A tett nem maradt viszonzatlanul: Evanna egy jó mély karmolást hagyott Crepsley bal arcán.

Nagyon intelligens, ravasz, rémséges nő. A legtöbbször nyugodt, jókedvű, ám hamar kijön a sodrából (főleg ha boszorkánynak nevezik...hupsz!). Megvan a képessége arra, hogy lássa a jövőt -csakúgy mint bátyja- , így mikor Mr. Crepsley és Mr. Tall meghal nem érez sajnálatot - ő már akkor megtette ezt, mikor megtudta sorsukat.
Nagy ritkán őt is érhetik meglepetések: mikor megtudta ki Darren apja, egy óriási farkassá változott és úgy járta a világot. Alakváltó.

Tud az állatokkal beszélni, és tudja a különféle teremtményeket (pl.: sárkányok) irányítani. Így talán nem is csodálkozunk azon, hogy mivel is tölti szabadidejét. Hobbiként békákkal foglalkozik, különféle alfajok kitenyésztésére törekszik: különlegesen mérges mirigyekkel a nyelvük oldalán; vagy olyan jegyekkel a hátukon születnek, mely békatársaikkal összeállva egy vámpír arcképét adják ki. Egy ilyen készült külön Lartennek, volt társa Arra Sails emlékére is.

Szvetlana (Őrség sorozat)

Egy fiatal doktornő, aki eleinte nincs tisztában erejével. Később ő lesz Zavulon tervének áldozata (végezni akartak vele, mielőtt csatlakozik az Éjjeli Őrséghez). Erejét akkor fedezik fel, mikor véletlenül megátkozza saját magát: Szvetlana annyira erős, hogy az feje fölött örvénylő átok akkorára nő, hogy már egész Moszkva elpusztulásával fenyeget. A veszély elhárítása után viszonyt kezd Antonnal, ami egyre feszültebbé válik, ahogy Szvetlana ereje egyre csak nő.

1335738096079 copy.jpg


Wiharvész Anyó (Korongvilág)

image_normal.jpg
Mállottviksz Eszmeralda néne ( fedőnevén: Wiharvész Anyó - Granny Weatherwax), aki a boszorkányok elismert vezetője lehetne, ha a boszorkányok elismernének vezetőket maguk felett. A három (néha két) Lancre-ben élő boszorkány egyike. Nagy tudású, öreg, keserű asszony, aki úgy cipeli magán a boszorkányságot, mint egy nehéz, régi kabátot, amit azért kicsit meg is lehet szeretni.
Magas szinten műveli a boszorkánysághoz tartozó mágiákat, mint a gyógynövények ismerete, ésszerészet.
Ki tud lépni a testéből, hogy állatok tudatába bújva azok szemén át lássa a világot. Ilyenkor igazi teste öntudatlanul hever kunyhójában az ágyon, a mellén egy cédula: „Nem hóttam meg”.
Elvből lenézi a varázslókat, nem szeret olvasni és írni se nagyon tud. Boszorkányok közt egészen szépnek mondható, ami zavarja is, hiszen presztízs kérdés, hogy egy boszorkány legyen csúnya. Ő tanítja ki Eszket a boszorkányságra és végül segít neki útján a Láthatatlan Egyetem felé.

Egy kis sziporka tőle:

"– Á! – válaszolta Nagyi bizonytalanul. – Szóval… akkor nem maradt nyolcvan dollárunka jegyekre?
– Mi maradt az alsóneműdben? – kérdezte Anyó, miközben a kocsi óvatosan közeledett feléjük.
– Semmi olyasmi, ami törvényes fizetőeszköznek számítana, attól tartok.
– Akkor… nem, nem telik jegyre,
Nagyi felsóhajtott. – Ó, hát akkor marad a személyes varázsom.
– Hosszú séta lesz – jegyezte meg Anyó." (Maszkabál)

Angela (Örökség ciklus)

angela.jpg

Jövendőmondó, gyógyító boszorkány, és Eragon barátja. Társa egy Solembum nevű váltottmacska. Teirm városában jóslásból és különböző gyógyfőzetek eladásával foglalkozik. Egyszer jósol Eragonnak, miszerint: egy nemesi származású nőbe fog beleszeretni - de nem tudjuk, hogy boldogsággal/tragédiával fog végződni-, a családjából valaki el fogja árulni, egy hozzá közel álló meg fog halni, és a jövőben valamikor elhagyja Alagesiat és sose fog visszatérni.
Angela később feltűnik Tronjheimben, ahol berendezkedik és a helyi mágusok által továbbképzi magát. A Vardenekkel harcol a Farthen Dúri csatában. Meggyógyítja Eragon sebesüléseit, kivéve Durza okozta vágást, mert ehhez még az ő szakértelme is kevés volt. Vigyáz Elvára. Az Égő Mezei csata során, megmérgezi az ellenség étel- és vízkészletét, ezzel egy kis előnyhöz juttatva a Vardeneket Galbatorix hatalmas serege ellen.

Angela egy törp huthvír-rel harcol, mely (egy bot, pengékkel mindkét végén) a törppapok kiváltságos fegyvere. Ezt egy Dugrimst Quan klántagtól nyerte el szerencsejátékozás közben. Meglepően képzett harcos: fegyverével kullokat és urgalokat aprít a Vardenek oldalán. Metál fényű zöldesfekete páncélt visel, amin piros köpeny díszeleg. Angela kardját Albitr-nek hívják, habár szereti Halálcsengettyűnek szólítani. Anyaga ismeretlen, de a gyémántnál sokkal erősebb, bármit át tud vágni - átlátszó pengéje a legélesebb egész Alaegesián.

Számtalan okból kifolyólag, akárhol tűnik is fel, különcségéről és tudásáról válik ismertté. Teljes egészében elfogadja a Vardenek motivációt, de az ok, hogy miért csatlakozott hozzájuk ismeretlen, ő csak annyit mond: szeret ott lenni, ahol a nagy dolgok történnek. Angela ismeri a mágia természetét, rendelkezik felette, irányítja: Elva mentális támadásaitól is meg tudja magát védeni, sőt az Ikreket meg is őrjítette, mikor be akartak jutni az elméjébe.

Angela tud urgalul és valamennyire Ősi nyelven is beszél. Szeret kötni, különösképp hasznos- mágikus holmikat, amelyek valami különlegességgel rendelkeznek. Pl.: egy pulóver, melynek elején Dvalar ráolvasása védelmez tünde betűkkel a veszett nyulak ellen.

Folytatása következik...

1 komment

Címkék: könyv toplista varázsló

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr55148373

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása