Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Segítség, élőholtak! - I. rész: A zombik

2013.03.26. 14:28 :: Gavarra

zombi nyitó.jpg

A részben Magyarországon forgatott World War Z új trailert kapott, így ennek kapcsán időszerűnek véltük kicsit beleásni magunkat a zombivilágba mind irodalom,mind filmek terén. Ezzel a bejegyzéssel útjára indul egy olyan sorozat, mely arra hivatott, hogy összegyűjtse az élőholtak különböző típusait. A zombikkal kezdünk.

hícsik copy.jpg

1. World War Z - Zombiháború


A film alapja Max Brooks World War Z című regénye. Az író mondhatni elég otthonosan mozog a témában hisz korábbi írásai - pl.: The Zombie Survival Guide- is az élőholtak körül forognak.

worldwarzpostersmall.jpg

A könyv egyik érdekessége abban rejlik, hogy a zombis témát más szemszögből közelíti meg. Maga a történet riportokon keresztül bontakozik ki előttünk, melyet az ENSZ követei készítettek a háború túlélőivel. Az E/1.-ben elmondott elbeszélések az átélhetőség, és a hitelesség egy új formáját mutatják be Nekünk. Ezek a riportok a zombijárványról és az azt követő 10 éves háborúról szólnak. Egy háborúról, melyben az eddig ismert világunk összeomlik, s a tét nem kisebb, mint az emberiség fennmaradása.

A filmet Marc Forster rendezte, olyan sztárok főszereplésével, mint Brad Pitt, Matthew Fox, Mireille Enos, Daniella Kertesz és James Badge Dale.

Bemutató: június 21.


2. The Walking Dead


A sorozat alapjául Robert Kirkman: The walking dead képregénysorozat szolgál. A történet egy kis túlélőcsoport életét mutatja be a zombi-apokalipszis alatt. A sorozat főként Atlantában, utána pedig Georgia északi részén játszódik, amíg a túlélők menedékhelyet keresnek a járkáló hordák elől, akik megesznek bármit ami él, és akit megharapnak abból is járkáló lesz. A sorozat főként a csoport dilemmáira fókuszál, ahogy próbálják megtartani emberiségüket a járkálókkal szemben, hogyan dolgozzák fel egyik társuk halálát, vagy éppen a találkozást más túlélőcsoportokkal, akik már magukban veszélyesnek és ragadozónak számítanak.
A csapatot Rick Grimes irányítja, aki rendőr volt a járkálók megjelenése előtt. Minden fordulat, amivel találkoznak amikor újra szembenéznek a horrorisztikus járkálókkal, a ténnyel, hogy gyengülnek, vagy az ellenséges csoportokkal akiket a saját túlélésük vezet egyedül, hatalmas változásokat hoznak létre a kis csoportban.

A sorozat producere Frank Darabon (volt). A The Walking Dead premierje október 31-én volt, 2010-ben az AMC csatornán Amerikában.

szuperallam500x170.jpg

3.  Eleven testek


A világot egy zombiapokalipszis pusztította végig és az élőholtak hordája lepte el a Földet. A zombijárvány áldozata R is, aki azonban különbözik rothadó-bomló mozgó húskupacnak ábrázolt, agyatlan társaitól. Egzisztenciális válságban lévő barátunk ráébred, hogy többre vágyik, mint vér és némi agyvelő. A többiekkel ellentétben ő tud beszélni - néhány felmordult szótagot ugyan, de a belső élete csupa mélység, csupa csoda és vágy. Nincsenek emlékei, nincsen személyisége, nincs pulzusa sem, de vannak álmai. Épp ezért kapcsolatot teremt egy emberi túlélővel, egy lánnyal, akit megment, s aki esetleg a belső hideg testébe újra életet lehelhet…

Rendező: Jonathan Levine
Főszereplők: Nicholas Hoult, Teresa Palmer, Rob Corddry, John Malkovich, Analeigh Tipton, Dave Franco, Cory Hardrict

Hazai bemutató: április 11.

4. Resident Evil - Kaptár


Az Umbrella a leghatalmasabb cég a világon. A világ elől elzártan, egy földalatti laboratóriumban - a Kaptárban-, titkos és sikeres kísérleteket végeznek biofegyverekkel kapcsolatban. Az új vírus megszökik a laboratóriumból, tudósok százait vérengző zombivá változtatva. A központi számítógép lezárja a laboratóriumot a fertőzés kockázata végett.
Az anyavállalat egy katonai egységet küld be, ahol találkoznak Alice-szel, aki csak homályosan emlékszik múltjára, arra hogy ki is ő, s mi a küldetése. Az amnézia oka egy ideggáz, amit a fürdőszobájában juttattak szervezetébe.
A katonáknak le kéne kapcsolni a számítógépet - a Vörös Királynőt- és meg kéne tisztítaniuk a visszautat.

A küldetés sikertelen lett, a vírus kiszabadult, s már csak pár fős embercsoportok vannak, akik a túlélésért küzdenek.

A filmsorozat eddig 5 részt élt meg, de már mennek a találgatások a hatodik részt illetően.

snerg500x160_1.jpg
5. Legenda vagyok


2009. Amerikájában kiszabadult egy "KV" nevű biokémiai vírus, mely az egész világot pusztulásra ítélte. Robert Neville - virológus- immúnis volt a vírusra, így most utolsó emberi túlélőként a megmaradt New York cityben él, kutyája társaságában. 3 évig, reményekkel telien napi szinten küldött rádiójeleket a világba, kétségbeesetten keresve hozzá hasonló túlélőket. De ráébredt, hogy egyedül van. A vírus mutálódott áldozatai - a Fertőzöttek- a sötétben meghúzódva figyelik Neville minden lépését, várva arra, hogy egy nap végzetes hibát kövessen el. Nevillet csupán egy cél vezérli magányos napjain: megtalálni az utat a vírus ellenszeréhez. Ehhez saját immúnis vérével kísérletezik. Ám ez a módszer se mehet a végtelenségig, így az idővel versenyre kelve, próbál nemcsak magán, hanem a Fertőzötteken is segíteni.

Folytatása következik...

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr595173200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr. Gumby · http://biri.blog.hu/ 2013.03.26. 19:24:39

Ha a következő részben a dolgok mélyére ástok, akkor légyszi ne a filmstúdiók szinopszisait vegyétek át/fordítsátok le, hanem nézzetek tényleg utána.

Pl. a World War Z film "alapja" Max Brooks könyve, de egyelőre úgy néz ki, hogy a címén kívül semmiben nem egyeznek. Persze zombik lesznek benne. :-D

A The Walking Dead sorozatnak meg nem a rendezője, hanem a producere volt Frank Darabont, de már kirúgták. Nem lövöm le a poént annak, aki nem látta az első etapot, de az sem igaz teljesen, hogy "akit megharapnak abból is járkáló lesz".

Legenda vagyok: nem zombik, hanem mutálódott lények, akiket meg lehet gyógyítani. Hasonlóan a 28 nappal később/28 héttel később filmekhez, ezek "csak" beteg emberek, de nem élőhalottak.

Ha esetleg segítség kell, szívesen veszem szemügyre a következő részt is, vagy adok tippeket.

Gavarra 2013.03.26. 19:47:55

@Dr. Gumby: A kritika félig elfogadható. :)
A World War Z filmről a legtöbb helyen azt olvasni, hogy alapja a könyv - még ha egyébként nem is lesz hozzá sok köze. Ez utóbbi dolog amúgy rengeteg filmről elmondható, hogy elvileg adaptációnak vannak meghirdetve,de amiben csak lehet eltérnek egymástól.

The Walking Dead: elismerem, nem nézem, a pontosítást köszönöm! // Érdemes lenne amúgy elkezdeni? //

A "Legenda vagyok"-nál meg én se írtam, hogy zombik (ha visszanézed Fertőzötteket/mutálódott áldozatokat írtam), mert tudom, hogy nem kifejezetten azok, de a vírusos-fertőzéses-mutálódott lények profilba beillettek, így úgy gondoltam hogy van keresnivalója a bejegyzésben, ha összehasonlítom a többivel. :)

A jövőbeli kritikát,véleményt is örömmel várom, persze csak ha jogosak :)

Dr. Gumby · http://biri.blog.hu/ 2013.03.26. 20:06:20

A World War Z a trailerek és a szinopszis alapján tényleg egy mondatban egyezik csak meg egyelőre. :-)

Az egész cikk címe az, hogy élőhalottak 1: zombik, ezért emeltem ki, hogy a Legenda vagyok-ban nem zombik vannak. A vírusos-fertőzött-mutálódott lények valóban kicsit a profilba vágnak, de a zombinak teljesen más a jelentése.

The Walking Dead: az első évad jó, a második olyan felemás, a harmadik most megint nagyon jó (bár ismét becsúszott egy töltelék rész, a 12-es).

Érdemes belenézni, ha szereted a zombis és/vagy posztapokaliptikus filmeket.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.03.27. 12:56:08

@Gavarra: érdemes, de a képregényt még érdemesebb.

hány részes lesz a cikk???

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.03.28. 11:51:13

@Gavarra: Igazából azt nem értem, hogy ennek a posztnak akkor mi volt a célja, azon kívül, hogy összegyűjti azt az 5 címet, ami az emberek 90%-ának eszébe jut a szó kapcsán.
A cím (és bevezető) szerint a zombikról lenne tematikus felbontás, miközben a Legenda vagyokban a saját bevallásod szerint sem azok vannak (főleg, ha a könyvet is nézzük), a Walking Dead-et nem láttad, a Warm Bodiest nem láthattad még, innentől kezdve max annyi értelme van az 5 db cím-szinopszis párosnak, hogy a figyelmet akarod felhívni rájuk. (innen meg visszajutok az egész gondolatom elejéhez)

Ez így jogos volt? :D

Gavarra 2013.03.28. 17:05:11

@doggfather: A képregényt ismerem és szeretem, már várom nagyon a 6. kötet megjelenését (május 12, hol vagy már?) :)) A sorozatot magát nem kezdtem el nézni, még nem volt rá úgy hosszabb időm, azért kérdeztem, hogy amúgy megéri-e leülni rá. A sok hype-meg hisztéria miatt nem tudom eldönteni, hogy vajon tényleg jó-e? A képregény kedvenc, így nem akarok csalódni a sorozatban.

@danialves: Jogos, ami a "Legenda vagyok"-ot illeti :D Ez a cikk félig kísérleti jelleggel indult, nem tudtam hogy hány embert érdekel maga a téma, így első bejegyzésként a nagy hypeokat írtam bele. /A Warm bodies-t tény hogy nem láttam, de olvastam. :) / Miután olvasom a kommentjeiteket, úgy látom -s örülök-, hogy van igény a zombit témára.

Terveztem hogy régebbi, fekete-fehér filmekről is írnék, meg természetesen az irodalom berkeiből is hoznék példákat. :)) Esetleg ha van igény készülhet megint egy olvasói top 5 zombis film is, ha úgy érzitek hogy nagyon kiegészítésre van szükség. ;)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.03.28. 19:30:41

@Gavarra: Engem elsősorban a posztapok dolgok érdekelnek, de ezen belül az ilyen irányultságú zombifilmek jöhetnek bármekkora mennyiségben.
De természetesen olyan filmekről szeretek én is hallani, amiket még nem láttam, szóval kíváncsian várom a mélyre ásást :D
De amúgy lesz szó a személyes élményeidről is? pl. kíváncsi lettem volna, h a Warm Bodies milyen könyvben

Ja és a Walking Dead-et meg tényleg elég jól összefoglalta @Dr. Gumby:, még annyit fűznék hozzá, hogy kifejezetten nem horrorsorozat, hanem inkább egy posztapok dráma, amiben néha a dráma túl sok és túl rossz. Viszont az a bizonyos 12. rész a sorozat egyik legjobbja volt :D

maracanazo · http://mindenuruguay.blog.hu/ 2013.03.29. 03:38:29

doggfathernek igaza van, a The Walking Dead-képregénybe tényleg érdemes(ebb) magunkat beleásni, bár azt tudni kell róla, hogy milliószor keményebb, mint a televíziós feldolgozás.

Zirowe 2013.03.29. 13:28:30

A Legenda vagyokos lények inkább vámpírok, mintsem zombik, szóval nem értem mit keresnek itt.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.03.29. 18:55:59

@Gavarra: kicsit más, mint a képregény, de a hangulata el van találva. érdemes megnézni a pilot epizódot mindenképpen.
süti beállítások módosítása