Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Amikor az okkultista fanfiction beépül a kánonba - De Vermis Mysteriis

2013.03.29. 11:49 :: Rondár

tumblr_lcf2srvV2r1qzlngto1_1280.jpg

 Az okkultista irodalom mindig is szerves részét képezte a fantasztikumnak. Motívumait felhasználta számtalan fantasy és horror történet, de a sci-fi számára sem teljesen idegen. Számtalan mítosz született meg, leginkább a horror zsánerbe, ezek közül is kimagaslik H. P. Lovecraft Cthulhu mítosza. Fontos azonban kiemelni a tényt, hogy többen is hozzátettek, így a sokszínűség nem csak Lovecraft érdeme. Sőt, maga Lovecraft is átemelt elemeket más szerzőktől, és beledolgozta saját történeteibe. Az egyik ilyen történet – mely cikkünk témáját képezi – a The Shambler from the Stars, Robert Bloch tollából.

 

 

Robert Bloch és Lovecraft viszonya elég érdekes volt. Bloch a szerző engedélyét kérte, hogy megölhessen egy róla mintázott szereplőt a novellájában.  Az idősebb szerző cserébe szintén kivégzett egy Bloch-ról mintázott karaktert egyik történetében. Ez a cselekedet remekül példázza, hogy bár mindkét alkotó horror szerző volt, mindketten remek humorérzékkel lettek megáldva. A novella végül elkészült, és 1935-ben meg is jelent. Az írás annyira elnyerte Lovecraft tetszését, hogy beépítette saját mítoszába, A sötétség lakója című novellájával. Ezt az írását tekinthetjük a The Shambler from the Stars (magyarul Kornya Zsolt fordításában jelent meg A csillagvámpír címmel) folytatásának is.

Dsci2393.jpgEgy lelkes modellező saját verziója

 

Hogy Bloch novellája végül bekerült a mítoszba, az egy tárgynak, a De Vermis Mysteriis nevű grimoárnak köszönhető. A fiktív könyvecskét később több más könyv, zenekar és film (de még videojátékok is) felhasználta. A féreg rejtelmei-re is lefordítható varázskönyv csak latin szövegeket tartalmaz, és nagyon ritkának számít a novella leírása szerint. A Shambler… alapján egy nagyon ritka holmi, és nehéz hozzájutni. A sors iróniája, hogy nagyon olcsón jut hozzá egy elhagyatott könyvesboltban a novella főszereplője, de lefordítani nem tudja. Valamennyire tart a grimoártól, és nem is ok nélkül. Egy barátja segítségét kéri, akivel közösen neki is állnak a fordítói munkálatoknak. A fordítás ideje alatt furcsa zajokra lesznek figyelmesek, majd később a fordító felolvas egy olyan részletet a könyvből, mely varázsigeként volt használatos. A történet említést tesz egy bizonyos Ludwig Pennről, aki a könyv szerzője volt. A nagy boszorkányüldözések idején került máglyára, miután elkezdtett kérkedni azzal, hogy ő már milyen idős kort megélt. Arról is említést tesz a könyv, hogy az alkimistaként is ismert Ludwig olyan szolgálókkal vette körbe magát, akiket egyenesen a csillagokból idézett meg. Ahogy ez leszűrhető, az említett varázsige ezen szolgálók megidézésére íródott, és mint minden horror esetében, a varázsige hangos felolvasása után szabadul el a pokol. A megidézett szolga ugyanis egy csillagvámpír, egy idegen teremtmény az űrből, aki vérrel táplálkozik. Rövid időn belül kegyetlen módon végez az őt megidéző személlyel. Az író életben marad, de örökre félni fog a csillagvámpírtól.

132095428556.jpgA csillagvámpír egy lehetséges kinézete

 

A De Vermis Mysteriis rengeteg más forrásban is említésre kerül a lovecrafti mítoszon kívül.

szemünk fényei copy.jpg

- Robert Shea és Robert Anton Wilson The Illuminatus!-trilógiájában is felbukkan említés szintjén.

- Stephen King is használja Jerusalem's Lot című novellájában. Az írásban a könyv érintésére megidéződik egy féreg.

- F. Paul Wilson The Keep című regénye is felhasználja.

- Brian Lumley a Lord of the Worms című novellájába szintén beleírja a De Vermis Mysteriist.  

- A könyv szerepel az Alone in the Darkban című videojátékban, mint kártékony könyv. Az elolvasása után a játékos karakterét egy ismeretlen erő öli meg, hasonlóan a novellában leírt módhoz. A videójáték más szempontokat tekintve is kapcsolódik a Cthulhu mítoszhoz. Szerepel benne egy részlet is a Necronomiconból.

- A Hellboy filmváltozatában is előkerül a könyv, Des Vermis Mysteriis-re átkeresztelve. 

- Kim Newman The Gyspies in the Wood című novellájában az egyik szereplő elmondja, hogy neki megvan a könyv egyik példánya. 

- A Dracula 3: Path of the Dragon című játékban is felbukkan, egy könyvtár egyik köteteként.

- A Flint Glass nevű industrial zenekar egyik számának is ez a címe. A Rabbit Junk nevű együttes egyik albumán is hallható egy szám, azonos címmel.   

- A Demonbane című japán kalandjátékból is visszaköszön.

- A High on Fire nevű stoner metalt játszó bandának is így hívják az egyik lemezét. 

- A Tales of the Teenage Mutant Ninja Turtles második kötetében található egy rövid történet, melyben szerepel a könyv.

- A csillagvámpír shambler néven a Quake sorozat visszatérő szörnyeinek egyike. Felépítését és képességeit tekintve jelentősen eltér Bloch szörnyétől. 

1335738096079 copy.jpg

A De Vermis Mysteriis csak egyike a számtalan, fekete mágiával és az okkultizmus egyéb eszközével feltöltött grimoárnak, melyek gazdagították a Cthulhu mítoszt. A könyv más, Lovecraft mítoszára épülő novellában is felbukkan, és azóta is kedvelt téma. Ékes példája annak, amikor a rajongásból elkövetett irományok is annyira jól sülnek el, hogy maga az író is felhasználja őket. 

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló horror irodalom vámpír

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr705179030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása