Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

A Föld országai 250 millió évvel ezelőtt

2013.06.04. 09:49 :: Zanphagras

Massimo Pietrobonpangea_politik.jpg

Volt egyszer egy viszonylag méretes kontinens, úgy hívjuk, Pangea ("minden föld"). Ez a Földön nagyjából 300 millió éve létezett, felbomlása után a jelenlegi kontinensek többé nem egyesültek újra. Massimo Pietrobon egy remek alapfeltevésből kiindulva rajzolta meg térképét, berajzolva a mai országokat Pangeára - a kontinensre, ahol mindnyájan együtt lennénk (valószínűleg nem úgy, mint egy nagy, boldog család)...

face xl borito.jpg

A hangulatos képen jól látszik, hogy Zala és Somogy megyéink igazi tengerpartot (mit tengerpartot, egyenesen világóceánpartot!) kaptak az időutazásnak köszönhetően, így a "Letenyei szabadstrand", vagy a "csobbanjunk egyet Becsehelyen" kifejezés egy merőben friss értelmezést nyerne. Hasonlóan szórakoztató látvány a Floridához tapadó Afrika látványa.

És tessék kitalálni, melyik hely lenne a mai állapotához hasonlóan kellemetlen? Természetesen Szibéria...

És hogy milyen lenne a Föld az ember nélkül? Nos - megmutatja egy fotós, aki hat kontinensen és 1600 fényképen keresztül mutatja be világunk még érintetlen vidékeit: A kék bolygó vándora

fold.jpg

Katt az alábbi képre a nagy méretért:

Massimo Pietrobonpangea_politik.jpg

19 komment

Címkék: a nap képe

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr875343160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sz-ter 2013.06.04. 16:55:34

...és volt tengerünk :'D

ergerberger 2013.06.05. 12:34:52

Vissza a Magyar óceánt!
Óceánmentes Magyarország nem ország, óceános Magyarország mennyország!

England win The Ashes! 2013.06.05. 12:45:40

Gyula ma Monte Carlo lenne, ehe-ehe! :D

hot-spot (törölt) 2013.06.05. 16:18:23

Valaki elmesélhetné nekem,hogy mitől volt ez a Pangea,mert igazán érdekelne,hogy mi okozta azt a jelenséget,hogy nem töredeztek (úsztak) a földrészek?
Csak mert ez azt feltételezi,hogy;
1-vagy nem forgott a Föld,
2-vagy nem volt Hold
3-vagy nem volt folyékony a mag és nem volt semmilyen vulkanikus tevékenység
4-?

steery 2013.06.05. 17:53:01

@hot-spot: 1. Forgott a Föld, valószínűleg még gyorsabban, mint most. Aztán a holdak árapályhatása, meg talán a nagyobb meteorbecsapódások lassíthattak rajta.
2. Valószínűleg nem volt Hold körülötte. Egyes ősi legendák szerint a Föld a Holdat kb. 13000 éve fogta be, egy nagy katasztrófa keretében, ami többszöri vízözönnel járt és ez pusztította el az atlantiszi civilizációt. Ez viszont nem jelenti azt, hogy előtte a Földnek sosem volt holdja vagy holdjai. Egyes még ősibb legendák szerint korábban, sok millió éve volt két holdja a Földnek, de ezek valamiért leszakadtak róla. Nem tudni, ezek milyen katasztrófákkal jártak és hová lettek.
3. Az eléggé valószínűtlen, hogy a Föld magja régen nem volt forró és folyékony. Ugyanis nem ismerünk semmi olyan természeti jelenséget, ami hirtelen fogna egy hűvös bolygót és felhevítené a tömegét a jelenlegi szintre. A Földmag hőjét a nyomás, a súrlódás és a radioaktív bomlás együttesen okozza, ezeket kikapcsolni, szüneteltetni nem igen lehet.
4. Ami viszont jó kérdés, hogy miért voltak régen egyben a kontinensek? Ugyanis ez azt jelentené, hogy amikor az izzó (láva) felszínű bolygó sok milliárd éve hűlni kezdett, valamiért aszimmetrikusan szilárdult meg a felszín. Az egyik felén magasabb lett, a másikon alacsonyabb. Node, ha előtte folyékony volt, akkor a felszínt borító lávaóceánnak kb. egyenletesen kellett volna elhelyezkednie, vagyis megszilárdulva egy közel sima felszínt kellene kapnunk. Ezen aztán változtathatnak a meteorbecsapódások, vulkánkitörések, hegyeket emelve. Plusz a kontinensvándorlás miatti felgyűrődések. Ha nem így történt, annak elvileg 2 oka lehetett. A. Volt egy holdja a bolygónak, ami geostacionárius pályán keringett körülötte, vagyis mindig ugyanazon pontja fölött lebegett és így a gravitációs vonzásával létrehozta a kihűléskori aszimmetriát (árapály). B. Az izzó láva állapotú Föld belső szerkezete volt aszimmetrikus, azaz egyenetlen benne a különféle anyagok eloszlása. Ekkor a felszínen jelentkező gravitációs erő is aszimmetrikus lesz, mert ahol nehezebb anyagok vannak a mélyben, ott nagyobb a vonzás, tehát a Pangea rész alatt könnyű kőzeteknek kellett lennie, alacsonyabb vonzással.
5. De miért tört darabokra Pangea? Ha a vékony szilárd kéreg úszik a folyékony láván és ebbe többször belevágunk 1-1 nagyobb meteort, az durván megrázza a golyóbist, amitől széttörik a kéreg és a darabok hintázni kezdenek. De ez még nem magyarázza a kőzetlemezek elcsúszását, egymásnak gyűrődését, egymás alá csúszását. Hacsak nem indul meg valahol egy láva feláramlás, ami elkezdi szétnyomni a lemezeket, mint az Atlanti-hátságnál. Kérdés: miért áramlik felfelé a láva tartósan, évmilliókon át ugyanazon a helyen? Na, ezt még nem tudjuk. Túl keveset tudunk még a Föld belsejéről ahhoz, hogy értsük a folyamatokat.

misztikus alfahím 2013.06.05. 19:47:15

@hot-spot
@steery

Nem akartok fellépni az észbontókban? Két totál sötét, fogalmatlan, szerencsétlen. Hotspot még hagyján, mer tudatlan, de legalább kérdez. Stery viszont a tudatlanság feneketlen kútjának sötétségéből is osztja az észt. Borzalmas. Több millió éves legendák, mi? Uramatyám...

Olvassatok utána, vagy ha olvasni nem tudtok nézzetek valami natgeot, spektrumot, föld kialakulása, kőzetlemezek, földtörténeti korok hívószavakkal.
Ha megtanultátok a leckét jelentkezzetek, csak utána mehettek szavazni! Előbb nem.

mrbloodbunny · http://mrbloodbunny.blog.hu/ 2013.06.05. 21:39:58

@steery: azt a büdös qrva élet!!!! haver, köszönöm!! ilyen jót nem röhögtem már egy hete. minden sorod kincs!!!! :)))))))
én már csak azt az egyet furcsállom, hogy az ilyen Einsteineket az sfblogon lehet találni, és nem mondjuk a "blikk: a Tudós Úr válaszol" rovatában :DDD

Amúgy gondolom legalább fészen jelzitek, ha meg lehet már vásárolni AZT a könyvet?

hot-spot (törölt) 2013.06.05. 23:05:38

@mrbloodbunny: Te sem adtál értelmes választ,csak szólok.
Nem az volt a kérdés,hogy vándorolnak a kontinensek,hanem az volt a kérdés,hogy mitől voltak egyben?
A Hold öregebb mint a Pangea,tehát kellett legyen valamilyen árapály.
Nekem csak van egy halvány gyanúm arra,hogy a Föld jóval lassabban forgott mint most.

hot-spot (törölt) 2013.06.05. 23:22:41

Csak egy magyarázatot tudnék a jelenségre,bármennyire is bizarr.
A Föld nem forgott egyáltalán (ettől még volt folyékony magja),ellenben nem volt légköre még.Elkezdett hűlni a bolygó .Az egyenlítő mentén is kipúposodik a Föld,tehát ha mondjuk nem forog,akkor a Nap felé eső része kipúposodhat mert a csillag gravitációja erősen hat a még nagyon képlékeny felszínre.Még mindig nincs légkör sem víz a bolygón és nincs forgás.És jön egy gigantikus kozmikus becsapódás,ami beindítja a forgást,aminek a hatására létrejön a mágneses tér és ami miatt a víz,nem szökik el a bolygóról.A forgás hatására pedig elkezdődik a kontinensvándorlás.
Nagyon elképzelhetetlen?

steery 2013.06.06. 16:03:48

@misztikus alfahím: Nekem másféle tudásom van, mint neked. Ez nem jelenti azt, hogy nem tévedhetek. Felsoroltam néhány lehetőséget, válaszul a felvetett kérdésekre. Nem kell elfogadni őket. Szerintem úgy természetes, hogy vannak, akik szerint a holt anyag vált valahogy élővé és ebben született meg az értelem (evolucionista materializmus) és vannak, akik szerint az Isten teremti a különféle lelkeket, szellemeket és ezek teremtik meg az anyagi világot, majd célirányosan igazgatják azt (kreacionizmus). A valóság lehet éppenséggel a kettő keveréke is: hogy a teremtésnek evolúciója van és az értelmes istenek anyagot teremtenek, amiben értelmes lényeket fejlesztenek ki vagy hagynak kifejlődni. Aztán ezek kedvükre találgathatják, mi a megoldás.
De a lényegnél maradva: a Föld morfogenetikai terében, régi nevén az akashában vagy másnéven az isteni mindentudásban meg vannak a bolygó múltjának feljegyzései, amihez a sámánok, beavatott főpapok és mágusok hozzáférhetnek és tanulhatnak belőle. És ezekben sok érdekes leírás olvasható az elmúlt évmilliókban megesett dolgokról. Persze erről sosem fogsz hallani a National Geographicon vagy a Spektrum TV-n. :-D
És még egy apróság: attól még, hogy a Hold a kőzetei alapján öregnek tűnik, nem feltétlenül alakult ki a Föld körüli pályán. Mint írtam: valahonnan máshonnan sodródott ide, ki tudja milyen kozmikus kataklizma hatására és a bolygónk befogta. Az nem érv ez ellen, hogy ugyanolyan kőzeteket tartalmaz, mint a Föld, mert az egész naprendszer ugyanazon anyagokból jött létre, tehát ezek mindenhol máshol is megtalálhatók. Az is lehet, hogy a Hold valahol kint keringett a külső naprendszerben és valami miatt belökődött ide. Akár egészen kacskaringós pályát is bejárhatott, elhaladva a Nap közelében, ezért nincs a felszínén olyan anyag, mint az üstökösöknél és a gázbolygók holdjain (elpárolgott az űrbe a hevítéstől). Sokminden lehetséges.
Ha kételkednétek abban, hogy ennyire változatos és eseménydús lehetett a naprendszer múltja, akkor nézzetek végig a rendszeren. A naprendszer tele van mindenféle események "lenyomataival". A kisbolygó övezet törmelékei, a Szaturnusz gyűrűje, az Uránusz tengelyferdesége, a Plútó extrém pályája, stb. Vagy ott van a Vénusz hiperlassú forgása. Vagy a Mars, ami elvesztette légkörét és a Phobosz majd leesik a felszínére, annyira közel kering hozzá. A Föld felszíne meg tele van meteorkráterekkel és szokatlanul heves vulkáni aktivitást mutat, mintha még mindig rezonálna valami pár ezer éve történt katasztrófa utóhatásaként.

mrbloodbunny · http://mrbloodbunny.blog.hu/ 2013.06.07. 20:32:38

@steery: "Nekem másféle tudásom van, mint neked. Ez nem jelenti azt, hogy nem tévedhetek" már ez a mondat is olyan, hogy a Minotaurusz boldogan lecserélné erre ódon labirintusát... de a lényeg:! a tudás egyetemes! a vallások, legendák, misztikumok lehetnek mások, de a nagybetűs TUDÁS az biza egyetemes dolog, ezért is szép a tudomány, és ezért is gyökérség a babona... meg az összes többi gyíklénység...

mrbloodbunny · http://mrbloodbunny.blog.hu/ 2013.06.07. 20:34:38

@hot-spot: 1.2 más blog posztján olvasható szintén dúrvára elmés hozzászólásod alapján mást nem is vártam. elnézést kérek, hogy pont az SF blogon fakadok ki, de aki gyógyegér, az szépen vegye elő az "ásd el magad" felszerelést, és kezdjen el ásni. ahelyett, hogy fröcsög itt válogatott ökörségeket...

hot-spot (törölt) 2013.06.07. 22:50:26

@mrbloodbunny: Istenem!Annyira bírom,amikor a "nagyon okos" emberek kritizálgatnak másokat.
Neked csak azért nincs elmés hozzászólásod,mert nincs elméd.
Nincsenek ötleteid,nem vagy kreatív,és csak azért vagy a blogokon,hogy legyen kivel baszakodnod.Szerencsétlen flótás.

steery 2013.06.08. 00:13:09

Nincs hozzáfűznivalóm. Válogatott szavaitok mindent elárulnak rólatok.

Nagykukac 2013.06.11. 22:03:49

@hot-spot: Azt azért szögezzük le, hogy a Föld forog és forgott. Pályaelem változásokról beszélhetünk pl precesszió, nutáció, excentricitás változása, apszisvonal forgása, stb. bizonyos keretek között maradva.
A púposodás, vagyis a geoid alak, pont a forgásból következik a szögsebesség változása miatt.
250 millió évről beszélünk ami a perm és triász határa, a kéreg megszilárdulása valahol 4000 milió évnél következett be.
A Holdról a Hoyle féle elmélet (1965) legyen az irányadó.
A Pangea létrejöttét a lemeztektonikában és a kontinensvándorlásban kell keresni.

Hirtelen ennyi.
ui.: Magabiztosan hangoztatott információkat csak LEKTORÁLT folyóiratból szerezzünk be.
süti beállítások módosítása