Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Vandál szellemiség a fantasyben, avagy az elfpunk és a mythpunk

2013.06.25. 11:10 :: Rondár

StandAlone-Complex-4.jpg

 

Már megfigyelhettük, hogyan jelenik meg a punk a sci-fiben, a horrorban és az alternatív történelemben. De most eljött az ideje annak, hogy megvizsgáljuk, milyen hatása volt a fantasyre nézve.

 bannnnner melchior.jpg

 

Akik az 1980-as és 1990-es évek fantasy dömpingjét végigkövették, azok jól tudják, hogy a zsáner nagyon elközhelyesedett. Ezt részben a szerepjátékokra építő franchise könyvek tengerének, részben pedig annak „köszönhettük”, hogy a kiadók elvárták minden szerzőtől, hogy újraírja A Gyűrűk Urát. Ennek a korszaknak a végén tört be az újító szellemiség a fantasybe, és több, új stílust teremtett meg. Ezek egyike volt a Neil Gaiman és China Miéville által felfrissített dark és weird irányzat, ott volt George R. R. Martin a high fantasyt újraértelmező Tűz és jég dala sorozata, Anne Rice új színt vitt a dark fantasybe a Vámpír krónikák-sorozattal, Laurell K. Hamilton, Kim Harrison és Szergej Lukjanyenko pedig gondoskodtak az urban fantasy népszerűsítéséről.  És itt el is időzhetünk egy ideig.

 

Az első irányzat, melyről szót ejtünk, az az elfpunk (elfvandál, vagy tündevandál, ahogy tetszik). Az elfpunk az urban fantasy altípusa, és a punk koncepciója abban rejlik, hogy az elfeket és  más mitológiai teremtményeket városi körülmények közé küldjék. Játszódhat a múltban, a jelenben, a jövőben de akár egy párhuzamos világban is, a lényeg, hogy városban játszódjon a cselekmény, de nem szabad a középkorban elhelyezni. Sokakban felvetülhet a kérdés, hogy hol kezdődik az elfpunk, és meddig minősül urban fantasynek?

 

modern_night_elf_assassin_by_kiserth-d5dvrgm.jpg

 

- Az elfpunk nem használ vámpírokat, vérfarkasokat és hasonló, a horror segítségével népszerűvé vált teremtményeket. Kizárólag olyan lényeket importál, melyek megtalálhatóak a mitológiában, legyen az nyugati, keleti, északi vagy déli. De az sem ritka, hogy csak elfek lakják be a városokat, vagy más, tündérszerű teremtményekkel osztoznak a világon. Ezzel sarkallja a szerzőt arra, hogy bővítse mitológiai ismereteit.

- A cyberpunkhoz hasonlóan a legtöbb elfpunk történet sötét és borús; központjában a társadalom és az annak megosztó körülményeit elszenvedő tagjai állnak. Lázadás, rasszizmus, fekete piaci varázseszközök, fekete mágia és paráznaság, de gyakoriak a pozitív hangvitelű történetek is.

- Írási stílusát tekintve megosztó, de az elfvandál könyvek nagy része kidolgozott, gyakran mitológiai alapokra épített világokban játszódik. A cselekmény gyakran vegyül részletes, világleíró részletekkel, és történetekkel, melyek kitérnek a világ hátterére. Utóbbi persze nem minden ilyen regénynél fordul elő; sok elfpunk regény inkább a szereplőkre és a cselekményre koncentrál inkább.

 

Ahogy más punk irányzatok, úgy az elfpunk sem maradt meg az irodalom határain belül. Dekorációként is kiválóan alkalmazható, ezért sok dísz és jelmez készült el, melyek látványosnak mutatják be az elfpunkot.

 

tumblr_m7gir9hTfS1qe6ri8o1_500.jpg

 

tumblr_m4k8bu8e5W1qlq9poo2_1280.jpg

tumblr_mbyifnMuqC1r5t0dqo1_500.jpg

tumblr_mbyifnMuqC1r5t0dqo10_400.jpg

tumblr_mbyifnMuqC1r5t0dqo6_500.jpg

 

 Az elpunk regények közül nagyon kevés érhető el magyarul, és az is ifjúsági. De az angolul jól tudok komolyabb tartalmú művekhez is hozzáférhetnek. Ilyen például a War of the Oaks Emma Bulltól, mely egy háború közepébe rántja bele rockzenész főhősünket. De ott van még a Gossamer Axe Gael Baudino tollából, mely egy metalbandának álcázott harcos csapatról szól. A kifejezés viszont azért nem nyert teret magának, mert mindig egy kategóriában említik az urban fantasyvel.

 

Világok őre banner copy(1).jpg

 

A másik fantasys punk irányzat a mythpunk (mítoszvandál), mely annak ellenére, hogy a legfiatalabb vandál stílus, a legősibb gyökerekkel kapaszkodik bele az irodalom földjébe. Mint a legtöbb zsáner, ezt is csak a későbbiekben nevezték el, de már az ókori görögök is írtak mythpunkot. Homérosz Iliásza és Odüsszeiája már bemutatja a legfontosabb elemeket, melyek a mítoszvandált jellemzik. Melyek is ezek?

 

U3tz3.jpg

 

A mythpunk és az elfpunk megegyezik abban, hogy mindkettő mitológiai elemekre épít. De míg az elfpunk a mitológiai lényekből és a hozzájuk kapcsolódó mondakörökből merít, addig a mythpunk az istenekről szóló történeteket és a népmeséket ülteti át modern köntösbe. Az előbbi már elég régóta jelen van az irodalomban; egyik legékesebb képviselője pedig az Amerikai istenek Neil Gaimantől, ahol a régi és az új istenek harcolnak egymás ellen a modern világban. És van az utóbbi, mely leginkább a fiatalok körében népszerű.

 


csipkerozsa.jpg

A Csipkerózsa című regény már tartalmaz néhány mythpunk elemet.

 

A népmesei szereplőket kivenni a környezetükből és áttenni a mai világba, vagy  a nyelvezetüket modernizálni, és a jellemüket árnyaltabbá tenni, valljuk be, roppant izgalmas feladat. Csak képzeljük el, ahogy a hétfejű sárkányt egy magyar huszár mágikus shotgunnal teszi ártalmatlanná, amit fél kézzel tart, miközben motorján fekszik és napszemüvegben élvezi a nap sugarait. Ennek a látványát nem felejtené el könnyen az ember. És még lehet növelni a sort a prostituálttá avanzsált szegény ember legkisebb lányával, a korrupt pásztoremberrel, a homoszexuális legkisebb királyfival stb.

 

ichigo_new_bankai_render_by_bloodreal-d4i0w8a.png

A japán képregények és rajzfilmek már nagyon régóta használnak mythpunk elemeket. A modern környezetbe került mitológiai- és meseszereplők a mai napig népszerű témának számítanak.

 

Nevet neki Catherynne M. Valente adott 2006-ban, és bár viccnek szánta, mégis elterjedt, és egyre több szerző hivatkozott magára úgy, hogy ők mythpunkot írnak. Magyar szerzőktől sem idegen ez az irányzat. Kleinheincz Csilla Ólomerdőjét már áthatja ez a szellemiség, László Zoltán Egyszervolt című regénye pedig már minden tekintetben annak számít. Kritikusai persze máris akadnak. Bírálói szerint a mítoszvandál nem több, mint a múlt leporolása. A mítoszok és népmesék feldolgozása sokak szerint a kortárs fantasztikus irodalom ötlethiányban való szenvedését és hattyúdalát jelzi. 

 

A filmek is kezdik felfedezni a mítoszvandált. Az elmúlt években számos, újraértelmezett mesetörténetet vittek képernyőre. Elég csak a Hófehér és a vadászra vagy Az óriásölőre gondolnunk. Mert lényegében ez a mythpunk. Klasszikus mítoszok, mesék modernizálása és átértelmezése a mai korszellemnek megfelelően. És mivel még viszonylag fiatal tematika, ezért rengeteg felfedezésre váró területet biztosít a lelkes írók számára.     

 

gazdatlanok banner.jpg  

 

-------------

 

És ezennel el is érkeztünk a punk irányzatokat összegyűjtő cikksorozatunk végére. Köszönjük, hogy végigolvastad őket! Reméljük, sok hasznos információval tudtunk szolgálni neked a vandál tematikákról. A Galaktika.hu oldalon már megtalálhattok egy teljes listát, így aki lemaradt volna a cikkekről, az most pótolhatja őket.  

A punklista.

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló könyv punk irodalom művészet fantasy

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr815372498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása