Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Elektronikus gótok - A cybergoth szubkultúra

2013.06.27. 17:02 :: Rondár

cyber goth.jpg

 

Ha szóba kerül a cyberkultúra, akkor sokaknak a cyberpunk jut eszébe, vagy az internetes közösségek. Pedig nem csak ezekből áll. Ott van például a divat. El sem hinné az ember, hogy a cyberkultúra honnan merített saját öltözködési stílusának kialakításához…. a gót szubkultúrától.

 

A „cybergoth” (kb. „kibergót”) kifejezést 1988-ban alkotta meg a Games Workshop, mikor Dark Future című játékukat hirdették. De a divatba csak tíz év múlva robbant be. Az angol és az amerikai szubkultúrák egymásra hatásának eredményeképp 1999-ben született meg a cybergoth, mely ötvözte a szegecses, rockeres stílust az elektronikus zenére táncoló raverekkel. A kibergótok megjelenésére nagy hatást gyakorolt David Bowie 1970-es évek béli öltözködése, a Metropolis című film és a cyberpunk mozgalom.

Cyber_Goth_3_by_Forbidden_Stock.jpg

 

A cybergoth szubkultúra a legtöbb esetben megegyezik a hagyományos gót testvérével, két dolgot leszámítva. A kibergótok elektronikus zenékre ropják, konkrétan az EBM, glitch, electro, dark electro, electronicore, trance, acid trance, dark psytrance, hard trance, hardstyle, dubstyle, techno, hardcore techno, gabber, drum’n’bass, darkstep és a techstep irányzatokra. A másik lényeges különbség az öltözködési stílus.

tumblr_kxb6p1S3se1qb29tuo1_500.jpg

Cyber-Mietze-a25159295.jpg

 

A kibergótok frizurája tér el a leglátványosabban a gótokétól. A célja, hogy minél világosabbak legyenek a fürtök, és nem ritka a neonosra festett hajkorona sem. Célja, hogy elektromos vezeték hatását keltse. A ruhák legnagyobb része fekete, mégis sokat színesít rajta néhány rokokós és futurista elem, a szó minden értelmében. Ezen kívül gyakori még a különböző fajta maszkok, testékszerek, nyáklapos díszítések, egyedi szemszínt kölcsönző kontaktlencsék, hálós ruhadarabok és extrém sminkek viselése is. Anyagukat tekintve PVC-ből, latexből vagy valamilyen lágy szövetből készülhetnek, de divatos, ha valamilyen formában minden felsorolt anyag megtalálható bennük.

cyber_goth_fashion_3_by_elegant_imposition.jpg

Cybergoth_Princess_5_by_Bobbu.jpg

3038247-199831-beautiful-cybergoth-blonde-girl-isolated-on-white-background.jpg

 

Kiegészítőként használható hozzá műhaj, pilótamaszk, gázmaszk és gyakran bizarr smink. A leglátványosabbak viszont a LED-el, vagy UV-vel díszített ruhadarabok, melyeket éjszakai szórakozóhelyekre ölthetnek fel. A cybergoth életérzés teljes élményéhez ugyanis éjszaka kell buliba járni. Személy szerint én nem érezném magam biztonságban az éjszakában két lábon járó karácsonyfaként, de nem is nekem való ez a fajta életmód. Összefoglalásképp kijelenthetjük, hogy egy remekül sikerült kibergót ruha olyan, mint egy érdekes jelmez. Hol szerezhetjük be a hozzávalókat?

1b847dbf-f54c-48b6-8588-51c36f57e1b3.jpg

Cyber_Goth_5_by_THETERRORCAT.jpg

393px-Atomik_Reaktion.jpg

 

Ahogy azt már korábban írtam, a cybergoth szubkultúra az USA-ban és az Egyesült Királyságban terjedt el, ezért a legjobb ellátókra is ott lehet rábukkanni. Londonban megtalálható a DANE és a Cyberdog nevű üzlet, a Pen & Lolly Clubwear Sheffieldben, Dél-Kaliforniában a Lip Service, a Robotic Kitty Fashions  Chicagóban található meg, a Diabolik pedig Montréalban van.

Cyber_Goth_3_by_chameleonkitty.jpg

cybergoth3.jpg

3816551909_9ba59e36b0.jpg

 

És kialakult-e az évek során saját mozgásvilága? Ki. A cybergoth tánc a techtonikon és a gogón alapszik, de van benne utcai tánc, hastánc, balett, viszont mindez jóval gyorsabb  mozgással párosul. A táncosok a tánc gyökereiket egészen a törzsi életmódig vezetik vissza. Ehhez jön még az ún. „cyber boot covers”, mely lényegében egy lábtyű. A cybergoth táncot ezzel szokás ropni.

BE004880.jpg

 

Most már nincs más dolgunk, mint megkeresni a kibergótok kedvenc szórakozóhelyeit. Ezek pedig a következők:

 

 

- London: Slimelight, Club Antichrist

- Edinburgh: Ascension, Cyberia

- Leeds: The Wendy House

- Montréal: Les Foufounes Électriques

- Leicester: Autonomy

- Newcastle: Tech Noir

- Glasgow: Bedlam

- Toronto: Nocturne Club, Plastik Wrap

- Nottingham: Nightmare

- Norwich: Chains on Velvet

- Detroit: Leland City Club

- Ann Arbor: Necto

- Ybor City: The Castle

- San Francisco: Death Guild

- Los Angeles: Das Bunker

cybergoth_surgeon_by_nerium_oleandr-d5rg8rs.jpg

450px-Cybergoths.jpg

017.jpg

The_Cyber_Goth_34_large.jpg

 

Persze előfordult már olyan is, hogy a cybergothosság csak a felszínen az, a mélyben industrial metal zene rejlik. Hallgassátok meg például ezt a számot, mely csak külsőségeiben kibergót!

1 komment

Címkék: zene ajánló dizájn kép kultúra videó divat művészet cyberpunk cyborg cosplay

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr385380835

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fusimester 2016.07.25. 19:59:33

Két baj van ezzel a stílussal:
Az egyik, hogy Magyarországon talán nincs is ilyen szórakozóhely.
A másik, hogy rajtam hülyén állna egy ilyen jelmez.
Pedig szeretnék predátorra hasonlítani, és neon hajú lányokkal ismerkedni :-)
A zenei stílust már jó 10 éve szeretem, a napi dark electro/ industrial / futurepop adagomtól nem válnék meg, és a hangulatomtól függően egész lájtos, vagy éppen gyűlölettel, agresszivitással átitatott számokat is hallgatok néha. A kedvenc számaim, amelyekben régi analóg hatású szinti basszusok vastagon előjönnek, a fadobozos Moog hangzást a jövő technikájával ötvözik.
A cybergothos lányok figyelemre méltóak, és nem csak a feltűnő színes külsejük miatt. Valószínűleg a gépies tánc és a magasított bakancs súlyának ütemes emelgetése okozza, hogy a combjaik izmosabbak és formásabbak az átlagosnál. Érdemes megfigyelni :-)
A neten rengeteg ilyen videót lehet találni, jó minőségben felvett zenékkel.
süti beállítások módosítása