Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Ahová egy sci-fi rajongó a szíve szerint vágyik...

2013.07.24. 16:07 :: Rhewaa

...az vagy egy legalább 9.8-as fokozatra képes mélyűri felderítőhajó, vagy egy pöpec kis űrállomás, lehetőleg minél forgalmasabb helyen.

űrhajó.jpg


A valóságban azonban az űrállomás nem más, mint egy irdatlan, nagy tömegű, életfenntartó rendszerrel rendelkező űreszköz. Az űrhajóktól eltérően alkalmatlan a földi leszállásra és nincsen meghajtórendszere, csak kisebb, pályamódosításra használható kormányhajtóműve. Nem képes nagyobb manővereket végrehajtani, pályája fenntartására űrhajókat használnak.
Az első Szaljut állomás pályára állása óta eltelt időben óriásit fejlődött a technológia, ám még a hiperszuper ISS sem említhető egy lapon a science-fiction filmek űrállomásaival, melyek sokkal többek tudományos kutató-, és megfigyelőállomásnál.
Hiszen, néha otthonok, mint a DS9.
Néha a politikai, diplomáciai afférok központjai, mint a Babylon-5
.
Vagy éppen szuperfegyverek, mint a Halálcsillag.

De ne rohanjunk ennyire előre, előbb nézzük meg, honnan is indultunk.

Szaljut

szaljut1.jpg
Az Almaz katonai űrállomás módosított változatának eredetileg valószínűleg Zarja volt a neve, a Szaljut nevet csak később kapta. E névvel szerették volna elfedni, hogy az állomáson annak ellenére, hogy a Szaljut-1 polgári űrállomásnak készült, több katonai kísérletet is végrehajtottak, illetve mindegyik fel volt szerelve nagy hatótávolságú rádiólokátorral. A Szaljut–1 volt az első űrállomás, melyet űrhajósok meglátogattak. A Szaljut–6 fedélzetén dolgozott többek közt Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós is. Az első Szaljut 1971. április 19-én startolt Bajkonurból. Az utolsó Szaljut fő feladata a Mir űrállomáson használandó technikák kipróbálása volt (A Mir első, központi modulját 1986-ban indították útra), a Szaljut-7 1991. február 7-én tért vissza a Föld légkörébe, darabjai Dél-Amerikai területeken zóródtak szét.

salker megérkezett.jpg


Skylab

 

skylab3.jpg


Az űrállomást a kutatási program végrehajtásához mintegy 270 különböző műszerrel, berendezéssel látták el. A Skylab 1973. május 14-én indult Cape Canaveralból az utolsó Saturn V rakétával. Az űrállomás teljes tömege 90 t, hossza 36 m, szélessége (napelemek nélkül) 6 m, hermetikus térfogata pedig 330 m³.
A kutatási tervek összeállításánál figyelembe vették, hogy milyen mérések nem végezhetők el a Földről. Így kerültek fel a Nap megfigyelését végző műszerek is, melyek lehetővé tették a Nap nyolc hónapos intervallumban történő vizsgálatával csaknem valamennyi napjelenség tanulmányozását. Az orvosi, biológiai kísérleti program keretében azt vizsgálták, hogy a tartós súlytalanság állapota milyen hatást gyakorol az emberi és állati szervezetekre, a sejtekre és az anyagcsere-folyamatokra. A tudományos program keretében 180 ezer felvétel készült a Napról, 46 000 a Földről.
Még további repüléseket terveztek az űrállomásra az akkor még fejlesztés alatt lévő Space Shuttle űrrepülőgépekkel, de a fokozódó naptevékenység hatására a felső légkör egyre sűrűbb lett, az űrállomás pedig a nagy fékeződés miatt 1979. július 11-én visszatért a légkörbe és elégett. Maradványai az Indiai-óceánba, illetve Nyugat-Ausztrália lakatlan területeire hullottak. A Skylab 34 981 Föld körüli keringést hajtott végre.

bíbor11112.jpg

Bár az űrkutatás fejlődése az emberiség, még inkább technológián alapuló civilizációnk jövőjének, talán túlélésének záloga lehet, jelenleg még korántsem tartunk ott, hogy hosszabb távú terveket kovácsolhassunk. Az emberi szervezet a földi környezeti paraméterek mellett fejlődött azzá, ami.
Ezen paraméterek bármelyikének megváltozása, akár egy egészen apró eltérése is, súlyos következményekkel jár az emberi fiziológiára.
Űrhajósaink minden küldetés után komoly rehabilitációs projekteken vesznek részt, mert az űrállomásainkon eltöltött idő szervezetükre gyakorolt hatását kompenzálni kell. Ennek híján záros határidőn belül a folyamat visszafordíthatatlanná válik, és azok az emberek, akik egy fél életnyi erőfeszítés, tanulás, kiképzés után első követeink lettek a Naprendszerben... meghalnak.

marsbooker500x160.jpg


Az utóbbi évek egyik legnépszerűbb űrhajósa Colonel Chris Hadfield az egyik legszebb példája annak, hogy az űrben végzett munka - minden veszélye ellenére is-, szenvedély, és életforma is egyben. Az utóbbi hónapokban a twitteren, és a facebookon megosztott állapotfrissítései bejárták az egész világot. A fotók, és a mondatok egy munkája iránt elkötelezett embert mutattak be nekünk, aki szinte szerelmes rajongással tekint mindannyiunk otthonára, a Földre.

chris-hadfield.jpg


Az űr valóban a végső határ, de még nem tartunk ott, hogy végtelenjét járva új világokat fedezzünk fel.
Az ember kíváncsisága azonban csillapíthatatlan, fejlődés iránti vágya legyőzhetetlen. Űrtávcsöveink segítségével már nekiláttunk feltérképezni a Naprendszert, és távoli csillagok bolygórendszereit is. Nem csupán más, intelligens élet nyomait kutatjuk, hanem otthonunkon, a Földön kívül más, emberi élet fenntartására alkalmas bolygókat mérünk fel.
Szempontjaink talán önzőnek tűnhetnek egy feltételezett intelligens faj nézőpontjából, ám tény, hogy bolygónk zsúfoltsága, nyersanyagainak ilyen ütemben történő felélése talán tényleg arra kényszerít egyszer, hogy előbb űrállomásokon, majd holdakon, bolygókon hozzunk létre kolóniákat.
Bizonyos szempontból ezt teszik a science-fiction írók, és múvimékerek is.
A fantáziát racionálisnak, sokszor tudományosan megalapozottnak tűnő megoldásokkal kombinálva a jövőnek egy különös, néha dermesztő, néha felkavaró, néha izgalmasan új vetületét tárják elénk.
Íme tehát néhány fiktív űrállomás a kínálatból.


Babylon-5

 

babylon 5.jpg

A kilencvenes évek egyik legnépszerűbb - ha nem A legnépszerűbb-, sci-fi sorozata volt a Babylon-5, mely olyan vetélytársakkal szemben hódított magának aktív rajongói bázist, mint a befejezéséhez közeledő Star Trek: The Next Generation vagy az induló SG-1.
Ez volt az első olyan professzionális sci-fi sorozat, amely -túlhaladva a megszokott sci-fi kliséken-,  az emberi civilizáció távoli jövőképét teljes és következetes kidolgozottsággal vetítette elénk.

A fiktív űrállomásokról szóló cikkünk második része a link alól elérhető.

http://www.booker.hu/hirek/?hirek[hirek][hir]=247

Kovács Rhewa Andrea

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr635423045

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2013.07.25. 10:38:55

Az elíziumi mezőket leszámítva gagyi mind. Én jobbat tudnék!

netnepper 2013.07.25. 10:41:58

A.C.Clarke Rama-ja sem egy olyan hely, amit kihagynék:-).

Rhewaa 2013.07.25. 11:10:32

@Kara kán: köszönöm, hogy a cikk elolvasására időt, és energiát szánt. Nekem nem állt szándékomban almanachot írni a témából, éppen ezért teljesen természetes, hogy erősen hiányos a poszt.
S ha már ilyen kedvesen felhívta rá a figyelmemet, hogy Ön jobbat tudna, akkor ide kommentbe várjuk azokat az űrállomásokat, amiket kihagytunk a felsorolásból. :)
Hátha sikerül összehozni azt az almanachot ;)

Rhewaa 2013.07.25. 11:15:53

@netnepper: szuper tipp :)Ha értenék hozzá csinálnék egy videót egy olyan virtuális utazásról, ahol az összes epic űrállomást meg lehetne látogatni.
Közben elgondolkodtam rajta, hogy ha igazán nekieresztem a keresőprogramot a memóriámnak, és még a gugli is a barátommá válna, akkor talán még ma is ezt a posztot írnám. :D
De jelenleg éppen egy ehhez hasonlóan színes összeállításon dolgozom éppen, remélem, hogy az is elnyeri majd az Olvasóink tetszését :)

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2013.07.25. 11:22:39

@Rhewaa:
Á, te nagyon el vagy tévedve!
Egy szóval nem mondtam, hogy jobb ismertetőt tudnék írni.
Arra gondoltam, hogy jobb űrállomást tudnék ÉPÍTENI!
(:nagy kerek csodálkozó szemek:)

Rhewaa 2013.07.25. 11:28:46

@Kara kán: az űrállomás építése sem elvetendő ötlet. Mesélj még erről. Vannak már terveid esetleg? :)

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.07.25. 11:50:42

Szerintem egy sci-fi rajongó űrállomás helyett éppenséggel vágyhat valamelyik Kultúra-platóra is, a kalandvágyóak pedig a Kontakthoz.

Don Quixote de la Ferko 2013.07.25. 14:19:20

Korrekt cikk, jó volt.

Az űrállomás az első lépcsőfokok közül is a legelső. Ha az emberiség eljut egy olyan szintre, ahol sikeresen kiírtja a politikusokat, és valóban fejlődésnek indul, talán fellépünk a következő lépcsőfokra, de addig még sok víz folyik le a Dunán.

steery 2013.07.28. 18:27:03

Űrállomást építeni szerintem csak kis méretekben érdemes, meghatározott feladatokra (ipari létesítmény, kutatóközpont, kísérleti telep, megfigyelőhely, karbantartó és javítóállomás, készlet utántöltő állomás, átszállóhely utasoknak, rakományoknak a csak űrben mozgó nagy hajók és a bolygókra leszálló kompok közt). Nagy méretben (sokfeladatú állomás, állandó lakóhely tömegeknek) nem igazán jó ötlet, a műszaki problémák miatt (szerkezeti szilárdság, beépítendő anyagtömeg, mesterséges gravitáció biztosítása, sérülésektől való védelem, stb.). Helyette okosabb inkább fogni egy aszteroidát vagy holdat és arra (abba) építeni föl a nagyobb komplexumokat, mivel helyben van a földterület és az építőanyag, illetve jobb természetes védelmet ad, ha a település fölött van pár kilométernyi szikla. A legjobb megoldás űrvárosok építésére az lenne, ha fognánk egy holdat, kibeleznénk (a kitermelt kőzetet szétterítjük a felszínén, hogy megnőjön az átmérője), majd a belső palástra (gömbfelszínre) építkezünk. Középen lebegtetni kell egy műcsillagot, a felszínen pedig valahogy meg kell oldani a mesterséges gravitációt és tölteni kell bele levegőt meg vizet, ami üstökösökből és gázbolygókból vételezve megoldható. Nagy beruházás, de biztonságos, jól szabályozható és hosszú élettartamú. És a több száz négyzetkilométernyi felszínen lehet élelmet termelni a pár százezer vagy millió lakosnak.

DBL47 2013.07.29. 19:23:47

"A legjobb megoldás űrvárosok építésére az lenne, ha fognánk egy holdat, kibeleznénk (a kitermelt kőzetet szétterítjük a felszínén, hogy megnőjön az átmérője), majd a belső palástra (gömbfelszínre) építkezünk. Középen lebegtetni kell egy műcsillagot, a felszínen pedig valahogy meg kell oldani a mesterséges gravitációt és tölteni kell bele levegőt meg vizet, ami üstökösökből és gázbolygókból vételezve megoldható. Nagy beruházás, de biztonságos, jól szabályozható és hosszú élettartamú. És a több száz négyzetkilométernyi felszínen lehet élelmet termelni a pár százezer vagy millió lakosnak."

Ajjaj...
süti beállítások módosítása