Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Játék vagy művészet? - Szenzációs építmények LEGO-ból

2013.08.23. 16:08 :: Conney

one-does-not-simply-grow-out-of-lego.jpg

A LEGO egy olyan univerzális játék, ami szinte senki számára sem ismeretlen és kortól függetlenül bárki játszhat vele. Sőt, sokszor az is megesik, hogy a felnőttek nagyobb lelkesedéssel esnek neki egy halom LEGO-nak, mint a gyerekek. A LEGO ugyanis nemcsak muris, hanem képességfejlesztő, kreatív játék is. Néhányan pedig nemhogy kinőnék, hanem egyenesen továbbfejlesztik "LEGO-tudományukat", és egész LEGO-alkotásokat építenek fel mintegy a LEGO-művészet jegyében.

lego-fix.png

A szenvedélyes LEGO-imádóknak köszönhetően számos lenyűgöző, kis színes kockákból álló kreáció született már: az egyszerűbbektől a bonyolultabbakig, a kisebb művektől a nagyobbakig, a humorosabbaktól a művészibbekig. És ha már a művészetről esik szó, néhány helyen egyenesen LEGO-szobrok és -kiállítások várják az érdeklődőket. Mivel azonban nem tisztünk rangsorolni őket és nem is lehet összemérni a különböző műveket, az alábbiakban a számunkra legérdekesebbek közül fogunk bemutatni néhányat.

LEGO-ház

Ez a ház nemcsak azért különleges, mert csakis LEGO-ból áll, hanem mert méreteiben is egyezik egy valódi házzal. Sőt, még berendezése is van, ugyancsak LEGO-ból. 3,3 millió LEGO-kockából épült fel, több ezer ember segítségével. A ház ággyal, ablakokkal, két emelettel, illetve működő zuhanyzóval és vécével is rendelkezik.

james-may-lego-house-11.jpg

Lánctalpas LEGO-város

Ez az "eco-punk" mobil város nemcsak egy lenyűgöző, összetett és bonyolult LEGO-kreáció, hanem működőképes mozgatófunkcióval is rendelkezik. A város többek közt hangárral, napelemekkel és repülőtérrel is fel van szerelve. Az egyedülálló alkotás létrehozója Dave DeGobbi.

crawlertown.jpg

Krisztus Temploma LEGO-ból

Az Abston Church of Christ nevű LEGO-alkotás készítője Amy Hughes, aki bár szakmáját tekintve számítógép programozó,valaha építész akart lenni. A templom helye, Abston, egy fiktív város. A templomban több száz apró LEGO-ember foglal helyet, a templommozaikok alatt egy 80 fős kórus található. Az alkotás nemcsak LEGO-ból áll, Amy Hughes üveget is felhasznált a szentély és a mozaikok felett lévő tető elkészítéséhez.

LegoChurch4.jpg

Star Wars LEGO-mozaik

A nyilvánosság is meg volt hívva arra a világrekord-kísérletre, melynek célja egy óriási Star Wars-mozaik megépítése volt. A mű 3 nap alatt készült el az Old Street-en, a Shoreditch Town Hall-ban. A szervezők és a kiadók célja a korábbi rekord megdöntése volt. A Zoltan Simon német művész által tervezett mozaikon legendás Star Wars-szereplők láthatóak. A Brickish Association - felnőtt LEGO-rajongók egy csoportja - támogatta a kísérletet, ami után mind a 384 000 £50,000 értékű LEGO-kockát a Kids Company jótékonysági szervezetnek adományozták.

star_wars_lego_mosaic (1).jpg

star wars1könyvek a bookeren_1.jpg

LEGO-csembaló

A zenélésre is alkalmas hangszer - a húrokat kivéve - teljes egészében LEGO-ból épül fel. A csembaló megtervezése, megépítése, tesztelése és újraépítése, az alkatrészek beszerzése két évig zajlott. Henry Lim eredeti terve egy zongora volt, de a zongora hatalmas feszültsége miatt elvetette az ötletet és elődjét, a csembalót választotta helyette. A tervezés során a legfontosabb szempontok az erő, hatékonyság és a tartósság voltak.

harpsichord17.jpeg

A világ legnagyobb LEGO-tornya

A világ legmagasabb, 112 láb magas LEGO-tornya Sao Paulóban található. Megépítéséhez több mint 500 000 LEGO-kockára volt szükség. A mű bekerült a Guinness Világrekordok Könyvébe, miután felülmúlta az eddigi rekordert, a 106 láb magas prágai LEGO-tornyot.

61f23f8a95cf9633f4ccc068df0ad27f.jpg

Repülőgép-anyahajó LEGO-ból

A valódi USS Henry S. Truman nukleáris meghajtású repülőgép-anyahajón 85 harci repülőgép és 5000 fős legénység fér el. A róla készült LEGO-másolat 300 000 LEGO-téglából áll, és precíz mása a valódi hajónak. Olyannyira, hogy még a vízen is képes lebegni.

b3e5aa34.jpg.505x650_q85.jpg

LEGO Allianz Arena

Ez a remekmű pontos mása a 2006-os Világbajnokságra épült müncheni Allianz Arenának. A ministadion felépítéséhez 1.3 millió LEGO-kockát használtak fel. Mivel a müncheni aréna áttetsző külsője hátulról megvilágítható, azért, hogy a stadion különböző színekben pompázhasson, a LEGO-másolat különleges, áttetsző kockákból épült, hogy színes megvilágításában is hű mása legyen a müncheni Allianz Arenának.

34853607_5a6fc05363.jpg

eymbeharag600.jpg

LEGO-Nintendo

Baron von Brunk amellett, hogy LEGO-rajongó, a Super Mario Bros és a Nintendo megszállottja is. Éppen ezért tűzte ki célul, hogy megépíti ezt a hatalmas, teljesen működőképes Nintendo kontrollert kizárólag LEGO-ból. Az alkotás elkészítése több hónapig tartott és LEGO-kockák ezreire volt hozzá szükség.

LEGO-NES-Controller-1.jpg

Volvo XC90 SUV LEGO-ból

Az észak-amerikai Volvo Cars és a kaliforniai Legoland a biztonságos vezetés elősegítését és a családi értékek előtérbe helyezését célozták meg közös projektukkal. Az élethű nagyságú autó megépítésénél a leginkább kitartásra volt szükség. Az autót tehetséges művészek elit csapata, a LEGO Master Model Builders tagjai építették, akik LEGO-modellek ezreit tervezik meg, hozzák létre és állítják ki a kaliforniai Legoland-ben.

2004-volvo-xc90-lego-replica-1600x1200-image-2.jpg

LEGO Flipper

Mark Gryn az alkotója ennek a 6000 LEGO-darabból álló flippergépnek, melyet 6 NXT-robot, 9 érintésérzékelő, 10 fényérzékelő és 4 motor működtet. Mark Gryn a University of Windsor and Michael tanulója. A labdán kívül az egész szerkezet LEGO-ból épül fel, és a beleépített gépek mozgatják a játékgépet.

A LEGO-zás egyik legnagyobb művésze Nathan Sawaya, aki egyedi háromdimenziós szobrokat és nagyméretű mozaikokat készít közismert, hétköznapi tárgyakról, ám legtöbben mégis a LEGO apró kockáiból felépített alkotásai miatt ismerhetik. Megbízói többek között cégek, jótékonysági szervezetek, magánszemélyek, múzeumok, galériák, gyűjtők, sportolók és hírességek a világ minden tájáról. Sawaya két állandó művészeti stúdiót működtet Manhattanben és Los Angelesben. Mindkét stúdiójában egyenként másfél millió darabos gyűjteményének köszönhetően Sawaya bármely más magánszemélynél több LEGO-kocka tulajdonosa. 2012-ben az ArtNet a világ 8. legnépszerűbb művészévé nyilvánította a LEGO-művészt. Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhányat ámulatba ejtő kreációi közül.

natan-studio_2030303i.jpg

lego8.jpg

nathan-sawaya-art-lego.jpg

A fentieken kívül az interneten még jónéhány LEGO-csodát találhatnak az elszánt "LEGO-bolondok", ám a fent bemutatottakhoz hasonló művekhez nem kevés időre, türelemre és - nem utolsó sorban - nagyszámú LEGO-kockára van szükség. Ezek birtokában azonban bárkiből lehet LEGO-király!

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr645470849

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hunter84 2013.08.24. 11:58:12

A LEGO a legnagyobb királyság, amit valaha kitaláltak! Persze, a sör után közvetlenül... :D
süti beállítások módosítása