Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Reisz András jelenti Középföldéről

2014.01.23. 17:05 :: chanij

middle-earth-map.jpg

Egy elvetemült Tolkien-rajongó, aki véletlenül éppen a bristoli egyetem kutatója is, felvázolta Középfölde időjárását szuperszámítógépe segítségével.

 

naptár.jpg

Dr. Dan Lunt, a klímaváltozások szakértője rájött, hogy a megfelelő adatok birtokában nem csak a múlt éghajlatváltozásait képes kiszámítani, hanem kitalált helyekét is. Ezek az információk pedig megtalálhatóak Tolkien írásaiban és a fiktív térképeken. Az időjárás ugyanis megjósolható egy kontinens elhelyezkedéséből vagy a hegyek magasságából.

Megállapította, hogy a Végzet-hegyének környékén olyan lehet a klíma, mint Los Angelesben, mert Mordorban a vulkán füstje miatt beszorul a forró levegő, ahogy az amerikai nagyvárosban a szmog miatt. A Megye olyan adottságokkal rendelkezik, mint Lincoln megye Angliában. Azonban Lunt szerint a filmet nem Új-Zéland északi szigetén kellett volna forgatni, hanem a délin, mert utóbbinak is hasonlít a domborzata és az éghajlata Tolkien kitalált világáéhoz. Azért hajóznak a történet szereplői a Szürkerévből Valinorba, mert ott valóban kiválóak lennének ehhez a szelek.

Dr. Dan Lunt kiadta kutatásai eredményét, és olyannyira komolyan vette misszióját, hogy törp és tünde nyelvre is lefordíttatta. 

forrás: theguardian.com

Szólj hozzá!

Címkék: könyv irodalom tudomány tolkien

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr175778523

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása