Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Dobókockával a Verzumban!

2014.05.14. 07:16 :: Balázs Püspök

FireflyBoardGame.jpg

A Firefly az a sci-fi-western sorozat, aminek rövid pályafutása ellenére hatalmas kultusza lett. A mai napig érthetetlen, hogy miért is kaszálták el olyan gyorsan. Rajongók tömege mozgatott meg minden követ, hogy valamilyen módon folytatódhasson a Serenity legénységének története. Minden próbálkozás ellenére csak a hajó nevét viselő film, a Serenity látott napvilágot. Azóta pedig szinte semmi.

könyvhét2.jpg


Most mégis megtörni látszik a csend, de mielőtt pezsgőt bontana bárki is, nem a sorozat fog visszatérni. Ez egy olyan hajó, ami már több elemzés szerint is elúszott. Talán még halvány remény van valamiféle animációs adaptációra -majd meglátjuk. Viszont játékok terén most furcsa mód izzik a levegő Joss Whedon sorozata körül. Kártyajáték, figurák, szerepjátékok ééés: társasjáték!

Firefly-Out-to-the-Black.jpg
A nemrégiben – még csak angolul - megjelent Firefly: The (Board)Game került a kezünk közé, és egy gyors próbát tettünk is vele. A "rövid" élménybeszámolóban nem fogok túlzottan mélyen belemenni a játékszabályokba, mert nem könnyű első nekifutásra, és ha eljut valaki oda, hogy kipróbálja, akkor úgyis átrágja magát rajta alaposabban.

tűzforgó.jpg

Tehát a játékról röviden. A doboz tartalmaz egy táblát, amin a Verzum található szektorokra bontva, több csillagrendszer számos bolygóval. Vannak kereskedőbolygók, vannak küldetés felvételére alkalmasak, és van , hogy ez a két funkció egyszerre teljesül. A pálya további két részre osztódik, belső szövetségi űrre, és külső harácsoló űrre, vagy peremvidékre.
A játékot négyen játszhatják maximum, amit négy Firefly osztályú űrhajó jelez, hozzájuk tartozik egy-egy lap, amire a legénységünket, szállítmányunkat illetve fejlesztéseinket rakjuk.
A négy űrhajó mellett van egy szövetségi hajó és egy harácsoló hajó, amit játékosok helyezhetnek el mások számára előnyős, vagy hátrányos pozícióba, ha a lehetőség úgy hozza.
Végezetül vannak különböző funkciójú kártyalapok, fizetőeszközök és egyéb most mellékes, de fontos apró elemek.

Vamers-FYI-Traditional-Gaming-Get-Ready-to-Explore-the-Verse-with-Firefly-The-Board-Game-Board-Game-Ships.jpg

A társas nagyon hosszú, akár 4 óráig is eltarthat egy menet, attól függően, hogy milyen történetet játszunk végig. A készlet nem tartalmazza ugyan, de letölthető egy kezdő játékosok számára kitalált egyszerű történet, ami jobb esetben egy óra alatt végigjátszható.
Ezek a történetek általában megadják azt, hogy mi a cél, és hogy hogyan érjük el. Mind mellé egy kis keretsztorit is adva, a szerepjátékosok nagy örömére.

151.JPG
A játékmenet kb. abban merül ki, hogy küldetéseket végzünk el, és különböző eszközöket vagy legénységet vásárlunk a kereskedő helyeken, miközben kerüljük a harácsolókkal vagy a szövetségiekkel a kontaktust. Ez egyben magába foglalja a legnagyobb hibáját a társasjátéknak, ez pedig az, hogy nem nagyon van interakció a játékosok közt, minimálisan lehet betenni a másiknak, lényegében mindenki a maga dolgát végzi zavartalanul. Későbbi kiegészítők ezeken változtathatnak, szóval nem kell aggódni, és a játék még így is nagyon szórakoztató.

kifurkforgo.jpg

Most, hogy nagyjából megvan a játék lényege és felépítése, jöjjön egy kis élménybeszámoló.

Miután majdnem egy óra elment, hogy minden szabályt értelmezzünk, bele is vágtunk az első, még könnyített próbamenetbe. A feladat az volt, hogy csak két munkaadóval legyünk jóban, és szerezzünk meg x mennyiségű összeget. A küldetés ugyan nem túl nehéz, ráadásul ez a két munkaadó a könnyebb feladatokat ajánlók közé tartozik, nem úgy mint Niska, aki egy őrült szociopata.

Azonban aki még nem ismeri a lapokat, és azt, hogy kit hol érdemes megvenni, vagy nem mer kockáztatni, az hamar lemaradhat itt is. Én sajnos akkor még nem tudtam, hogy is érdemes elkezdeni, így gondoltam elsőnek egy ütős legénységet szedek össze harcos karakterekből, majd megkezdem a rizikósabb küldetéseket. Ez lassú indítás volt, és a többiek hamar belekezdtek a küldetések megoldásába, akár kockázatot is vállalva, ami be is vált, és röpke másfél óra alatt meg is lett a nyertesünk.

d41da7fd00d78c596dbc537d5b0b4ac7.jpg
Sajnos időhiányban már csak egy „éles” játékra volt időnk. Azt a történetet választottuk, ami az alap választék legkönnyebbje volt. A történet célja az volt, hogy lopjunk el egy koronát, amihez minden kártya típust be kell vetni.
A kártyákról annyit, hogy alapvetően van egy kapitányunk változó speciális képességgel, és erre jöhet még 5 legénységi tag, hasonló képességekkel, akiket még fegyverekkel, vagy akár Jayne sapkájával is felszerelhetünk. A legénység és a vezetők három típusba osztódnak (de van, aki többe is, és van, aki semelyikbe sem). A három típus a katona, a doktor/gépész, és a diplomata.
A játék során mind a három típust megizzasztó feladatok várták, elsőnek a diplomáciai képességeinket mérethettük meg, majd a gépészeink és orvosaink agytekervényeire volt szükség, végül pedig a katonák fejezhették be a nagy rablást.

995959_562741127104776_311177681_n.jpg

Most már sokkal jobban tudtam mi kell, és egyből közepes küldetéseket vettem fel, amik hamar – kis kockázattal - nagyobb mennyiségű pénzt termeltek nekem. Ebből hamar bevásároltam a kellő eszközöket és embereket a diplomáciai küldetéshez. Mikor ez meglett már félig gépész is voltam, mivel ezek is voltak a karaktereim. Érdemes tehát egyszerre kettőre fejleszteni - elsőnek erre a feladatra, majd pár küldetés után  lehet átalakulni csak harcosra. Elég erős lapokkal, mint Zoé, és csomó robbanószerrel, amik plusz négy katonai egységet jelentettek.
Már semmi sem állíthatott meg, gondoltam, de a játék le sem tagadhatja, hogy egy kellő adag szerencse is kell. A feladatok megoldásához egy lapot kell húzni, ami akár súlyos következményekkel is  járhat, mint a legénység elhalálozása. Ebben sajnos meghalt az egyik zsoldosom, ami körökre visszavetett, de végül sikerült megszerezni a koronát és nyertesen távozni.

igekforgo.jpg


A játék tehát nagyon szórakoztató, jó társasággal még jobb. Aki szereti a Fireflyt és a társasjátékokat, azoknak kötelező, de az is el tud vele játszani, aki nem ismeri a sorozatot. Kicsit olyan, mint a Monopoly, Firefly-os csavarral.  Azoknak viszont, akik szeretik a játékosok közti összetűzéseket, nem ajánlom. Igaz, vannak lehetőségek, mint pl. a másik legénységének megvásárlása, ha azok nem boldogok. Vagy ha tudjuk mi a feladata valakinek, akkor oda lehet rakni a harácsoló hajót ahova ő menni akar, vagy felvásárolhatjuk előle a jobb lapokat. De ezek is csak minimálisan tudnak problémát okozni.
Sok mindent nem említettem, mint pl. a legális és illegális munkákat stb. De még így is hosszabb lett a beszámolóm, mint vártam. Akinek felkeltette az érdeklődését, az mindenképpen szerezze be, biztos nem fog csalódást okozni, mi élveztük.

Calildur

3 komment

Címkék: játék sci-fi firefly űrhajó

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr816159873

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mrbloodbunny · http://mrbloodbunny.blog.hu/ 2014.05.15. 13:45:32

"még így is hosszabb lett a beszámolóm, mint vártam"
Lehet az hosszú, nincs azzal baj ha a téma érdekes, mint ez is :)

Norris74 2014.07.27. 20:48:17

Időközben megjelent hozzá két kiegészítő is. Az első a "Breakin' Atmo" csak egy kártyacsomag, néhány új karakterrel, felszerelési tárggyal, hajó tuninggal, és extra küldetésekkel. Ez az alapkészlettel együtt játszható. A második egy dobozos cucc, a címe magáért beszél: "Pirates & Bounty Hunters". Ebben már megjelenik a kalózkodás és a fejvadászkodás is, mint pénzszerzési lehetőség, illetve ez által a játékosok közti interakciós lehetőség is erősödik, mert egymást is ki lehet fosztani, adott esetben. Így már egy fokkal játszhatóbb. Viszont egy kis kutakodás után konstatálnom kellett, hogy egy (illetve két) nagy űrterületet lehagytak a tábláról - feltételezem a méretbeli korlátok miatt. Ez a "Kalidasa" nap és rendszere, ahol a sorozatban is emlegetett Beylix, New Kasmir és a Serenity filmben felbukkanó Beaumonde is található. Illetve a másik a Qing Long (A kék nap - Erre utal a Blue Sun trikó is Jayne-n), ahol a Burnham körül keringő Miranda bolyó is található. Ezért pl én készítettem hozzá egy kiegészítő táblát, amely még izgalmasabbá teheti a kalandozást. Ám ebben az esetben még egy reaver hajót legalább érdemes bevetni a külső területeken. Szóval néhány házi szabállyal, kiegészítővel és extra fő-kaland kártyával egészen ütős kis játék lett. :)

Balázs Püspök 2014.07.27. 20:56:12

Jövőhéten, ha minden jól megy, akkor a Pirates&Bounty Hunterst is ki fogjuk tudni próbálni. A kártyás kieg megvan, de a cikk írása során még nem volt.
süti beállítások módosítása