Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

A Riker-manőver

2014.06.13. 12:05 :: chanij

riker_sits_down_a_l.jpg

A Star Trek sorozatban és filmekben az egyik állandóan visszatérő kifejezés a manőver: Alfa támadó-manőver; delta kitérő-manőver stb. Ezek olyan, a támadást vagy a védekezést segítő megoldások, amelyek során az űrhajó bonyolult mozgás sorozatot végez.

megérkeztek6-1.jpg

Még Picard parancsnokról is nevezetek el manővert. A Maxia-i ütközet alatt Picard kidolgozott egy új taktikát, amely később Picard-manőverként vált ismertté, és amelynek segítségével teljes győzelmet aratott.

Azonban sokkal kevesebben hallottak a Riker-manőverről. Rajongók vették észre, és nevezték el a mozgássort. Az egyikük vette a fáradtságot, és összegyűjtött jó néhányat az Új nemzedék sorozatban bemutatott Riker-manőverekből.

 

3 komment

Címkék: sorozat sci-fi star trek humor videó

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr586299176

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

steery 2014.06.14. 17:19:56

Én úgy emlékszem, van Riker manőver. Az űrlázadás c. filmben van az a marhaság, mikor a menekülő Enterprise felgyújtja (!) maga mögött a metriongázt a világűrben és a két üldöző hajó ettől felrobban. Ott megemlítik, hogy ezt a manővert róla fogják elnevezni.

norbert79 2014.06.28. 16:57:42

@steery: Hmm, meg kellene nézni... A Picard manőver a USS Stargazerrel tette, amikor pillanatnyi időre WARP-ra ugrik, s szó szerint az ellenség hajójával szemben érkezik meg, ezzel egy másodpercre két helyen látszódik, majd teljes sorozatot lead az ellenséges hajóra.

steery 2014.06.29. 13:54:19

A Picard manőverrel is vannak ám gondok szép számmal. Tegyük fel, hogy egy űrhajó hiperűrsebességgel "csak" vacak kis 1x-es fénysebességgel tud száguldani (nem több száz meg ezerszeressel, ahogy azt a regényekben, filmekben látjuk). Ez esetben 1 másodperc alatt megtesz 300.000 km-t. A Picard manőver során az ellenséghez való közelebb ugrásnál tehát először 300.000 km-re van, aztán meg mondjuk 1-2 vagy 10 km-re. A probléma kettős: 1. Egy másodperc alatt odaér a távolabbi képe a hajónak az ellenséghez, vagyis ekkora késedelemmel látszódik az eltűnése a távolban az ugrás kezdetével. Így max ennyi ideje van a hajónak a két helyen levésre, ami édeskevés a cézáshoz és lövöldözéshez. Arról nem is szólva, hogy ebből az időből még le kell vonni a hiperűrugrás műveleti idejét, ami nyilván szintén tart valameddig, mert a gombot meg kell nyomni, a jelnek végig kell mennie a vezetékeken, a számítógépnek el kell végeznie bizonyos IO műveleteket a processzor és memória között, a hajtóműnek fel kell pörögnie, az ugrásnak le kell játszódnia, a fékezésnek meg kell történnie (a szükséges műszaki relaxációs időket itt is számolni kell). Ez így együtt szerintem legalább 1 másodperc lesz (ha nem több!), tehát mire megérkezik, a képe is beéri a hajót. Vagyis nem ér semmit az egész.
A 2. probléma az, hogy ha először 300.000 km-re van a hajó, majd 10 km-re, akkor az ellenség nem lesz olyan hülye, hogy a távolabbira lőjön, ami csak pontnak látszik még a radaron is, szabad szemmel meg nem is látható! A közelebbire fognak lőni, mivel a célzórendszerük látótávolsága és a fegyverrendszerük lőtávolsága egyaránt kicsi (nem kozmikus léptékű). Szerintem jóval kisebb 300.000 km-nél, max pár száz km.
Tehát a Picard manőver filmen és elméletben jó ötlet, a gyakorlatban viszont teljes képtelenség. Marhaság. :-D
süti beállítások módosítása