Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Doctor Who regenerációját LSD-trippek ihlették

2010.04.17. 12:00 :: SFblog

A BBC Archive-on nemrégiben megjelent feljegyzések alapján a Doktor átalakulásai valójában a hallucinogén kábítószer "pokoli és sötét iszonyatát" hivatottak közvetíteni.

A regeneráció elsőként 1966-ban jelent meg a sorozatban, amely lehetővé tette az írók számára, hogy időről-időre lecseréljék a főszereplőt. A jelenlegi Doktor, Matt Smith immáron a 11. "Idő úr" (külsőleg humanoid, ám emberfeletti képességekkel rendelkező földönkívüli a Gallifrey bolygóról) Egy 1966-os feljegyzésben a producerek felvázolták, ahogyan az eredeti Doktor, William Hartnell az utódjává, Patrick Troughton-ná változik át és itt rögzítették a regeneráció "kínkeserves tapasztalatát".

"A metafizikai változás... kínkeserves tapasztalat - egy élmény, amely során ismét keresztül kell mennie élete összes elviselhetetlen pillanatán, beleértve a galaktikus háborút is."

"Olyan, mintha LSD-t vett volna be, és a "repülés" élménye helyett a pokol és a sötét iszonyat hatásait kellene átélnie."

A külsejét leíró rész így szól: "haja zilált, ruhái viseletessé válnak" (ez a a TARDIS-gépben végbemenő metafizikai változás hagyatéka)

A dokumentumok emellett emléket állít a nézők új Doktorok iránt érzett ellenszenvének is. A közönség egyes tagjai nem átallottak Troughton játékát "szélsőségesnek nevezni".



"Az egykor briliáns és szórakozott tudós, most úgy viselkedik mint egy féleszű bohóc" - szólt az egyik néző kritikája.

Egy másik a következőket mondta a BBC Közönségkutató Részlegének: "Nem vagyok biztos benne, hogy tetszik az alakítása - sok helyütt szélsőséges - mondhatni szeszélyes - és néha komolyan arra számítok, hogy előhúz egy zsebórát, miközben arról motyog, hogy késésben van, úgy mint az Alice Csodaországban Fehér Nyula"

The Downward Spiral


Troughton utóda, Jon Pertwee 1970-ben némileg jobban szerepelt, azonban első szereplése után egy kutatás kijelenti: "Az új Doctor Who sorozat első részének fogadtatása a legkevésbé sem nevezhető lelkesnek".

Tom Baker debütálását is hasonló kritikák követték.

"Általános vélemény, hogy az új Doktor egy bolond - mindig is habókos volt, de ebben az előadásban már ostoba is" - szólt az egyik megkérdezett a közönségből.

1984 Colin Baker csalódásnak bizonyult, ahogyan a nézők fogalmaztak, túlságosan is "komor" illetve "agresszív" volt.

Sylvester McCoy 1987-es bemutatkozása még ennél is szerencsétlenebbre sikeredett. "Nézettsége" jelentés mértékben rosszabb volt még Colin Baker-énél is, habár társkarakterét Mel-t (megformálója Bonnie Langford) még ennél is hidegebben fogadta a közvélemény.

Roly Keating, a BBC rendezője a következőket tette hozzá az archív tartalomhoz: "Maga a regeneráció ötlete volt az a zseniális húzás, amely immáron 47 éve tartja frissen és teszi érdekfeszítővé a Doctor Who-t"

Ahogyan Matt Smith-t és Karen Gillan-t köszöntjük a Tardis-ban, remek alkalom kínálkozik arra, hogy visszaemlékezzünk elődeikre és emellett köszönetet mondjunk a BBC Archívumának amiért megőrizte ezen dokumentumokat és fotókat a következő generáció számára. Minden ellenérzés ellenére a sorozat láthatóan él és virul.

BBC

Bob

 

8 komment

Címkék: sorozat

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr211927256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sisko86 2010.04.20. 00:15:00

Most néztem végig az új szériát és zseniális. Nem hiszem, hogy találkoztam volna ennyire jó történetvezetéssel, dramaturgiával, színészi játékkal, poénokkal és ötletekkel sci-fi sorozatban (de akár bármilyen sorozatban is).
Ráadásul valahogy a mindig megújulás megmutatkozik az egész sorozaton és nem csak a Doktorokon; amennyire kezdett ellaposodni 10. doktor övezte korszak, annyira friss és érdekes a 11. :)

Zelefánt 2010.04.20. 06:29:17

Az a második képen tök olyan mint Keith Richards aki elől éppen elvitték az ópiumpipát.

Dorsz 2010.04.20. 06:54:22

Az idióta drogosok eltűnhetnének végre. Haszontalan lények.

Yarner · http://androlib.blog.hu 2010.04.20. 09:23:01

Jellemző, hogy egy drogos hírnek kell megjelennie ahhoz, hogy címlapra kerüljön egy Doctor Who cikk...

Amúgy ez a gyűjtemény leginkább azért tanulságos, mert mutatja, hogy a rajongók mindig pont olyanok voltak, mint ma: az új figurát nagy fújolással fogadják, aztán pár év múlva, mikor lecserélik, már csak az hallatszik, hogy "nekem mindig /az előző színész/ marad az IGAZI doktor..."

Ugyanez már a blogoszférában ment a 2005 óta behozott három új dokival, nagyon szórakoztató így végignézni, hogy fújtak már előre Matt Smithre a Tennant-rajongók, ugyanazok akik korábban Tennantot pokolba kívánták.

Ja, és az "ostobának" titulált Tom Baker lett minden idők legnépszerűbb, és valószínűleg legnagyszerűbb doktora.

Yarner · http://androlib.blog.hu 2010.04.20. 09:24:17

Mindenesetre köszi a posztot, a hajam égnek állt, hogy az egész UK hónapok óta tűkön ül az új sorozat miatt, nálunk meg egy pici cikket sem érdemel a téma...

davehoward 2010.04.20. 14:00:26

Én hál' Isten azok közé tartozok, akik a Doctor Who rész miatt kattintottam ide;
pluszban a Torchwood következő évadját, esetleg amerikai rebbotját, avgy éppen amerikai folytatását várom...

a regeneráció tényleg a sorozat zsenialítása a folytonos megújuláshoz!
plusz a Dalekek! :)

Yarner · http://androlib.blog.hu 2010.04.20. 15:07:09

@davehoward: Mondjuk az új púpos-tarka-dalekeket még nem igazán szoktam meg...

De igazad van.

"I am most definitely a madman with a box..."
süti beállítások módosítása