Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Nagy ugrás - az emberiségnek is, Neked is!

2010.04.30. 12:30 :: SFblog

Fellendülőben az űrturizmus

Lassan fél évszázad is eltelik Jurij Gagarin űrutazása óta. Az események felpörögtek: 490 űrturista tekinthetett világűrtávlatból a Földre, tapasztalhatta meg, milyen a súlytalanság érzése, vehetett részt kutatásokban.

Az űrturizmus az a tevékenység, amely során rengeteg pénzért élmények szerzésére és feltűnésre vágyó civil embereket szállítanak a világűrbe.

Az első civil űrutazónak számított volna egy amerikai tanár, Christa McAuliffe, ám ő a legénységgel együtt életét vesztette a Challenger 1986-os katasztrófájában. Így az első sikeres civil repülés Akijama Tojohiro nevéhez köthető, aki 1990-ben újságíróként töltött el egy hetet az űrben.

Dennis Tito amerikai üzletember az egyetemen tanulta a repüléstant és az űrhajózást, mégis, mivel saját zsebéből fizette űrutazásra jogosító jegyét (potom 4,2 milliárd forintot!), őt szokás az első igazi űrturistának tekinteni. Negyven évvel Gagarin Föld körüli utazását követően, 2001 áprilisában emelkedett el a Földtől a Szojuz TM–32 fedélzetén. Ezzel kezdetét vette az űrbiznisz.

Persze a technológia és az űrrepülés fejlődésénél előbb jártak a sci-fi regények írói, akik közül a legmerészebbek már évtizedekkel ezelőtt biztosra vették, hogy az új ezredfordulón már mindenki számára elérhetővé válik az űrutazás.

Az űrkaland azonban még csak egy szűk réteg számára megfizethető. A horribilis összegek mellett orvosi és fizikai vizsgálatok hosszú sora csökkenti a kirándulásra vállalkozók körét. Öt milliárd forint nélkül, (25 millió USD) négynél nagyobb foghiány, vagy 0,8 feletti dioptriás látásromlással ne is ugorjanak neki a kemény „előselejtezőknek”. Szakértők szerint száz éven belül, az űrturizmus fellendülésével és tömegturisztikai látványossággá válásával akár 1 milliárd ember is részese lehet az élménynek. A Unit magazin jóslata szerint unokáink talán már (szó szerint megszállva az űrhoteleket) több hetes űrkiránduláson: űrsétán, Hold-körbeutazáson vehetnek részt.
Ha nem engedheted meg magadnak a többnapos luxust, próbáld ki a máris nagy népszerűségre szert tevő, kb. 6 percig tartó űrugrást 200.000 USD-ért!

A súlytalanság állapotának elérésére otthon tett kísérletek súlyos károsodást okozhatnak!

 

antennamagazin

 

Szólj hozzá!

Címkék: tudomány

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr771962343

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása